Velvære

Derfor bør du peele huden

Gir deg mykere, jevnere og friskere hud, i tillegg til at du får mer ut av alle andre produkter.

FÅ GLØD: Peeler du huden jevnlig, vil huden din se friskere og sunnere ut, selv om vinteren.  Foto: All Over Press
FÅ GLØD: Peeler du huden jevnlig, vil huden din se friskere og sunnere ut, selv om vinteren. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du kjenner det kanskje som eksfoliering, polering eller skrubb, men uansett hva du kaller det, har du sannsynligvis prøvd en eller annen form for peeling av huden. Og det er bra!

Peeling er nemlig veldig bra for huden din og helt nødvendig for å bevare en ungdommelig hud så lenge som mulig. I tillegg gjør det at du får mest mulig ut av de andre hudproduktene du bruker både tid og penger på.

KK.no tok en prat med to eksperter for å høre litt mer om hva peeling egentlig er og hvordan den påvirker huden din.

LES OGSÅ: Husk å rense og pleie halsen

RENS: Husk å rense huden ordentlig hver eneste dag i tillegg til peeling 1-2 ganger i uka.  Foto: Getty Images/iStockphoto
RENS: Husk å rense huden ordentlig hver eneste dag i tillegg til peeling 1-2 ganger i uka. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Hva er egentlig peeling?

Peelingprodukter er utviklet for å fjerne døde hudceller som skyves opp til hudoverfalten gjennom den naturlige hudfornyelsesprosessen, forklarer Therese Mikalsen, faglig leder og hudterapeut i Cosmenor.

– For å hjelpe huden med å kvitte seg med disse døde cellene, bør du bruke et peelingprodukt tilpasset din hud, sier Mikalsen.

Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, legger til at den naturlige avskallingen av hudceller er helt nødvendig for å slippe til de nye hudcellene som dannes under laget av døde hudceller.

– For å få jevnere hudoverflate og for å stimulere nydannelsen av hudceller (regenerering), fjerner du mer av de døde hudcellene, forklarer hun.

LES OGSÅ: Supermodellen avslører sine skjønnhetstriksHva gjør det med huden?

Resultatet blir mykere, jevnere og glattere hud med raskere produksjon av nye, friske hudceller.

– Hvis du ikke peeler huden, vil påvirkning av sol og økt alder føre til opphopning av døde hudceller og dermed tykkere og grovere hornlag (overhud), sier Johansen.

Jevnlig peeling gjør at fuktighetsnivået øker og bindevevet i huden styrkes.

Dessuten stimuleres celledelingen i huden ved bruk av peelingprodukter. Dermed får du bort den døde huden og lar den nye, friske huden komme fram, sier Mikalsen.

Hun forklarer at peeling forhindrer tilstopping av porekanalen, slik at talg ikke hoper seg opp og lager unødvendige urenheter.

– Ved å peele jevnlig kan du også unngå opphopning av pigmentceller i huden, og du forebygger dannelse av pigmentflekker, sier hun.

Hudtonen din blir klarere og friskere, men det er ikke bare derfor du bør peele huden jevnlig.

Gir andre produkter økt effekt

Når du fjerner de døde cellene på toppen av huden, vil andre produkter du påfører få større mulighet til å penetrere dypere i hudlagene, forklarer Mikalsen.

– Det er bortkastede penger å bruke eksklusive kremer og serumer dersom du ikke forbereder huden til å motta dem, med daglig rens og peeling i ny og ne, sier hun.

LES OGSÅ: Rens huden to ganger

Kjøpetips: Peeling
Hvor ofte bør du peele huden?

– For alle som har en frisk og sunn hud, uten nedsatt hudbarriere eller tynn, skadet hud anbefales peelinger én til to ganger i uken, sier Mikalsen.

Hun anbefaler at du bruker en mildere peeling litt oftere, ikke går for en grov peeling i ny og ne.

– En for grov peeling som kan skrape hudoverflaten, sier hun.

Også Johansen anbefaler å peele én til to ganger i uka – to ganger i uke om sommeren og én gang i uka resten av året.

– Noen kan peele oftere, andre sjeldnere, alt ettersom hvordan huden responderer, sier hun.

– Generelt bør de med tynn og/eller tørr hud peele sjeldnere og med mildere peeling enn de med tykkere og/eller fetere hud.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer