<strong>SOMMERFORKJØLELSE:</strong> Brygger du på noe? En sommerforkjølelse kan ligge lenge og lure under overflaten, og blir du først syk kan det ta lang tid før du føler deg helt frisk igjen. FOTO: NTB scanpix
SOMMERFORKJØLELSE: Brygger du på noe? En sommerforkjølelse kan ligge lenge og lure under overflaten, og blir du først syk kan det ta lang tid før du føler deg helt frisk igjen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Sommerforkjølelse:

Derfor bør du passe deg for sommerforkjølelsen

Den kan nemlig være verre enn den du får på vinteren.

Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje vinteren vi forbinder mest med forkjølelse.

Faktisk er det denne tiden vi kaller for forkjølelsessesongen, da de fleste av oss går rundt og snufser. Men en vinterforkjølelse varer heldigvis bare noen få dager.

En forkjølelse på sommeren kan derimot vare i ukevis før du tilsynelatende blir frisk, og før du vet ordet av det er du like syk igjen. Heldigvis er det ikke like ofte man blir syk på denne tiden. Men det betyr ikke at du skal skorte på håndvasken.

På varme sommerdager trekker vi ofte ut blant folk, og vi er sosiale som aldri før. Vi slapper av på stranda, drar på lange flyreiser og koser oss på festivaler – og bruker kanskje enda flere fellestoaletter enn vi gjør hele vinteren til sammen.

Og dersom du ønsker å holde deg frisk gjennom hele sesongen kan det være lurt å huske på god håndhygiene. For hvem ønsker vel å ligge syk under dyna når solen skinner utenfor vinduet?

<strong>SNUFS:</strong> Ingen ønsker vel å ligge syk under dyna når solen skinner utenfor vinduet. Men får du ikke nok hvile kan det ta lenger tid før du blir frisk. Foto: REX/Mode/All Over Press
SNUFS: Ingen ønsker vel å ligge syk under dyna når solen skinner utenfor vinduet. Men får du ikke nok hvile kan det ta lenger tid før du blir frisk. Foto: REX/Mode/All Over Press Vis mer

Mer langvarig forkjølelse

Sommerforkjølelsen som ofte forekommer mellom juni og oktober, inntreffer bare rundt 25 prosent så ofte som vintervarianten.

Til gjengjeld kan sommerforkjølelsen føre med seg mer influensalignende symptomer, i tillegg til nysing og hoste. Mange mennesker forveksler også sommerforkjølelsen med allergi, fordi plagene ser ut til å vare over lang tid.

– En vinterforkjølelse er vemmelig, brutal og kort. Men sommerforkjølelsen har en tendens til å bli mer langvarig. Den kan vare i flere uker og plutselig komme tilbake, sier Bruce Hirsch, spesialist i infeksjonssykdommer på North Shore University Hospital i Manhasset, til Wall Street Journal.

En av årsakene til denne forskjellen er at sommer- og vinterforkjølelsene er forårsaket av ulike virus. I tillegg til det kjente rhinoviruset som ofte har skylden for vinterens plager i de øvre luftveier, kommer sommerforkjølelsen ofte ledsaget av enteroviruset.

Dette viruset spres ved hosting og nysing, men også fra avføring til munn, og kan derfor gi diaré, sår hals og utslett i tillegg til vanlige forkjølelsessymptomer.

LES OGSÅ: Slik slipper du feriemage

Ikke tid til å være syk

Men vi har selv også litt skyld i at vi går så lenge syke på sommeren, på denne tiden av året er vi tross alt langt mer aktive enn vi er på vinteren. Dersom vi føler oss litt pjuskete og småsyk på vinteren er vi ikke sene med å ta fri fra jobb, og holde oss varme under dyna. For vi har jo alle lært at man ikke skal gå ut i kulda når vi er syke.

<strong>FESTIVAL:</strong> Sommeren er en sosial tid der vi søker fest, moro og sommerkos. Men med store folkemengder og offentlige toaletter øker rsikoen for å bli smittet av årets sommerforkjølelse. Foto: JEP News / Alamy/All Over Press
FESTIVAL: Sommeren er en sosial tid der vi søker fest, moro og sommerkos. Men med store folkemengder og offentlige toaletter øker rsikoen for å bli smittet av årets sommerforkjølelse. Foto: JEP News / Alamy/All Over Press Vis mer

På sommeren er vi ikke like flinke. På denne tiden av året har vi ofte mange planer, sommerfester, båtturer og utekonserter, for ikke å snakke om de feriereisene vi har planlagt så lenge. Det passer rett og slett svært dårlig å bli syk nå. Så å ligge hjemme i sengen i finværet er ikke like fristende.

LES OGSÅ: Skrell poteter på fem sekunder

Aircondition er en synder

På sommeren utsettes vi også for forskjeller i temperatur og luftfuktighet mellom inne og ute, i tillegg til at vi gjerne eksponeres for aircondition. Dette er også faktorer som kan gjøre oss mer sårbare for sykdom forteller allmennlege Reinhold Unger til KK.no.

– På sommerstid har vi ofte på klimaanleggene, samt at vi i tillegg svetter mer. Før svetten fordufter blir den kald og kjøler ned kroppen, slik at den blir en eneste stor fornøyelsespark for virusene. Prøv å unngå plutselig avkjøling. Gode tips er å ha med seg en genser eller en tynn jakke dersom det plutselig skulle bli kjøligere, og prøv å skru av klimaanlegget når du har mulighet til det, sier han.

Plutselig nedkjøling senker forsvaret i nese og hals ved at det forårsaker en sammentrekning av blodårer. Og hvis et virus er allerede til stede, reduserer dette vår immunitet.

BLITT SYK? Kroppen klarer fint å lege seg selv dersom du får svettet ut og husker å innta nok vann. Men husk å holde sengen. FOTO: NTB scanpix
BLITT SYK? Kroppen klarer fint å lege seg selv dersom du får svettet ut og husker å innta nok vann. Men husk å holde sengen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Kroppen leger seg selv

Det er ikke airconditionen i seg selv som gjør deg syk, du må altså ha vært utsatt for smitte først. Så dersom du ønsker å unngå forkjølelsen er det flere ting du bør gjøre for å forebygge.

  • Vask hendene ofte.
  • Få nok søvn for å opprettholde et godt immunforsvar.
  • Drikk nok vann, og spis sunt og variert.
  • Bruk sunn fornuft og vær forsiktig rundt personer som allerede er syke.

Og er du så uheldig å ha blitt syk er det dessverre ikke så mye annet å gjøre enn å få nok hvile, samt å lindre symptomene ved hjelp av nesespray og halstabletter.

– Prøv å unngå medikamenter, både sommer som vinter. Kroppen klarer fint å lege seg selv dersom du får svettet ut og husker å innta nok vann, mens man holder seg i ro. I tillegg må man huske å opprettholde en fullverdig ernæring, spesielt i perioder man er mest utsatt, forklarer Unger.

LES OGSÅ: Blodpropp-symptomene du bør ta på alvor

LES OGSÅ: Påkjenninger kan gjøre Helene alvorlig syk. Likevel har hun valgt å få tre barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer