Lufttørke

Derfor bør du ikke tørke klær inne

Kan ha en ugunstig effekt.

TØRKESTATIV-TABBEN: Ja, det er enkelt å henge tøyet inne til tørk takket være tørkestativet. Men har du et bevisst forhold til hvor du tørker klærne dine og når du gjør det? Foto: Fotolia
TØRKESTATIV-TABBEN: Ja, det er enkelt å henge tøyet inne til tørk takket være tørkestativet. Men har du et bevisst forhold til hvor du tørker klærne dine og når du gjør det? Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som har tørkestativet stående i stua, gangen eller på soverommet ditt? Da er du ikke alene.

Men selv om mange gjør det, betyr det ikke at det er fornuftig.

- Alle kjøper tørkestativ og tørker inne for tiden. Det virker som at folk ikke har tatt i arv den fornuftige måten man tørket klær på i gamle dager, forteller Kai Gustavsen til KK.no. 

Gustavsen er er fagsjef  for inneklima, HMS/Miljørettet Helsevern (MHV) i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), og ønsker å skape en større bevissthet rundt hvordan vi kan bruke boligen vår slik at inneklima og luftkvaliteten ikke forringes.

LES OGSÅ: Lar du klærne ligge lenge i vaskemaskinen?

- Tenker vi at tørkeplassen er i stua?

Før i tiden hang folk nemlig ut klesvasken sin til tørk, eller brukte tørkeloftet eller en tørkegård.

- Har vi glemt hvordan man tørker klær? Tenker vi at tørkeplassen er i stua eller på soverommet? spør Gustavsen.

STUETØRKING: Har du vent deg til at stua er stedet du tørker klær på? Det bør du revurdere. Det er ikka gunstig for inneklimaet - og så er det heller ikke så pent å se på. Foto: Fotolia
STUETØRKING: Har du vent deg til at stua er stedet du tørker klær på? Det bør du revurdere. Det er ikka gunstig for inneklimaet - og så er det heller ikke så pent å se på. Foto: Fotolia Vis mer

Gustavsen er klar over at det ikke alle som har muligheter til å henge klærne sine ute på en snor, og at det kan være utfordrende å tørke tøy i en liten leilighet eller hybel.

Tidsklemma må sikkert også ta en del av skylden.

Bare en vanlig klesvask inneholder 2-3 liter vann dersom den ikke er godt sentrifugert. Tørker du tøy inne på et klesstativ bør du være klar over at det øker luftfuktigheten i rommet og bidrar til lukt fra tøy, såpe og tøymykner.

Dette sammen kan føre til et dårlig inneklima i boligen. I verste fall kan fukten skade boligen din og føre til både muggen lukt og muggskader. 

LES OGSÅ: Disse klærne hater tørketrommel

Se etter dette på visning

- Klestørking er en utfordring, men jeg vil anbefale alle som er på utkikk etter en hybel eller leilighet til å undersøke om boligen har et område hvor du kan tørke tøyet ditt. Det kan være alt fra en altan, en liten luftebalkong, eller et felles tørkeloft. Ellers vil jeg anbefale bruk av kondenstørketrommel, sier Gustavsen i NAAF.

Planlegg hvordan du skal tørke, råder Gustavsen:

- Er det for eksempel en barnefamilie, er det lurt å planlegge når i døgnet klessvasken skal utføres. Heng opp klærne på et sted du kan ha vinduet litt på gløtt, slik at det er tørt til du kommer hjem.

SMART TØRKING: Heng klærne på tørk ute hvis du kan og været tillater det. Bra for milljøet, inneklimaet og gir deilig duft på klærne. Foto: Fotolia
SMART TØRKING: Heng klærne på tørk ute hvis du kan og været tillater det. Bra for milljøet, inneklimaet og gir deilig duft på klærne. Foto: Fotolia Vis mer

Det samme gjelder hvis du bor trangt og tørke klær på soverommet eller i stua. Det er ikke gunstig å sove på samme rom samtidig som du tørker tøy. Klestørking inne forringer luftkvaliteten i rommet, og det blir tørket på et rom som ikke er beregnet til slik aktivitet.

Tørking inne gir også mer støv og partikler i hjemmet ditt.

LES OGSÅ: Bruk eddik i klesvasken for å bli kvitt svettelukt

Planlegg klesvasken

- Legg om tørkerutinene dine. Kan du tørke på andre tider av døgnet når du ikke befinner deg i samme rom?

- Kanskje familien i fellesskap kan finne en egnet tørkeplass og tidspunkt der klesvasken kan utføres slik at tørkeprosessen ikke forringer oppholdsmiljøet? Har du et bevisst forhold til klestørking får du bedre luftkvalitet og et bedre oppholdsmiljø/innemiljø, forteller Gustavsen.

Han anbefaler å bruke de ulike rom til det rommet er beregnet til. Badet kan være et bra sted å tørke klær på, da badet skal ha god ventilasjon/avtrekk og ofte gulvvarme. På denne måten kan du skape kontroll på fukt og lukt.

LES OGSÅ: Tøymykner ødelegger jeansene dine

Bevisst bruk av tøymykner

Clothes with detergent in basket isolated on white background Foto: Fotolia
Clothes with detergent in basket isolated on white background Foto: Fotolia Vis mer

Astma- og Allergiforbundet (NAAF) oppfordrer til moderert bruk av tøymykner, ikke minst av miljøhensyn. Mange hverdagsprodukter inneholder unødvendige stoffer, for eksempel parfyme, som kan være allergifremkallende.

- Vær bevisst, du lurer deg litt selv ved å gi klærne dine en parfymert lukt. Tøymykner forringer luftkvaliteten og får hjemmet ditt til å lukte som et vaskeri. Selv om du ikke reagerer på denne lukten, kan det være duftoverfølsomme venner og bekjente som kommer på besøk som gjør det, påpeker Gustavsen.

Hvis du må ha tøymykner, men ikke vil la det gå på bekostning av innemiljøet, anbefaler NAAF følgende produkter: Blenda Sensitiv tøymykner, Pure&Clear skyllemiddel, Unik Sensitiv tøymykner og Neutral tøymykner.

LES OGSÅ: Ikke heng ull og silke ute til tørk

For å tørke mest mulig fornuftig innendørs bør du:

 • Bruke lufteventilen aktivt (åpne og lukke)
 • Lufte godt og regelmessig (sett vinduer i luftestilling)
 • Helst tørke tøy når du ikke er hjemme (åpne ventiler)
 • Støvsuge oftere (NB! Husk rutiner på å bytte filter)
 • Unngå å bruke mye tøymykner (hvis du må, bruk en som er NAAF-anbefalt)
 • Del opp vasken, slik at det tørker fortere og avgir mindre fukt i rommet
 • Tørk tøy på badet, som tross alt er et våtrom og tåler fukt belastning
 • Vær forsiktig med å ha vasken for nær varmekilder som panelovn. Det kan være brannfarlig.
 • Se etter svarte prikker i området du tørker klær. Dette kan komme av at rommet har hatt for høy luftfuktighet over tid. Prikkene kan være spor av muggsopp eller en muggskade som har begynt.
 • Har du tørketrommel? Bruk den og vedlikehold den slik det er beskrevet i brukerveiledningen!
 • Har du balkong? Tørk klærne der når det er vær for det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer