Mugg

Derfor bør du lufte ut boligen i fem minutter om morgenen

Eksperttips for å unngå mugg i hjemmet nå på vinterstid.

TID FOR SOPP: Det er ikke bare i skogen det er sopp. Når vinteren står for tur, skifter temperaturen og boliger med dårlig isolasjon og inneklima kan få muggsopp langs yttervegger, opp mot tak og andre steder det er kaldt. Foto: Mycoteam
TID FOR SOPP: Det er ikke bare i skogen det er sopp. Når vinteren står for tur, skifter temperaturen og boliger med dårlig isolasjon og inneklima kan få muggsopp langs yttervegger, opp mot tak og andre steder det er kaldt. Foto: Mycoteam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vinteren er her og vi lukker vinduer og dører, setter opp temperaturen i hjemmet og forskanser oss for kulda.

Dette kan skape problemer for inneklimaet i boligen din og åpne for en uønsket gjest – nemlig mugg. Mange kan oppdage muggsopp på steder som vinduet, opp mot taket på soverommet, bak klesskapet eller sengen.

- Nå er det kaldere ute og litt eldre hus vil merke effekten av dårlig isolasjon. Da får man fuktproblemer fordi man har temperaturfall. Kald luft holder på lite fuktighet, altså setter det seg som kondens på kjøligere flater. På ytterhjørner, opp mot loft og ut mot kalde steder, oppdager man muggen først, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jensen i firmaet Mycoteam som arbeider med biologiske bygningsskader.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke tørke klær inne

Luft ut boligen hver morgen

  Årsaken til muggvekst inne er, ifølge Mycoteam, som regel kondens, høy luftfuktighet på grunn av utilstrekkelig ventilasjon, vann som trenger inn gjennom gulv eller vegg, lekkasje fra rør eller tekniske installasjoner.

  DÅRLIG UTLUFTING: Kondens på vinduer kan føre til mugg. Ha gjennomtrekk i boligen i cirka fem minutter og bytt ut gammel luft. Foto: Mycoteam
  DÅRLIG UTLUFTING: Kondens på vinduer kan føre til mugg. Ha gjennomtrekk i boligen i cirka fem minutter og bytt ut gammel luft. Foto: Mycoteam Vis mer

  Muggen kan sette seg i et tynt lag på vegger og i vinduskarmen som følge av dårlig luft og kondens. 

  Vask da bort muggen med en klut med litt klorløsning og pass på å lufte bedre. Alle flater ut mot yttervegg er ekstra utsatt for mugg.

  Har du dobbeltsengen inn mot yttervegg, trekk den ti centimeter unna slik at du får luft i mellom.

  LES OGSÅ: Slik får du ned temperaturen på soverommet

  HUSK Å SJEKKE: Ta den en ekstra sjekk rundt omkring i boligen din og titt bak skap, bilder og senger for å sjekke om man har muggsopp. Foto: Mycoteam
  HUSK Å SJEKKE: Ta den en ekstra sjekk rundt omkring i boligen din og titt bak skap, bilder og senger for å sjekke om man har muggsopp. Foto: Mycoteam Vis mer

  TA EN SJEKK: Daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jensen, anbefaler folk å sjekke boligen sin for mugg nå som temperaturen har falt. Foto: Mycoteam
  TA EN SJEKK: Daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jensen, anbefaler folk å sjekke boligen sin for mugg nå som temperaturen har falt. Foto: Mycoteam Vis mer

  Jensen anbefaler å lufte ut boligen i fem minutter om morgenen. Da skifter man ut gammel luft, uten at det kjøler ned veggene og fører til energitap.

  - Dette er frisk og god luft som kommer inn uten at man taper noe særlig energi. La dynen ligge oppslått så får man ut fuktighet fra madrassen og dynen.

  Man kan også la baderomsviften stå på litt ekstra etter en dusj og bruke kjøkkenviften når man lager mat.

   Kan leve langt innover i veggen

   For noen er problemet langt verre og muggen kan ha satt seg langt innover i veggen. Har du mørke flekker på tapeten og flere lag med tapet under, er sannsynligheten stor for at det er mugg innover i veggen.

   - Det er viktig at det ikke sitter mugg bak i flere lag. Vasker du vekk muggen øverst, kommer den fort tilbake. Det finnes et lite økosystem inne i tapetet. Dersom den går lenger inn i konstruksjonen får du midd som beiter på muggsoppen, noe som vil belaste inneklimaet ekstra i negativ retning.

   LES OGSÅ: Dette bør du vite om mugg på mat

   Har man mye mugg i boligen uten å vite det kan det føre til helseplager. Derfor er det lurt å følge med og være litt obs. 

   - Føler du deg bedre når du ikke oppholder deg i boligen, kan det være tegn på at noe er galt, sier eksperten. 

   Finnes muggen derimot bare i et lag, er det som regel lett å bli kvitt og gir ikke annen skade enn misfarging og stygge merker på veggen.

   LES OGSÅ: Luktene du bør ta på alvor

   Mugg kan få konsekvenser for helsen

   Kai Gustavsen i Norges Astma og allergiforbund forteller at konsekvensene av å bo i et fukt- og muggskadet hus i verste fall kan gå utover helsen.

   - Fukt og muggsopp i innemiljøer gir økt risiko for forverring eller utvikling av en rekke allergier og luftveislidelser.

    Ifølge Folkehelseinstituttet står man da i fare for å få astma, pustebesvær, hoste, piping i brystet, luftveisinfeksjoner, bronkitt, allergisk rinitt og eksem.

    HELSEPLAGER: Å leve i en bolig med muggsopp kan i verste fall føre til utvikling av plager som astma, allergi og eksem. Andre kan oppleve hodepine og pustevansker. Foto: JPC-PROD - Fotolia
    HELSEPLAGER: Å leve i en bolig med muggsopp kan i verste fall føre til utvikling av plager som astma, allergi og eksem. Andre kan oppleve hodepine og pustevansker. Foto: JPC-PROD - Fotolia Vis mer

    Dersom man ser eller lukter muggsopp, eller har mye kondens innendørs bør man, ifølge Gustavsen, kartlegge boligen og finne ut hvor de mulige muggfellene befinner seg.

    - Vedvarende fukt og vekst av muggsopp på overflater innendørs og i bygningskonstruksjonen skal unngås. Tegn på risikoforhold er mugglukt og hyppig forekommende kondens på overflater eller i konstruksjonen. Tidligere større fuktskader der materialer ikke er raskt uttørket, rengjort eller fjernet kan også utgjøre en helserisiko. Der slike forhold påvises skal de utbedres så raskt som mulig.

    LES OGSÅ: Nå bør du ta en titt bak bildene


     

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer