KUL KÅL: Du kan bruke kålen til mye mer enn fårikål. Foto: oxxyzay - Fotolia
KUL KÅL: Du kan bruke kålen til mye mer enn fårikål. Foto: oxxyzay - Fotolia Vis mer

Kål

Derfor bør du ha kål på menyen

Passer til mye mer enn fårikål.

Publisert

Det er høst, og tid for fårikål. Denne tradisjonsrike retten er en favoritt hos mange, og kan faktisk regnes som ja-mat

Men det er ikke alle som er så begeistret for retten. Greit nok, men ikke dropp kålen likevel. Kål kan jo brukes til mange andre mer eksotiske og smaksrike retter enn fårikål. 

Kreftforebyggende supermat

For mange virker kålen som en lite spennende grønnsak. Men det er faktisk slik at kålen både er næringsrik og bra for helsa vår. Og det finnes flere typer kål: Hodekål (eller hvitkål, som den også kalles, rødkål, rosenkål, grønnkål, blomkål, kinakål.

LITE KALORIER: Alle kålsortene er næringstette, men inneholder svært lite kalorier.  Foto: emuck - Fotolia
LITE KALORIER: Alle kålsortene er næringstette, men inneholder svært lite kalorier. Foto: emuck - Fotolia Vis mer

- Kålplanter er svært næringstette, samtidig som de inneholder få kalorier, uttaler ernæringsekspert hos Bramat.no, Lise von Krogh i denne saken om hvilke grønnsaker vi bør prioritere

Kålplanter inneholder både betakaroten, kalium, kalsium, folat,fosfor magnesium, C- og K-vitamin, og også kostfiberet pektin, et stoff som har vist seg å ha positiv innvirkning på immunforsvaret, og som forsterker kroppens sårhelingsevne.

Det konkluderer ihvertfall forsker ved Matforsk Bjørge Westereng, som har skrevet doktorgraden Pektin from cabbage - les mer om den her.

Det må også nevnes at forskere har funnet at kål kan redusere risiko for flere typer kreft, blant annet fordi den inneholder stoffet sulforafan, som virker betennelsesdempende og dermed minsker svulstvekst. Les om kålens medisinske egenskaper hos Oregon State University

Fire spennende kålretter

Som nevnt kan kål brukes til mer enn fårikål. Du kan for eksempel ha den i en wok, eller lage en råkostsalat. Men det finnes langt mer spennende måter å bruke kål på. Sjekk for eksempel disse:

Golubsti (6 porsjoner)

SLOW FOOD: Golubsti tar tid å lage, men smaker fortreffelig. Foto: thepiwko - Fotolia
SLOW FOOD: Golubsti tar tid å lage, men smaker fortreffelig. Foto: thepiwko - Fotolia Vis mer

Dette er en av Ukrainas nasjonalretter, og det er altså kålruletter fylt med ris og kjøttdeig, dekket med en tomatsaus. 

 

Legg kålen med stilken opp og skjær den forsiktig ut (så kålen får et lite hull i midten). Kok kålhodet i 5-10 minutter til den er myk, og løsne forsiktig kålbladene fra hverandre. Kok risen halvferdig (halvér koketiden som står på pakken). Surr løk og gulrot over svak varme i 10 minutter. Bland risen og halvparten av løkblandingen i den rå kjøttdeigen. Krydre med salt og pepper. Ha tomatene i resten av løkblandingen, tilsett sukker, og la småkoke. legg en passelig mengde av kjøttblandingen i kålbladene. Rull forsiktig sammen, og begynn med stilkenden av bladet. Husk å pakke inn sidene. Plasser kålrulettene med forsiktig i tomatsausen med bretten ned (altså den fine siden opp, så faller ikke ruletten fra hverandre). La småkoke i 30 minutter.

Okonomiyaki (1 pers)

JAPANSK FAVORITT: Okonomiyaki har bredt om seg i Vesten, men er ikke så kjent i Norge ennå. Foto: runin - Fotolia
JAPANSK FAVORITT: Okonomiyaki har bredt om seg i Vesten, men er ikke så kjent i Norge ennå. Foto: runin - Fotolia Vis mer

Japansk kålpannekake som toppes med kjøtt, fisk, kylling eller hva enn du måtte ønske. En slags japansk pizza, altså.

 

Bland egg, mel og buljong til en klumpfri røre. La den stå og svelle mens du forbereder grønnsakene. Ha grønnsakene i røra, og stek som en tykk pannekake i litt olje på medium varme. Okonmiyakien skal toppes med majones, HP saus (eller barbecuesaus), mer vårløk, og hva du måtte ønske ellers. Reker, kyllingkjøttdeig, røkelaks ... Du bestemmer.

LES OGSÅ: De beste vintergrønnsakene

Calo verde (4 pers)

FOR EI SUPPE: Portugisisk calo verde serveres gjerne med en rødvin til! Foto: Karina Baumgart - Fotolia
FOR EI SUPPE: Portugisisk calo verde serveres gjerne med en rødvin til! Foto: Karina Baumgart - Fotolia Vis mer

Portugisisk kålsuppe som kan jazzes opp med chorizobiter. Herlig høstmat.

Surr løk, hvitløk i olivenolje i 10 minutter på lav varme. Tilsett potetene og surr videre i 10 minutter. Ha i vann og buljongterning og la det småkoke i 1 time. Tilsett kålen og pepperet og kok i 20 minutter til. Du kan gjerne ha i pølsebiter for en mer mettende suppe.

Utfordrer fordøyelsen

Vel, er det noe de fleste har hørt, er det at kål gir deg mye luft i magen. Og det stemmer. Kål er sammen med løkplanter, erter og bønner en grønnsak som danner gasser i tarmene. Hvis du ofte plages av dette, skal du sjekke hvilke andre matvarer som kan gi oppblåst mage - det er nemlig langt flere enn disse grønnsakene.

Grunnen til at kål kan gi deg luft i magen er at kostfiberet pektin er ganske vanskelig for tarmene å fordøye. Det er veldig individuelt hvordan vi reagerer på kål. Noen opplever større grad av oppblåsthet enn andre, og får diaré når de spiser for mye kål eller andre grønnsaker med komplekse kostfibre. Her gjelder det bare å prøve seg fram. Uansett bør du ikke overdrive inntaket av kål (det gjelder jo alle typer mat). Det finnes ingen klare retningslinjer, men mer enn 1 kg kål om dagen kan faktisk forstyrre hormonproduksjonen i skjoldbruskkjertelen. For at kål skal ha positiv effekt på kreftrisikoen, regnes fem porsjoner i uka som nok (hvorav én porsjon er 100 gram), ifølge Oregon State University.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer