Influensa

Derfor bør du ikke ta på ansiktet ditt

Det gjør deg mer utsatt for influensavirus.

IKKE TA: Unngå å ta deg selv mye i ansiktet. Da kan du lettere unngå influensa- og forkjølelsevirus, samt kviser.  Foto: Getty Images
IKKE TA: Unngå å ta deg selv mye i ansiktet. Da kan du lettere unngå influensa- og forkjølelsevirus, samt kviser. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er desember. Ikke bare er det juletid, men vi beveger oss også inn i influensaens høytid.

KK.no har tidligere skrevet at bare det å håndhilse er nok til å gjøre deg syk, og god håndhygiene er selvsagt et must for å holde bakterier og virus unna.

Men hver gang du tar deg på munnen eller på nesa frakter du bakterier og virus mellom ansiktet og hånden. Overføring av bakterier fra en kroppsdel til en annen er bakterienes primærmåte å spre seg på, ifølge Today Health

Unngå derfor, hvis mulig, å ta deg selv i ansiktet - spesielt nå i denne perioden.

Hendene blir fort skitne

– Mellom håndvaskene er det mange muligheter for folk å skitne til hendene sine, sier Dr. Wladimir Alonso, studieforsker og helseforsker ved National Institutes of Health in Bethesda, Md.

Han og kollegene plukket ut 249 personer på offentlige steder, som på t-banen i Washington og i den brasilianske byen Florianopolis.

Forskerne observerte dem og la merke til hvor ofte de rørte en felles overflate og deretter munnen eller nesen sin. De fant ut at personene berørte ansiktet sitt i gjennomsnitt 3,6 ganger per time, mens de berørte vanlige gjenstander 3,3 ganger per time.

Den høye frekvensen av berøring betyr at folk sannsynligvis får bakterier på hendene mye oftere enn de vasker av hendene sine, ifølge studiet, som ble publisert 15. november i journalen Clinical Infectious Diseases.

LES OGSÅ: Har mer bakterier enn doen

Kan gi deg flere kviser

En annen ulempe med å ta seg selv mye i ansiktet er kviser. Og får du kviser på kinnet, kan mobilen din være synderen, har KK.no tidligere skrevet.

Vi legger den fra oss på skitne bord, lar den slenge rundt i veska, og tar på den med skitne hender.

– Tørk av mobilen med antibakterielle våtservietter innimellom. Og bruk gjerne handsfree når du skal snakke i telefonen, tipser hudpleier Stephanie Bergsland Haslum.

LES OGSÅ: Såpe og varmt vann tørker ut huden

Tar kattevask

Det er viktig å tenke på at håndvask med såpe og vann, reduserer sykdom med henholdsvis 40 og 23 prosent.

Selv om de fleste av oss har fått budskapet inn med morsmelka, er det likevel mange som praktiserer «kattevask» når de først vasker hendene.

Visste du at halvparten av nordmenn ikke vasker seg på hendene før de spiser? Og enda eklere - én av ti vasker ikke hendene sine etter toalettbesøk! Æsj!

LES OGSÅ: Overdreven desinfisering kan være helseskadelig

Hvor godt vasker du?

Vasker du hendene dine godt nok? Sjekk om du praktiserer god håndhygiene her:

Åtte råd for god håndhygiene:

1.Vask alltid hendene dine etter toalettbesøk. Husk tomlene!
2.Vask alltid hendene dine før du skal spise.
3.Unngå å spise med fingrene når du ikke har fått vasket deg.
4.Vask hendene dine når du kommer hjem fra jobb eller skole.
5.Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.
6.Under store ringer kan det gjemme seg bakterier. Ta ringene av og vask dem med jevne mellomrom.
7.Ikke putt fingrene i munnen, spesielt ikke etter å ha håndhilst på andre.
8.Vær ekstra nøye med håndvasken i utlandet. Ta eventuelt med deg en liten flaske med håndsprit som du kan bruke før du skal spise.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer