Forskerne har nå for første gang funnet en sammenheng mellom nøttespising og nivået av serotonin i kroppene til folk som lider av metabolsk syndrom (ekstern lenke).
20 prosent av den voksne befolkningen i verden har metabolsk syndrom, som er en fellesbetegnelse for en samling av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.
Metabolsk syndrom henger nøye sammen med fysisk inaktivitet og livsstil. Les mer om metabolsk syndrom på Lommelegen.no (ekstern lenke). Lommelegen er i likhet med KK.no eid av Aller Internett.
Serotonin er et stoff som demper sult, får folk til å føle seg glade og er bra for hjertehelsen.
Nøtter er altså knallkost for folk som er i risikosonen for å få hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.
Bare en håndfull nøtter om dagen har stor effekt, viser den nye studien, hvor det ble brukt rå valnøtter, mandler og hasselnøtter.
LES OGSÅ: Valnøtter er sunnere enn olivenolje
Sunt fett
Fettet i nøtter er av det gode slaget - enumettet og flerumettet fett.Dette fettet hjelper kroppen med blant annet å bekjempe farlig kolesterol.
Nøtter er også rike på andre gode næringsstoffer. Mandler og hasselnøtter er spesielt sunne, de inneholder E-vitamin som stimulerer immunforsvaret vårt.
Her er alt du trenger å vite om næringsinnholdet i nøtter:
Den store nøtteguiden
CASHEWNØTTERCashewnøttene kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Smaken er søtlig, og nøttene er lett gjenkjennelige med den bøyde formen. Cashewnøtter brukes i mange asiatiske retter. Nydelig i wok.
48 g fett.
HASSELNØTTER
Hasselnøtter vokser mange steder, også i Norge. I bibelhistorien og i gamle greske og kinesiske skrifter skrives det om bruk av hasselnøtter. Vi spiser dem rå, ristet og saltet, gjerne blandet med andre nøtter. Brukes ofte i kaker og desserter.
MACADAMIA
Macadamia kalles også for «the queen of nuts» og smaker utmerket ristet og lett saltet. De er også gode rå og veldig anvendelige i matlaging. Macadamianøttene kommer fra Australia.
MANDLER
Mandlene kom trolig Silkeveien fra Kina til Midtøsten og Europa. I dag kommer de fleste fra plantasjene i California. Mandlene brukes både i mat, medisiner og kosmetikk.
PARANØTTER
Paranøtter, eller «brazilnuts» som de også kalles, høstes fra viltvoksende trær i Amazonas, Peru, Bolivia, Colombia, Venezuela og selvsagt Brasil. Paranøttene ligger som frø inne i en frukt på størrelse med en melon. Når frukten faller ned og revner, kan det falle ut 15–30 nøtter.
PEANØTTER
Peanøttene kan spores tilbake til inka- og mayaindianerne i Sør-Amerika, men dyrkes i dag i flere verdensdeler. De vokser på en belgplante i erteblomstfamilien. Etter blomstringen trenger frøbelgene ned i jorden og modnes der.
PEKANNØTTER
Pekannøtter kan ligne på valnøtter, men er litt søtere og rundere i smaken. Pekannøttene kommer opprinnelig fra Nord- Amerika, men dyrkes nå flere steder i verden.
PINJEKJERNER
Pinjekjerner er frø fra konglene på pinjetrærne. Når konglen åpner seg, kommer over 100 frø til syne. Pinjekjernene dyrkes i Kina og i middelhavslandene, der de brukes mye i matlagingen. I Italia inngår de i den berømte pestoen.
PISTASIENØTTER
Pistasienøtter kommer opprinnelig fra Persia, men dyrkes nå i hele middelhavsområdet og i California. Når nøttene modnes, sprekker skallet. De usaltede pistasienøttene er flotte
til kaker og desserter.
VALNØTTER
Valnøtter er beskrevet så tidlig som i år 7000 f.Kr, og treet kom trolig fra det gamle Persia. Valnøtter brukes gjerne som smakstilsetning i matretter, brød og kaker.