Torsk

Derfor bør du ha torsk på menyen

Kan hjelpe deg ned i vekt og inneholder viktige næringsstoffer!

TORSK: Torsk kan både hjelpe deg med å holde vekten, og inneholder en rekke viktige næringsstoffer, som jod, omega-3 og vitamin D. 


Ristet lyssej med ærtemos og ristet citron (30 min.)-  Foto: All Over Press
TORSK: Torsk kan både hjelpe deg med å holde vekten, og inneholder en rekke viktige næringsstoffer, som jod, omega-3 og vitamin D. Ristet lyssej med ærtemos og ristet citron (30 min.)- Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Laks har de siste årene blitt fiskefavoritten til mange nordmenn, og stadig flere av oss har den herlige røde fisken som fast inventar på middagstallerkenen.  

Likevel er det med laks som med det meste – du bør ikke overdrive inntaket. Et variert kosthold er nemlig nøkkelen til god helse, og da bør du faktisk sørge for å få i deg flere fiskesorter enn kun laks

Og torsk er en av disse. 

LES OGSÅ: Vet du forskjellen på fet og mager fisk?

Bra for vekten

Den magre, hvite fisken inneholder flust av viktige næringsstoffer, og kan faktisk hjelpe deg ned i vekt. 

MAGER FISK: Varier fiskeinntaket ditt - både mager fisk, som torsk, og fet fisk, som laks, er viktig å ha på tallerkenen.
MAGER FISK: Varier fiskeinntaket ditt - både mager fisk, som torsk, og fet fisk, som laks, er viktig å ha på tallerkenen. Vis mer

- Skal man ned i vekt anbefales det å spise fisk flere ganger i uken. Både mager (torsk) og fet (laks) fisk kan bidra til denne vektreduksjonen, forklarer Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog i Grete Roede, til KK.no: 

- Ifølge en islandsk studie (les mer her) vil du gå ned mer i vekt om du spiser fisk fem ganger i uken, enn hvis du «bare» spiser fisk 3 ganger i uken. Her så man en såkalt «dose-respons» sammenheng mellom mengde inntatt torsk og vektreduksjon. 

LES OGSÅ: Dette bør du velge fra frysedisken

Metter godt

Ifølge Bugge er det en spesiell grunn til at nettopp torsk kan være så bra når det kommer til vekten.  

- Grunnen til at man kan gå ned i vekt ved å spise mye fisk, er hverken på grunn av at fisk inneholder omega 3-fettsyrer eller protein generelt. Det kan nok ha sammenheng med at fisk sørger for en god metthetsfølelse fra fiskeprotein.

- Torsk inneholder mye av en aminosyre som kalles taurin, som i flere forsøk både på dyr og mennesker har vist seg å kunne fremme vektreduksjon, men uten at man helt vet hvorfor. 

STEKT, BAKT, KOKT: Det finnes utallige bruksområder for torsken. Den er supergod både stekt, bakt og kokt! Foto: Jörg Beuge - Fotolia
STEKT, BAKT, KOKT: Det finnes utallige bruksområder for torsken. Den er supergod både stekt, bakt og kokt! Foto: Jörg Beuge - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Den sunneste middagen du kan lage

Inneholder viktig næringsstoff - jod

I tillegg til dette, er også torsk rik på det viktige næringsstoffet jod

DAMPET TORSK MED DILLHOLLANDAISE: Denne oppskriften finner du på KK.no - mmmmmm! Foto: All Over Press
DAMPET TORSK MED DILLHOLLANDAISE: Denne oppskriften finner du på KK.no - mmmmmm! Foto: All Over Press Vis mer

- Torsk er en av få kilder til jod i norsk kosthold. Jod er et mineral som er en nødvendig del av hormonene i skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene er viktige for stoffskiftet og er dessuten essensielle for hjernens vekst og utvikling hos barn, forklarer hun: 

- Nyere studier har vist at gravide kvinner i Norge har et bekymringsfullt lavt inntak av jod. Jodmangel var vanlig i Norge på 1950-tallet, og i enkelte områder hadde opptil 80 prosent av befolkningen struma som skyldtes jodmangel. På 1950-tallet begynte man å tilsette jod i fôret til kuene, og struma forsvant nærmest over natten. Etter dette har det vært svært lite fokus på jod i Norge. 

- Undersøkelser viser imidlertid at jodmangel igjen er en aktuell problemstilling da det er mange som får i seg lite meieriprodukter, og heller ikke spiser så mye fisk. Disse to matvaregruppene er nemlig våre beste kilder til jod. Meieriprodukter bidrar med omkring 55  prosent, mens fisk bidrar med omkring 25 prosent. Mengden jod i mager fisk som torsk, sei og hyse er omtrent dobbelt så høy som i fet fisk, sier Bugge. 

LES OGSÅ: Ha mer skrei på tallerkenen

Omega-3 og vitamin D

Sist, men ikke minst er det viktig å huske at torsk også inneholder omega-3 fettsyrer og vitamin D, slik som laks - dog i en mindre dose. 

-  Selv om den ikke kan måle seg med fete fiskeslag som laks og makrell, kan den likevel gi et verdifullt bidrag. En porsjon torsk (ca. 150 gram) til middag  gir et halvt gram omega-3-fettsyrer (440 mg). Det tilsvarer 1/3 ts tran.

Psst. Lyst til å lage en herlig torskemiddag denne uken? Hva med  stekt torsk med ertepuré og stekt sitron? Sjekk oppskriften her!

LES OGSÅ: Nå bør du doble vitamin D dosen

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer