Ris

Derfor bør du kutte ned på hvit ris

Et høyt inntak øker risikoen for diabetes 2, viser ny forskning.

TROLIG ÅRSAK: Ifølge forskerne kan forbindelsen mellom hvit ris og diabetes ha en sammenheng med blodsukkernivåene. Hvit ris har nemlig en høy glykemisk indeks (GI) og fører til en rask stigning i blodsukker. Foto: Getty Images/iStockphoto
TROLIG ÅRSAK: Ifølge forskerne kan forbindelsen mellom hvit ris og diabetes ha en sammenheng med blodsukkernivåene. Hvit ris har nemlig en høy glykemisk indeks (GI) og fører til en rask stigning i blodsukker. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ris er blant de mest populære matvarene vi har i dag, og i Norge har vi de siste tiårene tilegnet oss et kosthold der ris er hyppig brukt.

«Problemet» med hvit ris er at den nærmest består av ren stivelse, og dermed omdannes det raskt til sukker i kroppen. Dette er også grunnen til at helsemyndighetene anbefaler oss å bytte ut den hvite risen med mer fiberrike brune varianter, eller for eksempel bønner.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise bønnespirer

Kan øke risiko for diabetes 2

Ny forskning gjennomført i USA tyder også på at det å kutte ned på hvit ris kan være lønnsomt.

En fersk studie utført av Qi Sun ved Harvard School of Public Health viser nemlig at et høyt inntak av hvit ris kan øke risikoen for utvikling av diabetes 2 betraktelig, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Sun og forskningsteamet har analysert fire ulike studier (to fra Kina og Japan, og to fra USA og Australia) hvor over 350.000 mennesker har deltatt, og resultatene viste blant annet at jo mer hvit ris mennesker spiser, desto høyere er risikoen for å utvikle sykdommen.

I Asia er hvit ris blant de mest populære matvarene, og som følge av dette har menneskene der en tendens til å spise mer ris enn oss i vesten. Generelt spiser asiatere tre til fire porsjoner hvit ris om dagen, sammenlignet med et vestlig inntak på én eller to porsjoner i uken.

Som følge av dette har også asiatere større risiko for å utvikle diabetes 2, og de som spiste mest hadde høyest risiko.

- Hver porsjon ekstra var knyttet opp mot en liten, men betydelig, økt risiko for diabetes, sier Sun:

- Det er antagelig helt greit å spise hvit ris én til to ganger i uken, men mengden som spises i asiatiske land vil øke risikoen betraktelig.

LES OGSÅ: Så mye fiber bør du få i deg

Øker blodsukkernivåene

Ifølge forskerne kan forbindelsen mellom hvit ris og diabetes ha en sammenheng med blodsukkernivåene. Hvit ris har nemlig en høy glykemisk indeks (GI) og fører til en rask stigning i blodsukker.

Brun ris på sin side har langt lavere GI, noe som gjør det tregere å fordøye, holder blodsukkernivåene mer stabile og holder deg mett lengre.

Hvit ris inneholder også færre næringsstoffer, deriblant fiber og magnesium, sammenlignet med brun. Og disse næringsstoffene kan være med på å motvirke diabetes 2.

Forskningen, som er publisert i the British Medical Journal (mer info finner du her - ekstern lenke), så nærmere på inntaket av cirka 158 gram ris, og tok hensyn til faktorer som vekt, fysisk aktivitet og kosthold til deltagerne. Under oppfølgningen – som varierte fra fire til 22 år, utviklet om lag 13.200 personer diabetes.

Ifølge Catherine Collins, ernæringsekspert ved London’s St George's Hospital, er det sannsynlig at asiatere som øker inntaket av hvit ris vil kunne utvikle diabetes 2. Hun tror imidlertid ikke at vi vil se samme utvikling i vesten, hvor inntaket fortsatt er betraktelig lavere.

LES OGSÅ: Denne maten gir lav GI

Bytt til brun ris, eller bønner

Dersom du ikke klarer å kutte risen fullstendig, er brun ris altså et langt bedre alternativ. Brun ris er både mer næringsrik og fiberrik.

Et annet godt alternativ er, som nevnt, bønner.

En annen studie gjennomført ved Harvard School of Public Health i Boston har nemlig vist at de som bytter ut et daglig rismåltid med bønner har 35 prosent lavere risiko for å få symptomer på diabetes.

I likhet med brun ris inneholder nemlig bønner mye mer fiber, protein og har en lav glykemisk indeks – altså de stimulerer insulinproduksjonen i langt mindre grad enn ris.

LES OGSÅ: Koffeinfri kaffe er best mot diabetes

Linser er et godt alternativ

Liker du ikke bønner kan også linser være bra å spise. Et kosthold rikt på bønner og linser gjør at du også kan kutte ned på kjøttinntaket, siden bønner og linser inneholder mye proteiner.

Spiser du det tre ganger i uka reduserer du også risikoen for å få magekreft.

Soyabønnen består av 30 prosent karbohydrater, hele 38 prosent protein, 18 prosent olje, som hovedsakelig er umettet fett. Videre er soyabønner en god kilde til fiber, kalium, jern, sink, kalsium, omega-3, vitamin E, fosfater og b-vitaminer.

Denne typen bønner er med andre ord så næringsrik at den kan fungere som fullverdig erstatning for kjøtt og fisk.

Studier har vist at proteiner bidrar til fettforbrenning, hvilket kan forklare hvorfor lavkarbodietter fungerer for mange. At proteiner også bygger muskler er velkjent.

LES OGSÅ: Her er maten du bør spise daglig

Slik inkluderer du bønner i maten din

Bønner på boks er kjekt å ha i salater, i gryteretter, stuinger og til egg. Det finnes en rekke typer bønner i ulike størrelser, blant annet hvite, røde og brune.

Næringsinnholdet er ganske likt for de ulike variantene. Kidneybønner er en type vi bruker mye av.

2,5 desiliter bønner inneholder cirka 120 kalorier, 7 gram proteiner, 6 gram fiber, 6 prosent av dagsbehovet for kalsium og 10 prosent av dagsbehovet for jern.

Bønner er billig mat. Velger du de tørkede variantene (krever mer forberedelser) blir middagen enda rimeligere.

LES OGSÅ: Spis bønner og linser tre ganger i uken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer