Parforhold

Derfor bør du fortelle hva du føler

Kan ha en positiv innvirkning på forholdet deres.

SI HVA DU FØLER: Det å fortelle hva man føler for partneren sin er utrolig viktig, da det styrker forholdet. Foto: goodluz - Fotolia
SI HVA DU FØLER: Det å fortelle hva man føler for partneren sin er utrolig viktig, da det styrker forholdet. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dessverre er det slik at ikke alle finner det like naturlig å dele sine tanker og følelser med partneren sin – noe som ofte skaper unødvendige problemer i parforholdet.

Er du en av dem som gjentatte ganger ber pent på dine knær om å få høre et par kjærlige ord uten å få den responsen du ønsker? Mange blir dessverre skuffet og avfeid med ord som «du vet jo at jeg er glad i deg» eller «det er bare ikke helt meg å prate om følelser».

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller til KK.no at dette er veldig vanlig, spesielt om man har vært sammen en stund.

- Jeg tror dessverre det er veldig vanlig at par som har vært sammen over lengre tid glemmer å fortelle hva de føler for hverandre. I terapirommet får jeg ofte høre at par glemmer å være kjærester når hverdagen kommer for fult – og da blir man gjerne litt sulteforet på oppmerksomhet og kjærlige ord fra partneren sin.

LES OGSÅ: Våg å elske igjen

Kan styrke parforholdet

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog. Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog. Foto: Privat Vis mer

Videre forteller Søyland at alle burde bli flinkere til å fortelle partneren sin hva de føler, da det kan styrke parforholdet og redde dere fra et potensielt brudd i fremtiden. 

- Det vil ha en positiv effekt, spesielt om partneren etterspør det. Da kan det være hans eller hennes viktigste kjærlighetsspråk. Det er ikke bare viktig for å styrke forholdet – men rett og slett for å forhindre et samlivsbrudd.

- Har du behov for å høre anerkjennende ord og kjærlighetserklæringer kan ikke dette velges bort – det er et behov som partneren din må ta på alvor uansett om han har ordene i sin munn eller ikke, sier hun.

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at han er enig i det Søyland sier.

- Det største problemet i mange parforhold er emosjonell ensomhet; man føler at den andre ikke bryr seg så mye som man kanskje skulle ønsker. Derfor kan det å være flink til å fortelle hva man føler for partneren sin absolutt ha en positiv effekt på forholdet.

SAMLIVSBRUDD: Dersom dere slutter å gi uttrykk for hva dere føler for hverandre kan dette fort ende i et samlivsbrudd. Vi mennesker har nemlig et behov for anerkjennelse og gode ord.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
SAMLIVSBRUDD: Dersom dere slutter å gi uttrykk for hva dere føler for hverandre kan dette fort ende i et samlivsbrudd. Vi mennesker har nemlig et behov for anerkjennelse og gode ord. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Klar for å date igjen etter bruddet?

Et faresignal som bør tas på alvor

Dersom partneren din har sluttet å gi uttrykk for hva han føler for deg, trenger ikke dette nødvendigvis bety at han ikke er glad i deg. Søyland forteller at et slikt kjærlighetstørke kan bety flere ting.

- Likevel er det et faresignal du bør ta på alvor. Det kan være noe så enkelt som at han sliter med å utrykke tankene og følelsene sine for deg.  Da trenger han trening – i tillegg til mer nærhet og kjærestetid. Det kan også bety at han tar både deg og forholdet nærmest som en selvfølge etter mange år, og har kommet i en fase hvor han grubler på om dette alt.

- Det kan også bety at han sliter med kjærestefølelsene enten det er en tredjepart inni bildet eller ikke - og vegrer seg for å ta opp temaet da han vet det vil såre deg. Noen skylder på jobben - andre på barna og tidsklemma – poenget er at dette er troverdige bortforklaringer som ofte er langt fra sannheten – spesielt om kjærlighetstørken har vedvart lenger enn to til tre måneder.

Kjøs forteller at du bør ta det opp med partneren din dersom du føler at det er noe som ikke stemmer.

- Det trenger ikke bety noe dramatisk. Det kan ganske enkelt skyldes at han glemmer det bort og har blitt litt lat. Men dersom du har en følelse av at det er noe galt - at han ikke er så interessert lenger - er det god grunn til å ta det opp, sier han.

SNAKK SAMMEN: Det er viktig at du forteller partneren din at du trenger å høre kjærlige ord fra han, da han dessverre ikke er en tankeleser.  Foto: Monkey Business - Fotolia
SNAKK SAMMEN: Det er viktig at du forteller partneren din at du trenger å høre kjærlige ord fra han, da han dessverre ikke er en tankeleser. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Liker du ikke at partneren ser deg naken?

Si at du vil høre det mer

Om du ønsker at partneren din skal bli flinkere til å gi uttrykk for hva han føler for deg, mener ekspertene du bør fortelle han at du trenger å høre det mer fra han.

- Du bør absolutt ta det opp med han. Det er kjempeviktig å fortelle hverandre hva man trenger om kjærligheten skal blomstre og vokse seg sterk. Alle trenger vi anerkjennelse og gode ord – men kanskje i litt ulik mengde og form.

- I et parforhold har man gjerne litt ulike behov – da er det viktig at du tar dine tanker og følelser på alvor. Partneren din er neppe tankeleser, så gjør ham derfor en tjeneste og fortell han hva du trenger for å føle deg elsket. Da vil han en dag takke deg, sier Søyland.

Kjøs forteller at det er greit å fortelle hva du trenger å høre, men at det samtidig kan gjøre vondt verre ved at du lager en slags felle for partneren din.

- Hvis du forteller partneren din at han aldri sier at han elsker deg, og han sier at han elsker deg, er det stor sannsynlighet for at du vil si at han kun sier det fordi du ba han om det. Vi vil helst høre det spontant, ikke instruert. Derfor er det bedre å si det på en måte som ikke oppfattes som kritisk eller negativt.

- Det er bedre å si «jeg elsker deg» selv; da er sjansen stor for at partneren sier det samme. Og hvis dette er noe dere sier ofte til hverandre er det også mer sannsynlig at han sier det på eget initiativ. En annen ting som også er bra, er å gi ordentlig respons når han sier «jeg elsker deg»; si at du blir glad, at det er fint å høre det, sier han.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer