Løk

Derfor bør du like rødløk

Den gjør faktisk en fantastisk ting for helsen din.

Den ser ganske ordinær ut, men rødløkens egenskaper er slett ikke det. Foto: Panther Media
Den ser ganske ordinær ut, men rødløkens egenskaper er slett ikke det. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
To av tre av oss har for mye kolesterol i blodet. Høyt kolesterol kan medvirke til hjerte- og karsykdommer, som er den hyppigste dødsårsaken for norske kvinner. Ta hjertetesten og sjekk om du er i faresonen!

Godt og dårlig kolesterol

Kolesterol er et fettlignende stoff som trengs til bygging av cellevegger og membraner, og til dannelsen av kjønnshormoner, vitamin D og gallesyrer. I blodet har kolesterol oppgaven med å pakke inn og frakte fettstoffer til alle kroppens celler.Les også : Frukten som holder deg friskKroppen produserer kolesterol selv, så vi trenger egentlig ikke å få det fra maten. Både arv og kosthold påvirker kroppens produksjon av kolesterol. De to viktigste kolesteroltypene er LDL (low density lipoprotein) og HDL (high density lipoprotein). LDL regnes som det dårlige kolesterolet, mens HDL regnes som det gode.HDL skaper flyt i blodårene, mens LDL fester seg til åreveggene og bidrar til at blodårene fortettes over tid.

Rødløk utraderer LDL

Alt som kan redusere LDL, altså det dårlige kolesterolet, er av det gode. Les også: 4 grunner til å gå for grøntEn gruppe forskere ved universitetet i Hong Kong har nå funnet ut at rødløk har nettopp denne evnen.De fôret hamstere som hadde skyhøyt kolesterolnivå med rødløk i åtte uker. Dette fikk faktisk hele 20 prosent av det dårlige kolesterolet til å fordufte.Det gode kolesterolet holdt seg derimot på samme nivå. Det er første gang at rødløkens kolesterolsenkende egenskaper avdekkes. Forskerne anbefaler nå at rødløk er en del av det daglige kostholdet ditt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer