Påskegodt

Derfor bør du spare godteriet til påsken

Og ikke spise alt sammen allerede nå....

PÅSKEGODT: Nå har påskegodtet kommet i hyllene. Vi har spurt eksperten om hvordan man kan unngå å kjøpe for mye. Foto: KK
PÅSKEGODT: Nå har påskegodtet kommet i hyllene. Vi har spurt eksperten om hvordan man kan unngå å kjøpe for mye. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Påsken nærmer seg med stormskritt. Og i likhet med ukene før jul, har matbutikkene en tendens til å friste med knalltilbud på godis (sjokolade, marsipan, smågodt og snacks) nå i tiden frem mot ferien. 

Dette er selvsagt lønnsomt for dem som vil spare litt penger, hvert fall hvis du har en stor familie. 

Likevel er det forskjell på litt godteri og et fjell med godteri. Og når det er så rimelig, så er det fort gjort å kjøpe inn veldig mye mer enn du egentlig trenger

LES OGSÅ: Så mange kalorier er det i godteposen

Spiser opp påskegodet før påske

- I påsken og tiden før gjør de ekstreme tilbudene og den store tilgjengeligheten på godteri i butikkene at veldig mange ender opp med å kjøpe langt mer enn det de egentlig hadde tenkt.

- De tenker at de gjør et godt kjøp, og går fornøyd hjem og spiser godteriene med god samvittighet, sier Nina Helen Standal, som er ernæringsfysiolog i SomeBody AS, til KK.no:

Ifølge Standal blir det fort store mengder godteri man fortærer, særlig hvis du spiser påskegodt før påsken en gang har startet. 

- Dersom man har huset fullt av godteri før påsken, er det nok en viss fare for at man spiser mer enn man hadde tenkt til. Jo mer godteri og lettere man har det tilgjengelig, desto lettere er det å småspise eller overspise. Det er jo så godt, og etter én til to biter får man mersmak og da klarer man ofte ikke å stoppe før posen er tom.

Gjem godteriet

Det er lett å spise for mye når man har kjøpt inn for mye, så for å unngå overspising mener hun det kan være lurt å kjøpe inn godteri i passe mengder og ikke sette frem alt på en gang.

- Hvis man vet med seg selv at man har vanskelig for å motstå fristelser, kan et godt tips være å sørge for å ikke ha godteri lett tilgjengelig. Enten det måtte være å vente med å kjøpe inn godteri til nærmere påske, gjemme bort godteriet bakerst i et skap eller å sette frem kun litt av gangen og nøye seg med det.

- Dersom man spiser godteri kun en gang i blant, smaker det bedre enn om man spiser det hele tiden - og så får man kanskje litt mindre dårlig samvittighet etterpå også.

PÅSKEEGG: Dersom du skal fylle påskeegget med smågodt anbefaler eksperten deg å kjøpe et av de minste eggene. Foto: All Over Press
PÅSKEEGG: Dersom du skal fylle påskeegget med smågodt anbefaler eksperten deg å kjøpe et av de minste eggene. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Du kan fråtse uten å gå opp i vekt

Spar kosen til påskeaften

Kommunikasjonsrådgiver og ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied i Grete Roede AS, forteller at det er viktig å huske at det er lov å kose seg i ferien.

- Noe av det viktigste med påsken er at man skal få lov til å kose seg litt. Påsken er relativt kort, og det er begrenset hvor «galt» det kan gå.

- Men er man ekstra bevisst på vekten, kan man prøve å ta tilbake påsken slik den en gang var - da det var påskeegg kun på påskeaften.

MARSIPAN: Lyst til å fylle påskeegget med noe annet enn smågodt? Hva med å lage din helt egen marsipan? Foto: HLPhoto - Fotolia
MARSIPAN: Lyst til å fylle påskeegget med noe annet enn smågodt? Hva med å lage din helt egen marsipan? Foto: HLPhoto - Fotolia Vis mer

- I dag står gjerne godsakene framme før og gjennom hele påsken. Hvis man klarer å holde seg til litt påskeegg på påskeaften er det ikke så farlig. Ellers finnes det en drøss av snacks man kan nyte med god samvittighet, sier hun.

Snop med god samvittighet

Dersom du ønsker å ha en litt lettere påskeferie, anbefaler Standal deg å fylle påskeegget med litt sunnere alternativer.

- Påskeeggene kommer jo i ulike størrelser og det kan være greit å styre unna det aller største påskeegget – i alle fall dersom man har planer om å fylle det med kun smågodt. Påskeegget kan jo også fylles med andre ting som for eksempel frukt, nøtter, rosiner eller popcorn.

Hun mener også at dere kan prøve å lage påskegodtet selv som en familieaktivitet. 

- Dere kan lage fruktsalat med vaniljekesam, hjemmelaget marsipan, kokosboller, bakst med grovt mel eller frukt og bær dyppet i flytende mørk sjokolade. Det er mye man kan lage selv, sier hun.

Lyst til å lage ditt eget påskegodt? Da bør du prøve en av Linda Marie Stuhaug sine deilige oppskrifter.

Her er oppskriften på sunn marsipan med sjokoladetrekk:

Dette trenger du:

 • 110 gram mandler
 • 3 store, saftige dadler (60 gram uten stein)
 • 3 dråper mandelessens
 • En klype salt
 • Eventuelt 20 til 30 gram sukkerfri sjokolade

 

Slik gjør du:

 • Kjør ingrediensene i en foodprosessor eller kraftig blender til en jevn og smuldrette masse.
 • Form til kuler mellom hendene, dypp eventuelt i smelta sjokolade om du ønsker det.
 • Sett til avkjøling og oppbevaring i kjøleskapet.
 • Jeg fikk åtte alt for store kuler, så en plass mellom 14 og 18 passelig store kuler får man av oppskriften.
   

Kilde: lindastuhaug.blogg.no

SUNN MARSIPAN: Sjesken på noe godt? Da bør du prøve Stuhaugs sunne marsipan. Foto: Linda Marie Stuhaug
SUNN MARSIPAN: Sjesken på noe godt? Da bør du prøve Stuhaugs sunne marsipan. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Og her er oppskriften på seige snickerstrøfler:

Dette trenger du:

 • 4 store, saftige dadler (cirka 80 gram uten stein)
 • 40 gram salte peanøtter
 • 14 gram havregryn (kan sløyfes eller bruk annen valgfri tørrvare)
 • 1 ss kakao (15 gram)
 • En klype salt
   

Slik gjør du:

 • Ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller kraftig blender, og kjør til en jevn og klumpfri masse.
 • Gjør massen kompakt mellom hendene og trill til munnfulle kuler. Rull gjerne i hakkede peanøtter, kokos, kakao eller lignende om du ønsker det. 
 • Sett i fryseren en time, da er de spiseklare.
 • Snickerstrøflene kan fint oppbevares i fryseren og tine et par minutter i romtemperatur før servering, da smaker de best.


Kilde: lindastuhaug.blogg.no

SNICKERSTRØFLER: Påsken blir ekstra god med noen seige deilige snickerstrøfler. Foto: Linda Marie Stuhaug
SNICKERSTRØFLER: Påsken blir ekstra god med noen seige deilige snickerstrøfler. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer