IKKE DRIKK FOR MYE: Store mengder alkohol på én kveld er mer skadelig for leveren og hjertet, enn hvis du skulle ha drukket den samme mengden over flere dager. Foto: Colourbox.com
IKKE DRIKK FOR MYE: Store mengder alkohol på én kveld er mer skadelig for leveren og hjertet, enn hvis du skulle ha drukket den samme mengden over flere dager. Foto: Colourbox.com
Alkohol

Derfor bør du slutte etter 3-4 glass

Skal du drikke alkohol i helgen? Sjekk den nye anbefalingen.

Det er ikke bare søtsaker som kan bidra til å sabotere det ellers så sunne kostholdet ditt.

Mange drikkevarer skjuler både kalorier, sukker og andre ingredienser som er skadelig for kroppen og tennene dine.

En av de største syndebukkene er alkohol, og de fleste har opplevd at det kan være vanskelig å begrense seg til ett glass på fest.

Men hvor mye er for mye på en kveld?

LES OGSÅ: Alkohol kan gi matallergi

Så mye kan du drikke

Ettersom alle vil få forskjellig effekt på alkohol, finnes det ikke noe konkret fasitssvar på hva som er for mye.

Likevel er det anbefalt av Verdens helseorganisasjon at kvinner ikke skal overskride 14 alkoholenheter per uke og at menn ikke skal overskride 21 alkoholeneheter per uke. Drikker du mer enn dette øker risikoen for organskader.

Men hva er anbefalingene når det gjelder én kveld?

Store mengder alkohol på én kveld er mer skadelig for leveren og hjertet, enn hvis du skulle ha drukket den samme mengden over flere dager. Derfor er det gode grunner til å passe alkoholmengden selv om det bare er for en kveld.

LES OGSÅ: Derfor blir vi fæle i fylla

Nick Heather, som er professor innen studier på alkohol og narkotika, har uttalt til Daily Mail (Ekstern lenke) at alkoholinntaket til en kvinne på én kveld burde begrenses til omkring tre glass vin eller tre bokser med øl.

Ettersom et standard vinglass er noe større i Storbritannia vil dette tilsvare omkring 3½ glass i Norge. Et standard glass vin i England regnes som 175 ml og inneholder to alkoholenheter i motsetning til i Norge hvor et glass vin på 150 ml regnes som én alkoholenhet (Kilde: Wikipedia.com).

LES OGSÅ: Derfor blir kvinner mest fyllesyke

Ikke glem kaloriene

Det er viktig at du ikke glemmer at alkoholholdige drikker som vin, øl og drinker inneholder ganske mye tomme kalorier i tillegg til alkohol.

I en tidligere artikkel viste en utregning utført av ernæringseksperten Preben Vestergaard Hansen for Politiken.dk, at du faktisk kan legge på deg mellom 10 og 18 kilo ved å drikke 14 alkoholenheter i uken (noe som tilsvarer 14 flaskeøl med 4,5 prosent alkohol, eller litt over to flasker vin med en alkoholprosent på 12,5 prosent) i ett år.

Så mange kalorier inneholder kosen:

  • Et stort glass tørr hvitvin på 1,2 dl inneholder cirka 80 kalorier.
  • Et stort glass søt hvitvin på 1,2 dl inneholder cirka 115 kalorier.
  • Et stort glass rødvin på 1,2 dl inneholder omtrent 88 kalorier.
  • En flaskeøl på 0,33 liter inneholder cirka 116 kalorier.
  • En gin & tonic som inneholder 4 cl gin og 0,33 liter tonic inneholder cirka 144 kalorier.

  • LES OGSÅ: Hva skal du drikke hvis du er på slankern?
    Til forsiden