Grilling

Derfor bør du marinere grillkjøttet

Hindrer dannelse av skadelige stoffer, og gir mer smakfullt kjøtt.

KJØTT-SPA: Gi grillmaten en "spabehandling" - legg den i marinade først! Foto: Colourbox
KJØTT-SPA: Gi grillmaten en "spabehandling" - legg den i marinade først! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvordan behandler du kjøttet du skal legge på grillen? Kanskje du kjøper det ferdigmarinert?

Det er faktisk ikke å anbefale, siden ferdigmarinert kjøtt og fisk inneholder mye salt, og en rekke kunstige stoffer som skal øke holdbarheten.

GRILLEKSPERT: Dr. Fedon Lindberg vet hvordan du griller på sunneste måte. Foto: Fedon Lindbergs Klinikk
GRILLEKSPERT: Dr. Fedon Lindberg vet hvordan du griller på sunneste måte. Foto: Fedon Lindbergs Klinikk Vis mer

Gjør det selv

I stedet bør du marinere kjøttet eller fisken selv. Ikke bare blir det saftigere og mer smakfullt, men marineringen hindrer også at det dannes skumle stoffer under grillingen.

Når kjøtt varmebehandles på høy temperatur settes det i gang en prosess der det dannes stoffer som PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner), HCA (heterosykliske aminer) og AGE (glyksiderte endeprodukter). Disse stoffene kan være kreftfremkallende, øker risiko for hjertesykdommer og kan virke betennelsesfremmende.



Dette er også grunnen til at du bør grille kjøtt og fisk langsomt og på lav varme.

- Ved å marinere kjøtt og fisk først reduseres utviklingen av disse stoffene. Forskning viser faktisk at marinering reduserer dannelsen av HCA med 90 prosent, sier kostholdsekspert dr. Fedon Lindberg.

Sjekk også Fedon Lindbergs tips til hvordan du gjør hamburgeren supersunn!

Slik lager du marinaden

Dr. Lindberg har følgende tips til hvordan du lager din egen marinade:

  • Bruk olivenolje eller rapsolje som basis.
  • Ha i noe syre, dette gjør kjøttet mørt. Det kan være sitron, lime, eddik, vin, yoghurt eller kulturmelk. Frukt og bær fungerer også.
  • Krydre med urter, hvitløk, pepper, chili eller hva du måtte ønske.
  • Ikke ha salt i marinaden. Du bør salte maten når den er ferdiggrillet.
  • Del marinaden i to - den ene dele har du å kjøttet før steking, den andre kan du pensle på etter steking.
  • La kjøttet ligge og marinere i en bolle av glass, porselen, stål eller keramikk. Plast er ikke smart, da syren i marinaden kan gjøre at plasten avgir farlige stoffer.
  • La helst kjøttet marinere i 1-2 timer i kjøleskap. Skal det gå fortere kan det marinere i romtemperatur, men ikke la det ligge ute i mer enn 30 minutter.
  • Fisk og skalldyr bør ikke marinere mer enn 15 minutter, da syren i marinaden kan sette i gang en kokeprosess i fiskekjøttet.
  • Små stykker gir raskere grilltid. Husk at lav temperatur er best.
  • Ikke legg kjøttet eller fisken rett over varmen, men litt på siden. Da unngår du at olje og fett drypper ned og tar fyr.
  • Blusser flammene opp i grillen, så bruk salt til å slukke dem - ikke vann.
  • Snu maten hyppig for jevn grilling.

LES OGSÅ: Triksene som gjør grillingen vellykket

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer