Nøtter

Derfor bør du knaske nøtter

Det er ingen grunn til å vente til jul. Ny helseeffekt oppdaget!

SUNN SNACKS: En neve om dagen kan både gjøre deg gladere og mindre utsatt for livsstilssykdommer.
SUNN SNACKS: En neve om dagen kan både gjøre deg gladere og mindre utsatt for livsstilssykdommer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Glad i nøtter? Bra for deg.Forskerne har nå for første gang funnet en sammenheng mellom nøttespising og nivået av serotonin i kroppene til folk som lider av metabolsk syndrom (ekstern lenke).20 prosent av den voksne befolkningen i verden har metabolsk syndrom, som er en fellesbetegnelse for en samling av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Metabolsk syndrom henger nøye sammen med fysisk inaktivitet og livsstil. Les mer om metabolsk syndrom på Lommelegen.no (ekstern lenke). Lommelegen er i likhet med KK.no eid av Aller Internett.Serotonin er et stoff som demper sult, får folk til å føle seg glade og er bra for hjertehelsen.Nøtter er altså knallkost for folk som er i risikosonen for å få hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.Bare en håndfull nøtter om dagen har stor effekt, viser den nye studien, hvor det ble brukt rå valnøtter, mandler og hasselnøtter.LES OGSÅ: Valnøtter er sunnere enn olivenolje

Sunt fett

Fettet i nøtter er av det gode slaget - enumettet og flerumettet fett. Dette fettet hjelper kroppen med blant annet å bekjempe farlig kolesterol. Nøtter er også rike på andre gode næringsstoffer. Mandler og hasselnøtter er spesielt sunne, de inneholder E-vitamin som stimulerer immunforsvaret vårt.Her er alt du trenger å vite om næringsinnholdet i nøtter:

Den store nøtteguiden

CASHEWNØTTERCashewnøttene kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Smaken er søtlig, og nøttene er lett gjenkjennelige med den bøyde formen. Cashewnøtter brukes i mange asiatiske retter. Nydelig i wok.
 • Cashewnøtter er spesielt rike på magnesium. 100 gram nøtter gir 585 kcal,48 g fett.
 • HASSELNØTTERHasselnøtter vokser mange steder, også i Norge. I bibelhistorien og i gamle greske og kinesiske skrifter skrives det om bruk av hasselnøtter. Vi spiser dem rå, ristet og saltet, gjerne blandet med andre nøtter. Brukes ofte i kaker og desserter.
 • Hasselnøtter er rike på vitamin E og fiber. 100 g gir 650 kcal og 64 g fett.
 • MACADAMIAMacadamia kalles også for «the queen of nuts» og smaker utmerket ristet og lett saltet. De er også gode rå og veldig anvendelige i matlaging. Macadamianøttene kommer fra Australia.
 • 100 g macadamianøtter gir 741 kcal og 76,8 g fett.
 • MANDLERMandlene kom trolig Silkeveien fra Kina til Midtøsten og Europa. I dag kommer de fleste fra plantasjene i California. Mandlene brukes både i mat, medisiner og kosmetikk.
 • Mandler er rike på vitamin B og E, magnesium, sink, fosfor og jern. 100 g gir 620 kcal og 56 g fett.
 • PARANØTTERParanøtter, eller «brazilnuts» som de også kalles, høstes fra viltvoksende trær i Amazonas, Peru, Bolivia, Colombia, Venezuela og selvsagt Brasil. Paranøttene ligger som frø inne i en frukt på størrelse med en melon. Når frukten faller ned og revner, kan det falle ut 15–30 nøtter.
 • Paranøtter er rike på selen, tiamin, magnesium og fosfor. 100 g gir 685 kcal og 68 g fett.
 • PEANØTTERPeanøttene kan spores tilbake til inka- og mayaindianerne i Sør-Amerika, men dyrkes i dag i flere verdensdeler. De vokser på en belgplante i erteblomstfamilien. Etter blomstringen trenger frøbelgene ned i jorden og modnes der.
 • Peanøtter inneholder mye protein, niacin og folat. 100 g gir 560 kcal og 46 g fett.
 • PEKANNØTTERPekannøtter kan ligne på valnøtter, men er litt søtere og rundere i smaken. Pekannøttene kommer opprinnelig fra Nord- Amerika, men dyrkes nå flere steder i verden.
 • Pekannøtter har høyt innhold av sink. 100 g inneholder 690 kcal og 70 g fett.
 • PINJEKJERNERPinjekjerner er frø fra konglene på pinjetrærne. Når konglen åpner seg, kommer over 100 frø til syne. Pinjekjernene dyrkes i Kina og i middelhavslandene, der de brukes mye i matlagingen. I Italia inngår de i den berømte pestoen.
 • Pinjekjerner er rike på kostfiber, mineraler og proteiner. 100 g gir 565 kcal og 50 g fett.
 • PISTASIENØTTERPistasienøtter kommer opprinnelig fra Persia, men dyrkes nå i hele middelhavsområdet og i California. Når nøttene modnes, sprekker skallet. De usaltede pistasienøttene er flottetil kaker og desserter.
 • Pistasienøtter har høyt innhold av kalium. 100 g gir deg 635 kcal og 55 g fett.
 • VALNØTTERValnøtter er beskrevet så tidlig som i år 7000 f.Kr, og treet kom trolig fra det gamle Persia. Valnøtter brukes gjerne som smakstilsetning i matretter, brød og kaker.
 • Valnøtter er rike på omega-3-fettsyrer. 100 g nøtter gir 700 kcal og 69 g fett.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer