Vanilje

Derfor bør du ha vanilje i kjøkkenskapet

Den kan brukes som myggspray, fjerne vond lukt eller dempe sult.

SUPER-INGREDIENSEN DU BØR HA I HUSET: Vanilje kan brukes på mange forskjellige områder. Den kan brukes som myggspray, fjerne vond lukt eller dempe sulten din. Foto: Colourbox.com
SUPER-INGREDIENSEN DU BØR HA I HUSET: Vanilje kan brukes på mange forskjellige områder. Den kan brukes som myggspray, fjerne vond lukt eller dempe sulten din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vanilje kan gjøre en hvilken som helst dessert litt mer delikat og smakfull.

Men det er ikke den eneste måten du kan bruke vanilje.

Vaniljemilkshake kan være et godt alternativ til et måltid etter trening, hvis du ønsker å bygge opp muskler.

Health.com (Ekstern lenke) skriver imidlertid at vanilje kan brukes på flere områder enn akkurat når det kommer til matlaging.

For eksempel som insektmiddel.

LES OGSÅ: Innsektet du faktisk vil ha i huset

Dropp illeluktende myggspray

Sommermåneden er tiden for kos og fint vær, men sammen med varmere temperaturer dukker også de summende snylterne opp igjen. Så små. Så irriterende.

Heldigvis finnes det metoder for å få bukt på myggen, og alt du trenger er vann og vanilje.

- Vanilje er veldig effektivt for å holde myggen borte, siden de ikke kan fordra lukten av det, forteller Sara Snow til Health.com (Ekstern lenke). Hun er forfatteren bak boken Sara Snow’s Fresh Living.

Bland sammen 1,2 desiliter vaniljeekstrakt med 1,2 desiliter vann i en sprayflaske og sprut det på områdene som myggen kan få snusen på.

LES OGSÅ: Disse vil du ikke ha på badet

Bruk den for å bli kvitt vond lukt

Vanilje er supert å bruke for å bli kvitt vonde lukter. Det kan være fra et teppe du har sølt på eller vond lukt fra skoene dine.

Ikke nok med det, men noe av innholdet i vanilje kan også fungere som en antibakteriell.

Det eneste du trenger å gjøre er å tilsette noen dråper vaniljeessens til noen kopper vann i en sprayflaske. Spray det på områder der det måtte lukte vondt, eller bruk den også på andre steder for å få en forfriskende lukt i hele hjemmet ditt.

Vanilje er godt for huden

- Vanilje inneholder rikelig med antioksidanter, som bidrar til å dempe irritasjoner på huden. I tillegg kan det forebygge skader på huden fra giftige stoffer, forteller Elizabeth TenHouten, forfatteren bak boken Cooking Well til Health.com.

En hjemmelaget skrubb med vanilje er godt for huden din i tillegg til at det ikke koster allverdens. Hva kan være bedre?

Slik lager du skrubben: Klem ut saften fra en sitron i en bolle. Kutt opp 5 vaniljestenger langs midten og skrap ut frøene med en skje. Tilsett frøene i sitronsaften, sammen med 3 spiseskjeer sukker og tre dråper vaniljeessens. Denne skrubben kan du bruke i ansiktet eller på kroppen.

LES OGSÅ: Gjør du dette riktig?

Kan dempe sult

Hvis du forsøker å gå ned i vekt, kan vanilje faktisk hjelpe deg til å kutte noe ned på størrelsen på måltidene dine, og du trenger heller ikke sitte igjen sulten.

Sterke lukter som vanilje lurer hjernen din til å tro at du har spist mer enn du faktisk har gjort, og dermed blir du raskere mett.

- Hvis du lukter på en god lukt som vanilje før du skal kaste deg på et stort måltid, vil den opprinnelige sulten forsvinne, forteller Alan Hirsch, grunnleggeren av Smell and Taste Treatment and Research Foundation.

LES OGSÅ: - Spis en brokkoli før maten

Husk forskjellen på vaniljeessens- og ekstrakt

I artikkelen er det skrevet både vaniljeekstrakt og vaniljeessens. Vaniljeessens er en svært konsentrert essens som blir uttrukket fra knuste vaniljebelger og brukes til å smaksette mange desserter. Den er veldig konsentrert og må brukes i små mengder.

Vaniljeekstrakt er mye mindre konsentrert, og det er derfor viktig å skille mellom disse. Kilde: Matvareguiden.no (ekstern lenke).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer