KJÆRE JULENISSEN: Vær så konkret som mulig når du skriver liste, råder forbukerøkonom Kristina Picard. Vet du ikke hva du ønsker deg? Foreslå ting du vet du bruker, som for eksempel sjampo eller vin. Foto: KK
KJÆRE JULENISSEN: Vær så konkret som mulig når du skriver liste, råder forbukerøkonom Kristina Picard. Vet du ikke hva du ønsker deg? Foreslå ting du vet du bruker, som for eksempel sjampo eller vin. Foto: KK Vis mer

Julegave

Derfor bør du ha ønskeliste til jul

Uten ønskelisten bidrar du bare til bruk og kast, mener forbrukerøkonom.

Publisert

KK.NO: Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver på salg? Da bør du lese dette.

– Det er en åpenbar ulempe med å handle gaver på salg, mener jeg, og det er at det ofte ikke er mulig å bytte varen. Spør om bytterett før du kjøper, så vet du hvert fall sikkert, råder Kristina Picard, forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand, til KK.no:

Hun mener vi kjøper altfor mye til hverandre til jul som egentlig ikke treffer helt blink hos mottakeren, og hvis mottakeren heller ikke kan bytte varen, så bidrar vi bare til bruk og kast-samfunnet.

EKSPERTEN: Kristina Picard er forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand
EKSPERTEN: Kristina Picard er forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand Vis mer

LES OGSÅ: Ikke kjøp undertøy i julegave

Derfor er ønskelisten viktig

– Hvis du vil kjøpe gaver på salg, så vær ekstra sikker på at du kjøper noe som mottakeren trenger, at gaven har riktig størrelse og så videre. Ber du om en ønskeliste tidlig, så sikrer du at du kjøper noe mottakeren virkelig trenger eller har lyst på, råder Picard.

Lista bør være så konkret som mulig, mener hun.

– Sleng gjerne på både merke, butikk og størrelse for å minimere misforståelser på veien. Er du av typen som «har alt du trenger», så skriv opp forbruksvarer du likevel vil kjøpe i nærmeste fremtid, foreslår Picard.

Og når du har fått den berømte ønskelista, da kan du selvfølgelig starte jakten på de beste tilbudene.

LES OGSÅ: Julegave-reglene du bør kunne

Planlegg godt

EKSPERTEN: Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea
EKSPERTEN: Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea Vis mer

Får du listen inn ekstra tidlig, da er det jo også fullt mulig å gjøre et kupp før de klassiske salgsperiodene starter.

– Mange butikker har jevnlige salg utover året, og har man litt is i magen og tørr å ta sjansen på at ting kan bli utsolgt, er det ingen grunn til å betale full pris for noe som helst. Det gjelder imidlertid å følge med og utnytte mulighetene når de byr seg. Til gjengjeld er det mye å spare på dette, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, til KK.no.

Med god planlegging tror Reitan det er fullt mulig å gå til innkjøp av de aller fleste julegavene til redusert pris.

– I noen tilfeller faller bytteretten bort og da er det viktig at du har rimelig god peiling på at gaven du kjøper faller i smak hos mottakeren, presiserer hun.

TAKK DEG SELV: Ikke helt fornøyd med julegavene? Skriv ønskeliste da, vel! Foto: Fotolia
TAKK DEG SELV: Ikke helt fornøyd med julegavene? Skriv ønskeliste da, vel! Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Kjekt å vite om bytting

Ikke kjøp dobbelt

Å kjøpe julegaver på salg er en god måte å holde julegavebudsjettet nede på.

– Men mange kompenserer for at de har kjøpt varer til redusert pris ved å kjøpe mer, slik at man handler for en viss sum. Da går vinninga opp i spinninga. Får du handlet julegavene til en redusert pris er det ingen grunn til å kompensere med å kjøpe mer.  Vær heller godt fornøyd med handelen du har gjort, påpeker Reitan i Nordea.

Vi nordmenn elsker å kjøpe julegaver. Bare i fjor handlet vi for 50 milliarder kroner!

– Hvis hver nordmann i snitt får én gave som hun ikke behøver og ikke orker å bytte, har vi kastet bort over fem millioner produkter bare der. Fem millioner produkter som andre kunne hatt bruk for, eller som kanskje aldri burde vært laget, skrev Picard på NRK Ytring i november.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer