Sex Og Samliv

Derfor bør du ikke ha sex med en eks

- Sjansen er stor for at en av dere ender opp med å bli såret, sier ekspertene.

SEX MED EKSEN: Før du bestemmer deg for å innlede et seksuelt forhold til eksen bør du tenke deg godt om, for sjansen er stor for at du ender opp såret.  Foto: apops - Fotolia
SEX MED EKSEN: Før du bestemmer deg for å innlede et seksuelt forhold til eksen bør du tenke deg godt om, for sjansen er stor for at du ender opp såret. Foto: apops - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har en eller annen gang vært der: det er natt til lørdag, du har blitt dumpet av kjæresten for noen uker siden og har nå drukket altfor mye trøstevin med venninnene.

Du griper mobilen og slår det nummeret du egentlig hadde lovt deg selv å slette.

Noen timer senere forlater du leiligheten hans nok en gang med hodet fult av tanker, følelser og ubesvarte spørsmål.

Hvorfor er det egentlig slik at mange av oss gang på gang ender opp i samme seng som eksen?

LES OGSÅ: Slik takler du kjærlighetssorg

Vil ikke innse at det er slutt

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at han tror mange fortsetter å ha et seksuelt forhold med eksen fordi de prøver å unngå det vonde ved bruddet – avvisingen, det å være alene og det faktumet at det faktisk er slutt.

- Etter et brudd klamrer mange seg litt til det som var og de har ikke lyst til å slippe taket helt enda. Det er helt forståelig, men dessverre ikke særlig lurt. Problemet med dette er at du ikke får avsluttet det følelsesmessig.

- Du blir hengende igjen i noe som mest sannsynlig ikke har noen fremtid, i stedet for å ta bruddet og sorgen til deg og komme deg videre i livet. Mange er opphengt i eksen veldig lenge og finner seg ikke en ny, eller det blir problemer fordi de sliter med å velge mellom den nye personen og eksen, forklarer han.

Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, forteller til KK.no at hun tror mange ender opp med å ha sex med eksen for gamledagers skyld.

- Vi vet jo som regel hva vi får når vi forholder oss til en eks, og derfor kan det ofte oppleves som både trygt og godt. Noen kan tiltrekkes av hverandre seksuelt, men får rett og slett ikke forholdet til å fungere, sier hun.

LES OGSÅ: Kan komme en kur mot kjærlighetssorg

REDD FOR Å GI SLIPP: Etter et brudd klamrer mange seg til det som var fordi de er redde for å gå videre.  Foto: martin norris / Alamy/All Over Press
REDD FOR Å GI SLIPP: Etter et brudd klamrer mange seg til det som var fordi de er redde for å gå videre. Foto: martin norris / Alamy/All Over Press Vis mer

Tenk det godt om

Videre forteller ekspertene at du bør tenke deg godt om før du innleder et seksuelt forhold til eksen, da sjansen er stor for at du vil ende opp med å bli såret igjen.

- Jeg mener absolutt at du bør tenke nøye gjennom det før du bestemmer deg for å ha sex med eksen din. Det er veldig lett å ende opp med å bli såret og kanskje blusser gamle følelser opp til tross for at forholdet er dødfødt.

- Et seksuelt forhold kan nok tyde på at forholdet, og da følelsene, ikke er helt over, og så lenge det er følelser med i bildet er det en sjanse for at noen blir dypt såret, sier Otterstad.

Mange har nok et aldri så lite håp om at det å fortsette å ligge eksen kan føre til en gjenforening, men ifølge Kjøs er sjansen for at dette skjer svært liten.

- Det kan selvsagt føre til en gjenforening, og det hender jo noen ganger at det blir slutt, men så føles det galt og man blir sammen igjen. Likevel er det nok mer vanlig at det blir mye av og på og frem og tilbake over lengre tid.

- Dette er slitsomt følelsesmessig og gjør det vanskeligere å etablere seg på nytt med en annen. Forhold som er veldig ustabile med mye brudd og gjenforening har generelt ikke så gode sjanser. Det blir helst til at det fortsetter å være ustabilt, og det er jo ikke særlig godt.

LES OGSÅ: Hvordan komme over utroskap

USTABILT FORHOLD: Forhold som er veldig ustabile med mye brudd og gjenforening har generelt ikke så gode sjanser.  Foto: All Over Press
USTABILT FORHOLD: Forhold som er veldig ustabile med mye brudd og gjenforening har generelt ikke så gode sjanser. Foto: All Over Press Vis mer

Gjør deg selv utilgjengelig

EKSPERTEN: Livsstilscoach Christine Otterstad. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Livsstilscoach Christine Otterstad. Foto: Astrid Waller Vis mer

Otterstad forteller at mange sliter med å slippe taket fordi eksen ofte er for «tilgjengelig».

Derfor mener hun du bør gjøre deg selv utilgjengelig ved å fokusere på andre ting som for eksempel venner og fritidsaktiviteter.

- Å bryte SMS-kontakt og andre sosiale medier kan også være lurt. Så lenge det er en liten kanal åpen er det alltid en fare for «tilbakefall». Det høres nok banalt ut, men tiden leger alle sår, så det vil gå over, men vær litt nøye på hva du bruker den tiden til også.

Om du virkelig ønsker å kutte ut eksen en gang for alle og komme deg videre, mener Kjøs du blir nødt til å ta inn over deg at det virkelig er slutt.

- De fleste av oss er så sterkt knyttet til kjæresten at bruddet er vondt - det er et tap hvor vi mister både en person og et prosjekt vi kanskje hadde store håp for. Ikke minst kan det føles ganske krenkende, særlig hvis det er eksen som har gjort det slutt.

- Det blir et spørsmål om prestisje og tro på at du fortsatt er attraktiv og har kontroll – hvis du fortsatt kan ha sex med eksen er du liksom ikke helt avvist, likevel. Men dette er et selvbedrag som hindrer deg i å komme videre, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer