<strong>FINHAKKES:</strong> Finhakker du hvitløken vil du få maks utbytte av dens helsefordeler.  Foto: Thinkstock.com
FINHAKKES: Finhakker du hvitløken vil du få maks utbytte av dens helsefordeler. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Hvitløk

Derfor bør du hakke opp hvitløken

Og aller helst i virkelig små biter.

Publisert
Sist oppdatert
Hvitløk er en av de eldste kulturplanter på jorden og i mange kjøkken en den av de viktigste smakssetterne.

Med sin mide, søte, aromatiske smak er det ikke rart den har blitt en av favorittingrediensene i de norske hjem.

Hvitløk kan, som du helt sikkert har erfart, brukes i de aller fleste retter. Men visste du at måten du tilbereder den på kan påvirke helsefordelene du får av løken?

LES OGSÅ: Derfor er hvitløk så bra

<strong>LUKT OG SMAK:</strong> Stoffet allinase gir hvitløken den streke lukten og smaken.  Foto: karinrin - Fotolia
LUKT OG SMAK: Stoffet allinase gir hvitløken den streke lukten og smaken. Foto: karinrin - Fotolia Vis mer

Mange helsegunstige fordeler

De aller fleste oppskrifter krever at hvitløken hakkes før den tilsettes i maten. Og det er her mange av oss gjør feil og stopper når løken er grovhakket.

Ifølge Cookinglight.com fører dette til at du mister mange av løkens helsefordeler.

Hvitløk kan blant annet senke blodtrykket, motvirke blodpropp og drepe bakterier.

Tidligere har KK.no skrevet at den lille løken også forebygge forkjølelse. En studie har tidligere vist at det å spise hvitløk hver dag kan halvere faren for å bli forkjølet.

Og skulle en hvitløkspiser likevel gå ned for telling med feber og sår hals, er det sannsynlig at hvitløken gjør sykdomsforløpet både kortere og lettere.

Så her er det med andre ord mange fordeler du ikke vil gå glipp av.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer løk

(saken fortsetter under bildet)






Ikke grovhakk

Hvitløk inneholder et enzymet alliinase. Når løken hakkes, knuses, eller presses, sørger dette enzymet for at dannelsen av et svovelholdig stoff kalt allicin.

Det er dette stoffet som gjør at den sterke lukten og smaken fremtrer. I tillegg er det også dette stoffet som gjør hvitløken helsebringende.

Finhakker du hvitløken skikkelig vil du altså få maks utbytte av dens fordeler som er gunstig for helsen din.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise rå hvitløk

Varmeømfintlig

Enzymet alliinase tåler ikke høye temperaturer særlig godt. Slenger du den finhakkede hvitløken rett i den varme pannen etter du har kuttet den, vil ikke dannelsen av allicin skje.

Og da blir den helsegunstige effekten av hvitløken kraftig redusert.

Det du bør gjøre når du har kuttet hvitløken, er å la den få ligge på skjærefjøla i omtrent et kvarter. Da settes allicin prosessen i gang, og du er sikret et sunnere måltid.

LES OGSÅ: Hvitløken som ikke gir deg dårlig ånde

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer