Mugg

Derfor bør du lufte ut boligen i fem minutter om morgenen

Eksperttips for å unngå mugg i hjemmet nå på vinterstid.

TID FOR SOPP: Det er ikke bare i skogen det er sopp. Når vinteren står for tur, skifter temperaturen og boliger med dårlig isolasjon og inneklima kan få muggsopp langs yttervegger, opp mot tak og andre steder det er kaldt. Foto: Mycoteam
TID FOR SOPP: Det er ikke bare i skogen det er sopp. Når vinteren står for tur, skifter temperaturen og boliger med dårlig isolasjon og inneklima kan få muggsopp langs yttervegger, opp mot tak og andre steder det er kaldt. Foto: Mycoteam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vinteren er her og vi lukker vinduer og dører, setter opp temperaturen i hjemmet og forskanser oss for kulda.

Dette kan skape problemer for inneklimaet i boligen din og åpne for en uønsket gjest – nemlig mugg. Mange kan oppdage muggsopp på steder som vinduet, opp mot taket på soverommet, bak klesskapet eller sengen.

- Nå er det kaldere ute og litt eldre hus vil merke effekten av dårlig isolasjon. Da får man fuktproblemer fordi man har temperaturfall. Kald luft holder på lite fuktighet, altså setter det seg som kondens på kjøligere flater. På ytterhjørner, opp mot loft og ut mot kalde steder, oppdager man muggen først, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jensen i firmaet Mycoteam som arbeider med biologiske bygningsskader.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke tørke klær inne

Luft ut boligen hver morgen

  Årsaken til muggvekst inne er, ifølge Mycoteam, som regel kondens, høy luftfuktighet på grunn av utilstrekkelig ventilasjon, vann som trenger inn gjennom gulv eller vegg, lekkasje fra rør eller tekniske installasjoner.

  Muggen kan sette seg i et tynt lag på vegger og i vinduskarmen som følge av dårlig luft og kondens. 

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer