UNNSKYLD: Du skal ikke undervurdere viktigheten av å si unnskyld. Det har nemlig mye å si for å opprettholde gode relasjoner. Foto: Scanpix/NTB
UNNSKYLD: Du skal ikke undervurdere viktigheten av å si unnskyld. Det har nemlig mye å si for å opprettholde gode relasjoner. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Få Kjæresten Til å åpne Seg

Derfor bør du si unnskyld

Så mye har det å si for å bevare et godt forhold.

Publisert

KK.NO: Krangling, diskusjoner og konflikter er en vanlig del av alle mellommenneskelige forhold – og noe vi alle opplever i blant.

Hemmeligheten ligger i hvordan vi løser slike konflikter.

Som barn lærte vi alle at det var viktig å si unnskyld når man har vært sårende eller gjort noe galt. Og dette er en regel som er minst like viktig å huske på i voksen alder.

Og ikke bare når vi har dultet borti noen på bussen, eller sneket i køen på butikken. Ifølge par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, er det å unnskylde seg svært viktig for å opprettholde gode vennskap, par- og familieforhold.

– For at våre relasjoner skal utvikle seg er disse små ordene helt avgjørende for å ha sunne og velfungerende relasjoner. Det å ta selvkritikk, innrømme feil og rydde opp etter en dum situasjon er ofte sterkt undervurdert. Det er en liten handling som kan gi stor avkastning, sier hun til KK.no.

Å si unnskyld skal handle om at man har reflektert over egne handlinger, og at man selv ser hva man har gjort feil.

LES OGSÅ: Slik takler du hverdagsirritasjonene

Aksepter at du ikke er perfekt 

Det er dessverre ikke like lett for alle å innrømme feil og unnskylde seg. Dette kan for noen føles som en nedverdigelse. Likevel er det viktig å huske på at ingen av oss er perfekte, og det er menneskelig å gjøre feil.

TA SELVKRITIKK: Et problem vil ikke forsvinne dersom vi ikke snakker om det som er vanskelig, problemet vil mer sannsynlig eskalere. Lytt til hverandre og innrøm dine feil. Foto: Scanpix/NTB
TA SELVKRITIKK: Et problem vil ikke forsvinne dersom vi ikke snakker om det som er vanskelig, problemet vil mer sannsynlig eskalere. Lytt til hverandre og innrøm dine feil. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

LES OGSÅ: Er vennskapet ødelagt?

– Det er et menneskelig trekk å ville gjøre det gode og riktige. Når din gode venninne eller kjæreste hevder seg urettferdig behandlet er det derfor ofte lettere å angripe tilbake, i stedet for å tørre å ha en åpen dialog om hans eller hennes opplevelse av deg og situasjonen, sier hun og forklarer videre: 

– Du blir gjerne opphengt i ord og formuleringer og lytter ikke, men argumenterer tilbake i stedet for å se at kjæresten din er såret og trenger deg. Når vi ikke snakker om det som er vanskelig i nære relasjoner forsvinner ikke problemet slik den konfliktsky gjerne liker å tro, problemet eskalerer. 

Konsekvensen av dette kan bli dårlig kommunikasjon, misforståelser, vonde følelser, og i parforhold kan det også få sexlysten til å forsvinne. 

– Det betyr at relasjonen ikke får mulighet til å utvikle seg, og det fine forholdet kan ende opp i en livløs fasade-relasjon «Takk! Jeg har det bare bra». Eller at en av partene velger å avslutte forholdet, sier parterapeuten.

LES OGSÅ: Har du dårlige manerer?

En unnskyldning bør være ekte

Et unnskyld må være oppriktig om det skal kunne gi en positiv effekt, hvis ikke kan du faktisk gjøre situasjonen enda verre. Beskriv hva du gjorde som var feil og fortell at du er lei deg for det.

– Det er ikke bare å si unnskyld, ord og handling må samsvare, det må være ekte og genuint. Ingen er perfekte, så hvorfor skal vi late som? 

ET BEDRE LIV: Tren deg på å innrømme feil, både på jobb og private relasjoner, det vil gjøre livet ditt langt enklere. Og sørg for at unnskyldningene dine er ekte. Foto: Scanpix/NTB
ET BEDRE LIV: Tren deg på å innrømme feil, både på jobb og private relasjoner, det vil gjøre livet ditt langt enklere. Og sørg for at unnskyldningene dine er ekte. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

LES OGSÅ: Er du konfliktsky overfor venner?

– I terapirommet ser jeg ofte stor effekt av det å beklage og tørre stå i det, for det kan være lett å komme med mange unnskyldninger og bortforklaringer – ikke gjør det. Tren deg på å innrømme feil, både på jobb og private relasjoner – så skal du se at din livskvalitet vil blomstre, forklarer Søyland. 

Det er likevel ikke alltid man er klar over at det man har sagt eller gjort kan ha såret andre. Folk er forskjellige og reagerer ulikt, derfor er det viktig å lytte til andres følelser og meninger.

– Du kan også si unnskyld selv om du ikke er enig, for eksempel «Beklager! Jeg forstod ikke at jeg såret deg, men forstår det nå etter at du har fortalte hvorfor du reagerte sånn. Jeg er glad for at vi fikk pratet skikkelig ut», sier hun.

– Unnskyld er et lite ord som kan vitalisere dine relasjoner, ikke vær opptatt av «hvem er det sin feil», vær heller opptatt av å utvikle relasjonen, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer