Den ser ganske ordinær ut, men rødløkens egenskaper er slett ikke det. Foto: Panther Media
Den ser ganske ordinær ut, men rødløkens egenskaper er slett ikke det. Foto: Panther Media Vis mer

Løk

Derfor bør du like rødløk

Den gjør faktisk en fantastisk ting for helsen din.

To av tre av oss har for mye kolesterol i blodet.

Høyt kolesterol kan medvirke til hjerte- og karsykdommer, som er den hyppigste dødsårsaken for norske kvinner. Ta hjertetesten og sjekk om du er i faresonen!

Godt og dårlig kolesterol

Kolesterol er et fettlignende stoff som trengs til bygging av cellevegger og membraner, og til dannelsen av kjønnshormoner, vitamin D og gallesyrer.

I blodet har kolesterol oppgaven med å pakke inn og frakte fettstoffer til alle kroppens celler.

Les også : Frukten som holder deg frisk

Kroppen produserer kolesterol selv, så vi trenger egentlig ikke å få det fra maten. Både arv og kosthold påvirker kroppens produksjon av kolesterol.

De to viktigste kolesteroltypene er LDL (low density lipoprotein) og HDL (high density lipoprotein).

LDL regnes som det dårlige kolesterolet, mens HDL regnes som det gode.

HDL skaper flyt i blodårene, mens LDL fester seg til åreveggene og bidrar til at blodårene fortettes over tid.

Rødløk utraderer LDL

Alt som kan redusere LDL, altså det dårlige kolesterolet, er av det gode.

Les også: 4 grunner til å gå for grønt

En gruppe forskere ved universitetet i Hong Kong har nå funnet ut at rødløk har nettopp denne evnen.

De fôret hamstere som hadde skyhøyt kolesterolnivå med rødløk i åtte uker. Dette fikk faktisk hele 20 prosent av det dårlige kolesterolet til å fordufte.

Det gode kolesterolet holdt seg derimot på samme nivå.

Det er første gang at rødløkens kolesterolsenkende egenskaper avdekkes. Forskerne anbefaler nå at rødløk er en del av det daglige kostholdet ditt.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: