LÆR RUNDBØRSTEFØN EN GANG FOR ALLE: – Denne fønteknikken  er perfekt både for de med glatt hår som ønsker volum, og for de med krøller og mye volum som vil roe ned håret og dempe frizz, sier Lise Holm-Glad, frisør og leder av Defines frisørteam.  Foto: All Over Press
LÆR RUNDBØRSTEFØN EN GANG FOR ALLE: – Denne fønteknikken er perfekt både for de med glatt hår som ønsker volum, og for de med krøller og mye volum som vil roe ned håret og dempe frizz, sier Lise Holm-Glad, frisør og leder av Defines frisørteam. Foto: All Over Press
Hår

Derfor bør du føne i to minutter ekstra

En rundbørsteføn gir håret både glans og volum. Lær frisørenes hemmelige triks.

Du har kanskje fått fønet håret med en rundbørste hos frisøren. Resultatet kan være vanskelig å gjenskape. Hvordan får du egentlig så mye glans og volum i håret med bare en børste og en føner?

– Dette er også den fønteknikken som skaper en litt mer glamorøs look, og er perfekt både for de med glatt hår som ønsker volum, og for de med krøller og mye volum som vil roe ned håret og dempe frizz, sier Lise Holm-Glad, frisør og leder av Defines frisørteam.

Unngå å sette fast børsten

– Det som er best å gjøre hvis man skal prøve dette selv, er å bruke en stor rundbørste med naturbust, og ikke stive tagger, for det er nesten umulig å få ut håret av disse taggene hvis det først vikler seg inn, forklarer frisøren.

(Au! Jeg får vondt i håret av å tenkte tilbake på den gangen jeg satte fast mammas rundbørste i mitt lange hår da jeg var liten. Jeg mener å huske at den til slutt måtte klippes ut, men vil helst ikke tenke på det.)

– Trikset for at ikke håret vikler seg inn i rundbørsten, er å strekke håret godt, slik at det ligger rent på børsten før du begynner å rulle håret innover, eller utover hvis du ønsker vipp, sier Lise Holm-Glad.

Ikke gi deg før det er HELT tørt

– Det aller aller viktigste når du føner, er at du ikke avslutter før håret er hundre prosent tørt. Gjør du det, detter volumet sammen, eller de små, frizzy hårene popper ut igjen med en gang, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke føn klissvått hår!

– Begynn heller å føne når håret er nærmere tørket enn å avlutte fønen for tidlig!

– Det har ingen hensikt å begynne med rundbørste eller børsteføn i det hele tatt, før håret er mer fuktig enn dryppende vått. Håret tar ikke form før det begynner å tørke, så det er bare unødvendig slitasje på håret ditt. La håret lufttørke, eller bare blås det litt tørt med føneren før du tar frem børsten.

Varmt først, kaldt sist

For den ultimate fønen, med blankest mulig resultat, anbefaler hun dessuten å avslutte med kald luft. De fleste fønere har en egen innstilling for dette, og frisøren sier at denne bør brukes helt til slutt, når håret er tørt. Da vil du «sette» fønen og få håret til å holde seg slik du har fønet det på plass.

– Det er når håret er varmt at det kan formes. Det betyr at fønen kan bli slappere hvis du drar ut børsten av varmt hår, så avslutt derfor kald luft, sier Lise Holm-Glad.

Velg riktige produkter

For å gi ultimat glans og hold, bør du også velge produkter med omhu. Husk dessuten varmebeskyttelse, så du ikke påfører håret ditt mer skade enn nødvendig.

– Mousse er et veldig godt fønprodukt, det gir hold og kotroll, mange mousse har varmebeskyttende ingredienser, som passer på både de som har tykt uregjerlig hår, og til de med tynt fint hår som ønsker volum.

– Mousse tar du når håret er fuktig, og det er det første produktet du tar i. Hvis du synes håret trenger ekstra glans eller er ekstra tørt eller brusete, kan du ta litt olje eller serum (som også beskytter mot varmeskader) i fuktig hår, etter at du har tatt i mousse. Men husk at rundbørsteføn i seg selv også gir glans til håret, forklarer Lise Holm-Glad.

– Hvis du har tynt fint hår, tar du serum eller olje kun ytterst i lengdene så du ikke mister volumet.

– Hvis du har oppklippet halvlangt eller kort hår, kan det bli kjempefint å klemme inn litt paste i håret når et er tørket, for å forme det og definere spisser eller krøller.

Tut eller ikke tut?

Lederen av Defines frisørteam mener også at nye fønere er mer effektive enn gamle.

– Sterkere luftstrøm på føneren gjør også hårføningen raskere. I tillegg har nyere modeller kaldluft, sier hun.

Munnstykket på føneren, eller tuten, er der for at du skal kunne blåse luften konsentrert på det sted, noe som er ekstra viktig når du føner med børste. Da kan du styre luften rett mot børsten, og fønen blir mer effektiv. Men:

– Når du bare skal tørke håret og ikke forme det, er det faktisk bedre å ta av munnstykket så blåser føneren over større områder omgangen.

Slik gjør du det:

  • Blås håret 80 prosent tørt før du begynner å forme det.
  • Bruk en rundbørste mens du former håret som en C i endene. Har du tykt hår lønner det seg å bruke klyper for å ta ett og ett parti av gangen.
  • Fortsett dette i to minutter ekstra etter at du mener at håret er helt tørt. Først da sikrer du at fasongen sitter.
  • Bruk eventuelt stylingjern/rettetang til å gå over tuppene og det ytterste laget tilslutt.
  • Avslutt med en god, tørr hårspray for å sette frisyren.
  • undefined
    Til forsiden