Krydder

Derfor bør du ha oregano på pizzaen

Ny forskning viser at ett av stoffene i krydderurten kan få kreftceller til å begå «selvmord».

MOTVIRKER KREFT: Ny forskning har vist at stoffet carvacrol, som finnes i pizzakrydderet oregano, forårsaker apoptose (selvmord) i kreftceller.  Foto: Thinkstock
MOTVIRKER KREFT: Ny forskning har vist at stoffet carvacrol, som finnes i pizzakrydderet oregano, forårsaker apoptose (selvmord) i kreftceller. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I det gamle Hellas ble oregano (bergmynte på norsk) ansett som spesielt lystfremmende og foryngende, og i moderne tider har krydderurten vært kjent for å kunne ha en lindrende effekt på magekramper – som for eksempel under menstruasjon.

Oregano er imidlertid aller mest brukt for å smaksette mat, og særlig pizza- og pastaretter ville ikke vært det samme uten det gode krydderet.

LES OGSÅ: Denne pizzaen gjør deg glad!

Næringsrik og smakfull

I likhet med de fleste andre krydderurter er oregano også næringsrik (men du må spise ganske mye før du merker de mer positive effektene). Ifølge Bama.no (ekstern lenke) inneholder den flere viktige mineraler og vitaminer – deriblant vitamin E og fenoler – deriblant tymol.

Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter fettet i cellene våre mot skader. Dermed er vitaminet med på å forhindre tidlig aldring og kan beskytte mot hjertesykdom.

Tymol på sin side har en viss antiseptisk effekt, noe som forklarer hvorfor oreganoplanten har vært ansett som medisinplante.

Ny forskning viser at oregano kan ha flere positive effekter på helsen din, særlig når det gjelder kreft.

LES OGSÅ: Krydderet du kan bruke til det meste

SMAKFULLT: Oregano inneholder også flere næringsstoffer. Deriblant vitamin E og fenoler.  Foto: Thinkstock
SMAKFULLT: Oregano inneholder også flere næringsstoffer. Deriblant vitamin E og fenoler. Foto: Thinkstock Vis mer

Motvirker kreft

En studie gjennomført av forskere ved Long Island University (LIU) indikerer nemlig at en av ingrediensene/stoffene i krydderurten kan bli brukt i behandlingen av prostatakreft, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com (ekstern lenke).

Ifølge dr. Supriya Bavadekar – assisterende professor i farmakologi ved LIU's Arnold & Marie Schwartz College of Pharmacy and Health Sciences, tyder forskningen deres også på at oregano kan ha positive innvirkninger på andre former for kreft.

- Vi vet at oregano har antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper, men effekten det har på kreftceller gjør at det ligger på samme nivå som andre superurter, som gurkemeie, sier dr. Bavadekar:

- En annen stor fordel er også at oregano vanligvis blir brukt i mat, dermed er det enklere å få i seg.






LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer basilikum

Bra med pizza

Tidligere forskning har også vist at det å spise noen typer pizza kan minske risikoen for kreft, og frem til nå har forskere trodd at det var lykopeninnholdet i tomatsausen som var grunnen til dette.

Ifølge dr. Bavadekar kan imidlertid studien deres tyde på at oregano også har en innvirkning på kreftrisikoen.

- Hvis studien vår fortsetter med positive resultater, kan denne superurten representere en meget lovende behandling for kreftpasienter – særlig dem med prostatakreft, sier hun.

Får kreftceller til å begå «selvmord»

Det er stoffet carvacrol (en fenol) som skal ha en spesielt positiv effekt på kreftceller i prostata.

Resultatene av dr. Bavadekars studie, som ble presentert på the Experimental Biology-konvensjonen i San Diego 24. april (mer info finner du her – ekstern lenke), viser nemlig at stoffet forårsaker apoptose (når celler begår «selvmord»; cellen krymper seg selv, og bryter ned kjernen) i kreftcellene.

Dr. Bavadekar og teamet hennes forsøker nå å finne ut akkurat hvordan stoffet er med på å forårsake kreftcellenes «selvmord», og håpet er at man etterhvert kan utvikle en behandlingsform med stoffet.

NB: Husk å også ha brønnkarse på kjøkkenbenken. Denne krydderurten har nemlig vist seg å kunne motvirke brystkreft!

LES OGSÅ: Take away-pizza kan være en saltbombe

Hjemmebakt pizza med grov bunn og kyllingfyll

Du trenger:
Hvetemel
Sammalt hvetemel
Olivenolje
Salt
To kyllingfileter
Lime
1 boks hermetiske tomater
2 spiseskjeer tomatpuré
Oregano
Hvitløk
Chili

Slik gjør du det:
• Lag pizzadeig med 50/50 hvetemel og sammalt hvete (cirka 250 gram til sammen), 20 gram gjær, en spiseskje olivenolje, en klype salt og litt lunkent vann. Sett den til heving.
• Krydre to kyllingfileter (106 kalorier, 24 gram protein og 1,1 gram fett per 100 gram) etter smak og tøm over saften av en lime. Legg filetene i en ildfast form og stek dem på 200 grader til de er gjennomstekt.
• Lag pizzasaus av 1 boks hermetiske tomater, 2 spiseskjeer og krydder etter smak; Bruk masse oregano, hvitløk og chili, hvis du vil ha litt smak. Miks det i en blender og la det koke i noen minutter.
• Bak ut deigen og smør på pizzasausen. Skjær kyllingfiletene i skiver og fordel dem over pizzabunnen. Strø mager, revet ost over og stek på 220 grader i cirka 15 minutter. Legg litt ruccolasalat på toppen før servering.

LES OGSÅ: Nå bør du spise mer tomater

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer