Kjøkkentriks

Derfor bør du skylle risen før koking

Det har flere positive effekter - både når det gjelder helse og hygiene.

EN KLASSIKER: Lettvint og lettfordøyelig til middagen. Men tilbereder du den riktig? Foto: Colourbox
EN KLASSIKER: Lettvint og lettfordøyelig til middagen. Men tilbereder du den riktig? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ris er et godt og allsidig tilbehør til maten, om du så skal lage deg en curry eller en annen type gryte, eller for eksempel spise kylling- eller laksefileter til middag.

Ris er lettfordøyelig for magen, og derfor «ja»-mat for deg som lett blir oppblåst.

Vi har tidligere skrevet om de forskjellige ristypene, og forklart hvilken som er det sunneste valget.

Uansett hvilken type ris du velger, så husk at karbohydrater ikke bør utgjøre mer enn 1/3 av tallerkenen. Resten bør bestå av 1/3 grønnsaker og 1/3 proteiner. Om du prøver å gå ned i vekt, kan du gjerne øke grønnsaksdelen til 1/2, og ha 1/4 proteiner og 1/4 karbohydrater. Les mer om hvor stor en porsjon skal være her.

SKAL KLEBRE: Ris til asiatiske retter som skal spises med pinne skal være klebrig. Jasminris og basmatiris er begge lett klebrige ristyper. Dropp å skylle disse hvis du vil ha veldig klebrig ris. Foto: Todd Arena
SKAL KLEBRE: Ris til asiatiske retter som skal spises med pinne skal være klebrig. Jasminris og basmatiris er begge lett klebrige ristyper. Dropp å skylle disse hvis du vil ha veldig klebrig ris. Foto: Todd Arena Vis mer

Derfor skal du skylle den først

Du har sikkert kokt ris et utall ganger før, men husker du da å skylle den i kaldt vann først?

Det er tre grunner til at du bør gjøre det:

 • Du får vasket bort eventuelt støv og får en renere smak på risen.
 • Du blir kvitt en del av stivelsen i risen. Dette reduserer karbohydratnivået noe, men viktigst av alt gjør at risen blir luftig og mindre klebrig.
 • Du slipper skummet som legger seg på toppen av kokevannet. Dette er stivelsen amylopectin, som er helt ufarlig, men risen blir altså bedre om du skyller først.

 • LES OGSÅ: Husk - kokt ris blir raskt en bakteriebombe

  Slik skyller du risen

  Ha risen oppi en sil, og skyll i noen minutter under rennende vann mens du rører litt med en skje. Om du ikke har en sil, heller du rismengden du skal bruke i et litermål, og fyller det med vann. Skyll tre ganger, eller til vannet er blitt ganske klart (det vil ikke bli helt klart).

  Hvis du ikke målte opp vannmengden du skal bruke til koking før du skylte risen, må du la den renne fra seg skikkelig før du måler opp rismengden og beregner vannmengden.

  PS! Noen typer ris skal være litt klebrige - spesielt risen som brukes i thailandsk mat. Dette gjelder ristyper som jasminris og basmatiris, eller ris som bare kalles asiatisk ris; «sticky rice» eller «glutinous rice» på engelsk.

  LES OGSÅ: Koker du pastaen riktig?

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer