CHEESE!: Folk som smiler på bilder har lavere risiko for skilsmisse, ifølge ny amerikansk studie. Foto: Colourbox.com
CHEESE!: Folk som smiler på bilder har lavere risiko for skilsmisse, ifølge ny amerikansk studie. Foto: Colourbox.com Vis mer

Skilsmisse

Derfor bør du smile på bilder

Det kan avgjøre hvordan ekteskapet ditt vil ende.

Lurer du på om ekteskapet kommer til å vare?

I så fall kan du finne svaret i fotoalbumet.

Hvor mye folk smiler på gamle bilder kan nemlig forutsi om det blir skilsmisse eller ei.

Det viser en ny studie ved DePauw University i Indiana i USA, melder nettstedet Live Science.

Oppskriften på et langt og lykkelig forhold

Surmuling hever skilsmisserisiko

Forskerne utførte to eksperimenter. Først studerte de deltakeres årbokbilder fra college. Smilene ble vurdert etter en intensitetsskala fra 1 til 10.

Resultatene var klare. Blant forsøkspersonene med de sterkeste smilene hadde ingen skilt seg. Blant deltakerne med de svakeste smilene hadde imidlertid nesten 1 av 4 et mislykket ekteskap bak seg.

Slik blir du penere på bilder

I det andre forsøket ble deltakere bedt om å ta med seg bilder fra barndommen. Samtlige av forsøkspersonene var over 65 år.

Forskerne vurderte smileintensiteten, og så at kun 11 prosent av de som smilte størst hadde skilt seg. Derimot hadde hele 31 prosent av de med minst strekk på smilebåndet opplevd et havarert ekteskap.

Ta testen: Er han er drømmemannen?

Oppsiktsvekkende resultater

Alt i alt ser det ut til at personer som er sure på bilder har en fem ganger større risiko for skilsmisse enn de som smiler.

Slik bevarer du forholdet

Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid at bilder fra barndommen tilsynelatende har en effekt på ekteskap som inngås mye senere, mener forskerne.

- Dette støtter opp under ideen om at hva som skjer tidlig i livet kan påvirke oss senere, sier Hertenstein.

Men selv om sammenhengen mellom smiling og ekteskapssuksess er klar, understreker forskerne at de ikke kan si noe sikkert om hvorfor det er slik.

Mulige forklaringer

- Kanskje personer som smiler har en generelt mer positiv holdning til livet, sier forsker og pyskolog Matthew Hertenstein.

Slik blir du glad igjen

- Eller kanskje smilende personer har en tendens til å tiltrekke seg andre lykkelige mennesker, noe som øker sjansen for et langvarig ekteskap.

Hertenstein har også flere mulige forklaringer på lager. Som at de av oss som smiler mye gjerne har mer venner, og at et videre sosialt nettverk gjør det lettere å holde ekteskapet sunt.

Smiling påvirker også ditt «virtuelle» nettverk: Disse har flest venner på Facebook.

Eller det kan være at folk som smiler når de blir tatt bilde av gjerne har en mer lydig personlighet, noe som kan gjøre ekteskapet lettere.

Studien publiseres i aprilutgaven av tidsskriftet Motivation and Emotion.

Glede er smittsomt

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: