<strong>SI JA TIL AUBERGINE:</strong> Aubergine er absolutt en fin sak å spise, men ikke spis den rå. Foto: Colourbox
SI JA TIL AUBERGINE: Aubergine er absolutt en fin sak å spise, men ikke spis den rå. Foto: Colourbox Vis mer

Frukt Og Grønt

Derfor bør du spise aubergine

Men husk å salte den før bruk!

Publisert
Sist oppdatert
Hvor godt kjent er du med auberginen? Kanskje det eneste du vet om den er at den brukes i grekernes «nasjonalrett», moussaka, og i franskmennenes ratatouille?

Da kan vi fortelle at den mørkelilla frukten (ja, det er faktisk en frukt) er del av søtvierfamilien, og er dermed i slekt med potet, tomat og paprika.

LES OGSÅ: Disse matvarene bør du spise sammen

Bitter før salting

Den mørkelilla frukten (som også kan være hvit eller grønn i fargen) er ikke egnet til å spise rå. Det er fordi steinene som befinner seg i det hvite, nesten svampaktige kjøttet er litt bitre på smak.

Det er forøvrig også derfor du skal salte auberginen før bruk, for saltet fjerner den bitre smaken.

Saltet trekker nemlig ut overflødig væske, og også den bitre væsken fra frøene. Når du har skåret opp auberginen på tvers eller langs, legger du bitene på et skjærebrett og salter. La auberginen ligge slik til du ser væske samle seg på overflaten (dette tar 15-20 minutter). Skyll av og tørk. Nå er auberginen klar til å kokkeleres med.

LES OGSÅ: Velg frukt og grønt i sterke farger

<strong>PÅ ITALIENSK:</strong> Bakte aubergineskiver strødd med parmesan er en klassisk italiensk rett. Foto: Colourbox
PÅ ITALIENSK: Bakte aubergineskiver strødd med parmesan er en klassisk italiensk rett. Foto: Colourbox Vis mer

Kalorifattig og fiberrik

Aubergine er veldig kalorifattig - i motsetning til avocadoen, selv om den inneholder sunt fett. 100 gram aubergine gir 23 kalorier.

I tillegg får du i deg 2,3 gram kostfiber, noe som utgjør omtrent 10 prosent av den daglige anbefalte dosen på 25 gram.

Aubergine inneholder også et stoff som heter nasunin, som er en type antioksidant som har vist seg å beskytte cellemembranet for skade, spesielt hjernecellene.

LES OGSÅ: Slik fyller du fiberkvoten uten å spise brød

Riktig oppbevaring

Auberginen trives best i rundt 10 grader. Grønnsaksskuffen nederst i kjøleskapet er altså det beste stedet.

Husk at hvis barrieren skinnet utgjør blir brutt, så vil auberginen miste fuktighet og spenst. Dette er ikke en grønnsak som kan ligge i kjøleskapet i ukevis, slik som for eksempel løken.

LES OGSÅ: Slik bør du organisere kjøleskapet

<strong>PRØVD DETTE?:</strong> Baba ganoush er en nydelig dip av aubergine. Se hvordan du lager den lenger ned i saken. Foto: Colourbox
PRØVD DETTE?: Baba ganoush er en nydelig dip av aubergine. Se hvordan du lager den lenger ned i saken. Foto: Colourbox Vis mer

Slik bruker du den

Auberginen brukes som sagt i moussaka og ratatouille. Den kan også legges på grillen, fylles med kjøttdeig og ost og stekes i ovnen (du deler den på langs, graver ut litt av kjøttet og har fyllet i), eller ha den i gryteretter, pastasauser og lignende.

Hvis du har tid, kan du lage baba ganoush, en dip som brukes i det midtøstenske kjøkken. Del den i to på langs, og bak auberginen i ovnen til den er mør. Avslutt med grillfunksjonen så den får en fin gyllen overflate. Fjern skallet, og ha kjøttet i en bolle. Mos med gaffel, og ha i et par fedd finhakket hvitløk, litt tahini (sesampasta), olivenolje, sitronsaft, spisskummen, salt og pepper. Spesielt godt til pitabrød.

PS! Søker du etter oppskrifter på engelsk, så husk at aubergine da kalles eggplant.

Kilder: Matvaretabellen,no, WHFoods.com, Bama.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer