Stress

Derfor bør du skaffe deg en hobby - som baking

Kan redusere stress og gjøre deg lykkeligere.

DEILIG AVKOBLING: Strikk en lue, eller bak en kake og la skuldrene senke seg. Å fordype seg i en fornøyelig aktivitet er nemlig den beste måten å flykte fra hverdagens stress.
DEILIG AVKOBLING: Strikk en lue, eller bak en kake og la skuldrene senke seg. Å fordype seg i en fornøyelig aktivitet er nemlig den beste måten å flykte fra hverdagens stress. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi har alle på et eller annet tidspunkt kjent savnet etter barndomstiden. Da tilværelsen var stressfri og fylt med lek og impulsiv moro.

Lek og moro går hånd i hånd, og kanskje er det derfor vi ofte minnes barndommen som en lykkelig tid. Og etter hvert som livet ga oss mer og mer ansvar glemte vi rett og slett å leke og ha det gøy.

Ifølge forskere verden over er fritidsaktiviteter, og lek, viktigere enn vi tror. Det du holder på med på fritiden kan nemlig spille en stor rolle når det gjelder lykke og tilfredshet.

Så kanskje det er på tide å ta opp en hobby?

LES OGSÅ: Dette kan du lære av bikkja di

DANS DEG GLAD: Det er ikke bare kroppen som er i aktivitet når du danser. Bevegelsene øker blodtilførselen til hjernen og lykkeskapende endorfiner frigjøres. Foto: Sats
DANS DEG GLAD: Det er ikke bare kroppen som er i aktivitet når du danser. Bevegelsene øker blodtilførselen til hjernen og lykkeskapende endorfiner frigjøres. Foto: Sats Vis mer

Mer tilfreds med livet

– Å delta i fritidsaktiviteter kan bidra til å forbedre din fysiske og mentale helse og øke din generelle tilfredshet. Du blir sunnere og mer lykkelig, og vil derfor nyte livet mer, sier Howard E. A. Tinsley, professor emeritus i psykologi ved Southern Illinois University til ABC News.


Han har viet 15 år av sin karriere til forskning på dette området, og til sammen intervjuet rundt 4000 personer med ulike hobbyer. Han har også skrevet boken «Psychological Benefits of Leisure Participation» der han har sammenfattet resultatet av sin forskning.

Ifølge Tinsley viste det seg at personer som var mer aktive med fritidsaktiviteter rapporterte om større tilfredshet med livet, og scoret derfor høyere på standardiserte tester om tilfredshet.

Hjelper mot stress

Innenfor Positive Psychology, en ny gren innen psykologien - som studerer hva som gjør livet verdt å leve, har forskere oppdaget at aktiviteter som gir deg glede kan løfte humøret ditt og hjelpe deg å slappe av og slippe tak i stress.

Det er lett å tro at du slapper mer av når du ligger på sofaen og ser på tv, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Tv-titting skaper ikke på langt nær samme glede og engasjement som en hobby du trives med. Og dette er bare en av flere grunner til at du bør kutte ned på tv-tiden.

Siden hobbyer som regel er fornøyelige aktiviteter, kan de også hjelpe på din generelle følelse av glede i livet. Den delen av hjernen som styrer hva vi føler om livet, aktiveres nemlig når vi gjør noe vi synes er gøy.

Det er kanskje ikke så rart. Vi kjenner jo selv at vi har det bra når vi har det gøy, og da blir det også lettere å glede seg over andre ting i livet.

LES OGSÅ: Seks tegn på at du er stressa

FRISK LUFT: Å stelle i hagen kan være fysisk tungt, men også deilig avslappende. Foto: Colourbox
FRISK LUFT: Å stelle i hagen kan være fysisk tungt, men også deilig avslappende. Foto: Colourbox Vis mer

Sunn kropp og friskt minne

Det er ingen hemmelighet at fysisk aktivitet er viktig for en god helse, men det betyr ikke at du må slite deg ut på et treningssenter flere ganger i uka. Det viktigste er at du finner en aktivitet som du trives med, og kan glede deg over


Kanskje liker du å gå turer i skog og mark, eller kanskje trives du best på fotballbanen sammen med gode venner. Ja, til og med hagearbeid er en sunn aktivitet.

Det er likevel ikke bare din fysiske helse som drar goder av fritidsaktiviteter, en hobby kan også gjøre underverker for din mentale helse.

En studie utført av forskere ved Albert Einstein University of Medicine viste blant annet at aktiviteter som byr på hjernetrim kan forbedre hukommelsen, og derfor minske risikoen for demens. (Les mer om studien her).

Mental og fysisk aktivitet i form av hobbyer er altså en av de beste måtene å holde både kropp og hjerne i toppform. Dette gir deg en god grunn til å ta fram kryssordbladet, sjakkbrettet og de gamle skiene fra boden, og husk å ha det gøy.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer