STOPP! Ikke bruk Q-tips i øret, råder legen. Ikke bare kan den gjøre at det produseres mer ørevoks. Du kan faktisk tette igjen øregangene helt fordi du dytter noe av voksen lenger inn i øret hver gang du bruker bomullspinnen.  Foto: Getty Images/iStockphoto
STOPP! Ikke bruk Q-tips i øret, råder legen. Ikke bare kan den gjøre at det produseres mer ørevoks. Du kan faktisk tette igjen øregangene helt fordi du dytter noe av voksen lenger inn i øret hver gang du bruker bomullspinnen. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Helse

Derfor bør du skylle ørene

Q-tips kan være skadelig og gi mer ørevoks, advarer eksperter.

Greit, ørevoks er ikke akkurat sexy. Likevel er det noe vi alle må forholde oss til, og dermed kan det være greit å vite hvordan du best blir kvitt den sjenerende voksen fra øregangene.

Du har kanskje hørt at du skal være forsiktig med bruken av Q-tips for å fjerne ørevoks?

Hva er ørevoks?

Normalt avstøtes celler fra huden etter hvert som det dannes nye hudceller. Inne i øregangen blandes så disse døde cellene med væske fra kjertlene i øregangshuden. Denne blandingen kalles ørevoks, skriver Norsk Helseinformatikk på sinenettsider .

Ørevoks har en beskyttende funksjon for øret og øregangen vår. Den smører nemlig øregangen og motvirker infeksjoner i huden.

Som regel merker man selv at man har ørevoks enten ved at man blir litt «tett» i øret, eller at voksen kommer ut av ørene som små flak etter hvert som den dannes.

Og det er disse små flakene (ofte gule) ytterst i øregangen som har ført til at vi benytter Q-tips, til tross for at vi har hørt at det kan være skadelig.

LES OGSÅ: Ikke bruk for mye nesespray

Ikke bruk Q-tips!

Allmennlege på Lommelegen.no, Brynjulf Barexstein, er en av dem som mener du bør holde deg langt unna Q-tips.

– Q-tips må aldri brukes, sier han.

Barexstein forteller at øre-/nese-/hals-spesialistene har et ordtak: «Aldri noe mindre enn en albue inn i ørene!»

– Q-tips graver ut den ytterste ørevoksen, mens den samtidig dytter inn og pakker tett voksen som ligger innenfor. Vi ser rutinemessig fullstendig tette øreganger, tettet av en «sov-i-ro»-liknende klump av sammepakket ørevoks, hos personer som har brukt Q-tips. Det er vanligste grunnen til å få ørene tett av voks, sier han.

Ikke bare det - bruk av Q-tips kan faktisk gi mer ørevoks

– Q-tipsbruk kan irritere øregangen, og det kan også føre til at øret produserer enda mer ørevoks, har øre-nese-halslege Mads Henrik Moxness, som også er en av ekspertene på Lommelegen.no, tidligere uttalt til KK.no.

Best å skylle i dusjen

Så hva er den beste måten å rense ørene på?

– Skylling med lunkent vann, for eksempel i dusjen, svarer legen, og presiserer et det er forutsatt at du har hele trommehinner.

Slik gjør du det:
Sørg for at vannet i dusjen er lunkent – det skal hverken være for kaldt eller for varmt.

– Dra øret bakover og oppover, for å rette ut den s-formede øregangen, sett hånddusjen med svakt trykk inn mot øregangen og dusj øret i et minutt eller to, sier Barexstein.

– Men det må aldri gjøres om ikke trommehinnen er hel eller hos barn som har dren.

Hvorfor bør man egentlig skylle ørene?

– Om man velger å gjøre det, så er det for å få ut voks. De fleste mennesker gjør det ikke, og har det aldeles utmerket livet gjennom, så det er ingen nødvendighet for de aller fleste av oss, sier Barexstein.

Fordelen med å skylle ut ørevoks fra tid til annen er rett og slett at du unngår voksansamlinger.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: