Egg

Derfor bør du ha et egg i salaten

Kan ha en spesiell og svært gunstig helsegevinst.

EGG I SALATEN: Kan fremme opptaket av karoten, viser ny forskning. Foto: NTB Scanpix
EGG I SALATEN: Kan fremme opptaket av karoten, viser ny forskning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du vet kanskje at vitamin C øker opptaket av jern og at vitamin D er nødvendig for at kalsium skal tas opp i tarmen.

Men visste du at et egg i salaten, kan fremme opptaket av næringsstoffer i salatens grønnsaker?

Forskere mener å ha funnet ut at det kan øke opptaket så mye som ni ganger.

LES OGSÅ: Mytene om antioksidantene

Tre egg best effekt

Det er forskere ved Purdue University i Indianapolis i USA, som mener de har funnet ut at det å spise egg og grønnsaker som salat, gulrøtter og tomater sammen kan lønne seg.

EGG OG TOMAT: Forskerne testet effekten av blant annet å spise egg sammen med tomat.  Foto: NTB Scanpix
EGG OG TOMAT: Forskerne testet effekten av blant annet å spise egg sammen med tomat. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge forskningsnettstedet Science Daily, ble studien utført ved at 16 friske, unge menn ble delt i grupper og gitt tre varianter av en salat.

Den ene salaten inneholdt ingen egg, den andre eggerøre fra et og et halvt egg og den tredje eggerøre fra tre egg. Alle salatene inneholdt tomater, gulrøtter, babyspinat, romanosalat og gojibær.

Ifølge forskerne kunne de måle at opptaket av flere typer karoten, som omdannes til vitamin A, var mellom tre og ni ganger høyere hos personene som spiste salat med tre egg.

LES OGSÅ: Slik bør du lagre tomater  

Kolesterol

Studien er liten og må ses som starten på forskningen, men en av forskerne bak studien, professor Wayne Campbell, mener likevel resultatene er solide nok til at man kan anbefale å spise kokt egg sammen med salat.

Egg har tidligere vært noe man er blitt frarådet å spise mye av. Innholdet av kolesterol har vært forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom, men nyere forskning viser at det ikke er en slik sammenheng.

Likevel mener en rekke eksperter at du ikke bør spise ubegrensede mengder egg.

- Ifølge oppdaterte anbefalinger kan du normalt spise hvert fall to egg om dagen, men da må du huske at egg i produkter som bakervarer og andre retter også inngår i dette, har Birger Svihus, professor i ernæring ved universitetet for miljø- og biovitenskap tidligere fortalt til KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer