NÆRINGSRIKT: Bønnespirer inneholder nesten ingen kalorier, men en del av variantene er blant annet rike på vitamin C og kostfiber.
NÆRINGSRIKT: Bønnespirer inneholder nesten ingen kalorier, men en del av variantene er blant annet rike på vitamin C og kostfiber.
Bønner

Derfor bør du spise bønnespirer

Bra for fordøyelse, immunforsvar og motvirker kreft i tarmen.

Bønnespirer, eller «spirende frø», har vært benyttet som mat i tusenvis av år, og det er særlig det asiatiske kjøkken som er kjent for sitt bruk av spirer i ulike retter.

Til tross for at spirene veier svært lite og innholder nærmest null kalorier, er de nemlig gode – både på smak og næringsstoffer.

LES OGSÅ: Her er det nye superfrøet

Høyere innhold av næringsstoffer

Bønnespirer er rett og slett nysprungne skudd som spises rå eller kokes og stekes. Og her til lands har det først og fremst vært vegeterianere som har spist spirer, selv om stadig flere av oss har oppdaget spirenes allsidighet og gode smak.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no – ekstern lenke) er mungbønnespirer og alfalfaspirer de aller vanligste frøtypene som brukes til spiring, men man kan også skaffe spirer av andre typer bønner, linser, erter og såkalte krydderspirer – som er spirer av reddik, sennepsfrø og løk.

Fordi spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet, har de et mye høyere innhold av mineral er og vitaminer enn ferdige utviklede planter, og blant stoffene vi kan finne i de ulike typene er protein, fettsyrer, klorofyll, vitamin C og kostfiber.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise bønner

Rike på kostfiber og vitamin C

Sistnevnte – altså kostfiber, er noe av det bønnespirer er mest rike på. Kostfiber er blant annet viktig fordi det sikrer at tarmene får noe å jobbe med, samt at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt.

Kostfiber kan på dette viset være med på å beskytte mot utposninger, hemorroider og kreft i tarmen.

I tillegg er kostfiber kjent for å kunne binde seg til kolesterol og frakte det ut av kroppen.

Vitamin C på sin side er viktig for immunforsvaret, skjelettet og for å sikre godt opptak av jern fra maten vi spiser. Vitamin C er på denne måten også med på å beskytte cellene våre i kampen mot frie radikaler (skadelige stoffer) som kan føre til sykdom og kreft.

LES OGSÅ: Få fiberet til å funke

ALLSIDIG: Bønnespirer kan brukes til det meste, og passer perfekt i alt fra sandwhicher, supper og salater til varme middagsretter som wok. Foto: Getty Images/iStockphoto
ALLSIDIG: Bønnespirer kan brukes til det meste, og passer perfekt i alt fra sandwhicher, supper og salater til varme middagsretter som wok. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Best rå eller dampet

Ifølge Bama.no (ekstern lenke) veier spirer relativt lite, og som følge av dette kreves det et ganske stort inntak for at du skal merke en gunstig helseeffekt.

Det er imidlertid ikke vrient å legge spirer til kostholdet ditt, da de kan brukes i utallige ulike retter. Rå spirer (som er det de fleste av oss spiser) er supre på brødskiven, i omeletter, salater, supper og wokretter.

Bønnespirer kan også, hurtig oppkokt, brukes som tilbehør til kjøtt og fiskeretter, og de er supre i varme retter, da de klarer å beholde sin sprø og gode konsistens.

Det å dampe bønnespirer tar også veldig kort tid, og gjør du som i det asiatiske kjøkken – hvor de ofte spiser dampede spirer til frokost, får du i deg en meget sunn, energifattig og næringsrik frokost med mye kostfiber og antioksidanter.

LES OGSÅ: Bytt ut risen med bønner


Mer info

 • Bønnespirer skal ha friske skudd med hvite stenger og en klargul ende.
 • Spirer oppbevares så nær 0 ºC som mulig. De må oppbevares i boksen de selges i.

  De mest vanlige spiretypene er:
  • Alfalfaspirer
  • Reddikspirer
  • Rødbetespirer
  • Løkspirer
  • Bønnespirer

  Oppskrift med bønnespiser: Super middagssandwich

  De fleste elsker Club Sandwich. Her har du en vegetarisk vri med hummus, som smaker nydelig og metter godt. Nok til 4 sandwicher.

  Ingredienser:
  3 ss yoghurt naturell
  2 ss vann
  1 ss sitronjuice
  1 ss sesamfrø
  1/2 ts malt karve (kummin)
  1/4 ts salt
  2 hvitløksfedd
  Ca 450 gram kikerter på boks
  12 skiver grovbrød
  Issalat, hakket
  8 tomatskiver
  4 skiver rødløk
  3 dl agurkskiver
  En pakning med bønnespirer

  Slik gjør du det:
  Bland yoghurt, vann, sitronjuice, sesamfrø, karve, salt, hvitløk og kikerter i en blender og kjør det til en glatt masse for å lagge hummusen. Bruk 2 ss hummus på en brødskive, smør det på med kniv. Legg på salat, 2 tomatskiver og 1 skive rødløk. Legg på en brødskive til, og legg agurk og bønnespirer oppå. Avslutt med nok en brødskive. Lag fire slike sandwicher. Del skivene på diagonalen og stikk spisse trepinner (av den typen du bruker for å lage grillspyd) i dem for å holde dem sammen.

  LES OGSÅ: Hampfrø - den nye supermaten?
 • Til forsiden