Solarium

Derfor bør du holde deg blek

Grunnene til å holde seg blek gjennom hele vinteren er gode.

SUNN TREND: Porselenshvit hud og røde lepper er hot blant kjendisene. Vær vakker og vinterblek du også, og sørg for å få nok vitamin D gjennom kosten, i steden for i solariet. Foto: All Over Press
SUNN TREND: Porselenshvit hud og røde lepper er hot blant kjendisene. Vær vakker og vinterblek du også, og sørg for å få nok vitamin D gjennom kosten, i steden for i solariet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selvsagt er det fristende; når høststormene herjer ute, og vi føler oss småkalde og litt dvaske.

Men kanskje du bør droppe solariet likevel?

Se bildeserie med vakre og vinterbleke stjerner lenger ned i saken.

En australsk studie viser at solariumsbruk når man er ungdom eller ung voksen, kan øke risikoen for å få diagnostisert føflekkreft tidlig i livet.

Studien, som er utført ved Universitetet i Melbourne, antyder at blant unge mennesker mellom 18 og 29 år som har brukt solarium, kan 76 prosent av føflekkrefttilfellene attribueres til solariumsbruken.

– Undersøkelser tyder på at bruken av solarium øker blant ungdom. Denne studien fra Australia er interessant fordi den er den første som har tilstrekkelig stort materiale til å studere føflekkreft diagnostisert i ung alder, sier førsteamanuensis ved Avdeling for biostatistikk ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo, Marit Veierød, til Forskning.no.

Hun forsker på risikofaktorer for hudkreft.

- Studien viser at det er viktig å informere tenåringer og unge voksne om at bruk av solarium gir økt risiko for føflekkreft, sier Veierød.

Vil ha forbud

I en fersk artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening, støtter artikkelforfatterne forslaget som er fremmet både nasjonalt og internasjonalt, om at solarium bør forbys for personer under 18 år.

- Selv om UV-B-strålingen gir vitamin D-produksjon i huden, er det ikke grunnlag for å endre dagens anbefaling om restriktiv bruk av solarier, skriver artikkelforfatterne.

Om du enda ikke er overbevist, få med deg disse grunnene til å være blek og fattet:


 • UV-strålingen i solarier er mye mer intense enn vanlig, norsk sommersol. Solarium kan gi opp til 50 % mer UVB enn norsk sommersol og 2-4 ganger så mye UVA.

 • Bruk av solarier ble ifjor klassifisert som kreftfremkallernde av det internasjonale kreftforskningssenteret i Lyon (International Agency for Research on Cancer, IARC). - Solarium er like kreftfarlig som tobakk og asbest, var det klare budskapet.

 • Det foreligger svært få studier om helseeffekter av solariebruk, og positive effekter er per i dag ikke dokumentert, ifølge den tidligere nevnte artikkelen i Tidsskriftet for den norske Legeforeningen.

 • Overdreven soling gir også økte sjanser for pigmentforandringer, for tidlig aldring av huden, solbrenhet, og soleksem for å nevne noe.

 • LES OGSÅ: Solarium er som dop

 • Det finnes mange bedre og tryggere måter å få nok vitamin D på, enn å steke seg i solariet. Det er tilstrekkelig hvis du får 5-15 minutter med utendørs sol (uten solkrem) 3 ganger i uken, tar kosttilskudd med vitaminet, eller spiser vitamin D-rik mat daglig, som en porsjon fet fisk eller ett glass melk med tilsatt vitamin D.

 • ....Og noen skjønnhetsmessige grunner til å gå en blek vinter i møte:


 • Lys porselenshud ser lekkert ut ut til trendene som herjer i høst. Vi tenker da spesielt på den ladylike stilen, med feminine snitt, smale midjer, høye hæler og røde lepper.

 • Og mens vi snakker om røde lepper; det er en av sesongens viktigste skjønnhetstrender, og passer like bra til Mad Men-stilen som til deg som kler deg goth-inspirert. Uansett er røde lepper lekkert til lys hud!

 • Menn vil ha det! En studie ved Universitetet i Toronto viser at menn foretrekker lys hud. Ifølge studien dras menn mot kvinner med lys hud fordi de virker «rene og uskyldige»

 • Du holder rynkene på avstand! Selvsagt får vi alle fine linjer og rynker etterhvert, men ved å bruke høy solfaktor, tilføre nok fuktighet og begrense soling gjør du huden din en tjeneste. Husk at sola skinner på vinteren også, og UVA-stråler, som verken stoppes av atmosfæren eller av glass, er like sterke hele året. Det er UVA-stråler som bidrar til hudaldring. Les mer om solbeskyttelse og UV-stråler her.

 • Å holde huden lys og tander en en stor trend blant stjernene. De vil beholde den glatte og unge huden lengst mulig, og da gjør man klokt i å begrense solstekingen.

 • Se vakre og vinterbleke stjerner her:


  Men ikke alle er enige.

  Den norske professoren Johan Moan ved Radiumhospitalet har tidligere advart mot et kommunalt forbud av solarier, da det kan være uheldig for helsen til befolkningen.

  Han mener skremselskampanjene mot solen og solariene er gått for langt.

  - Jeg har forsket på hudkreft siden midten av 1980-tallet og er altså inneforstått med at UV-stråler kan gi hudkreft, men vi har jo vært ute i solen i fra urtiden. Under og etter den industrielle revolusjonen ble opp mot 80 prosent av barna i noen storbyer syke på grunn av for lite sol! Jeg og min forskergruppe står midt i kunnskapsfeltet og er seriøse vitenskapskvinner og menn, sier han provosert, sa han til KK.no i fjor.

  Moan anbefaler veldig moderate doser med sol eller solarium, for å dekke vitamin D-behovet, som kan være vanskelig å dekke gjennom kostholdet - i alle fall nå på høsten og vinteren.

  LES OGSÅ: Soling reduserer faren for sykdommer

  Fem minutter i solarium to ganger i uken er det som skal til, eller å være naturlig ute i solen en halvtimes tid om sommeren - da får man ved middagstid i seg like mye vitamin D som det er i en liten tranflaske.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer