CHILI MOT KREFT: En ny studie antyder at chili kan forebygge mot tarmkreft. Foto: All Over Press
CHILI MOT KREFT: En ny studie antyder at chili kan forebygge mot tarmkreft. Foto: All Over PressVis mer

Tarmkreft

Derfor bør du spise chili

Er bra for magen og kan redusere risikoen for kreft, hevder ny studie.

Er du glad i sterk mat?

Chili er noe av det sunneste du kan bruke som krydder i maten, og et langt bedre alternativ enn salt.  

Gjennomsnittsnordmannen spiser i dag dobbelt så mye salt som det helsemyndighetene anbefaler.

Nå viser en ny studie at det er enda en god grunn for å handle med seg et par chili hjem fra matbutikken.

LES OGSÅ: For mye sukker kan føre til kreft

Kreft i tarmen

SUNT KRYDDER: Chili er blant de sunneste krydderne som finnes. Foto: All Over Press
SUNT KRYDDER: Chili er blant de sunneste krydderne som finnes. Foto: All Over Press Vis mer

En fersk studie fra University of California, San Diego (mer info om studien finner du her), antyder at du kan redusere sjansen for å utvikle kreft i tarmen ved å spise chili, skriver Science Daily.

Studien ble utført på mus som fra før var genetisk disponert for å få tykktarmkreft.

Musene ble matet med capsaicin, ingrediensen i chili man mener har de helsebringende effektene.

Resultatet var at musene fikk redusert kreftrisikoen.

Cirka 6200 nordmenn fikk i 2012 kreft i et fordøyelsesorgan, ifølge Kreftregistret.

Av disse fikk noe flere enn 2700 personer tykktarmkreft.

LES OGSÅ: Ikke spis dette rett før leggetid

Chili for hjertet

Forskning har også vist at sterk mat og spesielt chili, kan være gunstig for å bevare et sunt hjerte.

En kinesisk studie har vist at en ingrediens i chili, kan være en nøkkel i kampen mot hjerte- og karsykdom.

Studien ble utført ved det kinesiske universitetet i Hong Kong, og forskerne undersøkte virkningen av capsaicin.

I studien fikk to ulike grupper med hamstere den sammen dietten bestående av mat som inneholdt mye kolesterol. Deretter fikk den ene gruppen et kosthold med store mengder capsaicin, mens den andre fikk et kosthold uten stoffet.

Da forskerne analyserte resultatene kunne de se at stoffet hadde bidratt til å senke det dårlige kolesterolet og økt tiden det tar å bryte det ned.

LES OGSÅ: Seks matvarer som reduserer kolesterolet

Cubed raw steak on cutting board Foto: All Over Press
Cubed raw steak on cutting board Foto: All Over Press Vis mer

Kostholdet påvirker

I tillegg til at det nå viser seg at chili kan redusere sjansen for å få tarmkreft, vet man fra før at det å spise fiberrik mat bidrar i riktig retning.

SUNT: Chili er både sunt og bra for magen.  Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press
SUNT: Chili er både sunt og bra for magen. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press Vis mer

Spis derfor rikelig med grønnsaker, frukt og kornprodukter, som også er sunt av mange andre årsaker.

Faktorer som kan øke sjansen for å utvikle tarmkreft, er blant annet fysisk inaktivitet, overvekt og usunt kosthold, ifølge Kreftforeningen.

I tillegg kan det å spise mye rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter, øke risikoen.

Det sammen gjelder høyt forbruk av alkohol og tobakk.

Tarmkreft er den hyppigste kreftformen for begge kjønn, og har hatt en rask økning de siste 50 årene.

Økningen er dessuten større i Norge enn de andre nordiske landene, uten at man vet hvorfor det er slik.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: