Tomat

Derfor bør du spise flere tomater

Ny superingrediens oppdaget i tomater.

Dette bør du unne deg - hver dag. Foto: Colourbox
Dette bør du unne deg - hver dag. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du som nordmenn flest er du flink til å spise tomater. Og det bør du fortsette med.Forskere ved universitetet i Kyoto har nemlig funnet ut at stoffet med det eksotiske navnet 9-oxo-octadecadienoic, som tomater er rike på, gjør underverker for blodårene dine.

Løser opp fett

Hør bare: Stoffet bidrar til å løse opp fett og kolesterol i årene, noe som er veldig viktig for å unngå for eksempel åreforkalkning og skrumplever.Les også: Slik fikser du 5 om dagenSpiser du tomater hver dag kan du ifølge forskerne ha gjort mye for å slippe å bli rammet av disse utrivelige tilstandene.

Gjør deg fortere mett

Det finnes bare gode grunner til å spise tomat. Du blir for eksempel fortere mett om du legger noen tomatskiver på brødskiva. Forskerne ved Reading universitet i Storbritannia har avdekket at tomater inneholder stoffer som påvirker appetittregulerende hormoner som ghrelin, slik at du føler deg mindre sulten.Det antas at stoffet lykopen har denne positive effekten. Lykopen gir tomaten den fine røde fargen. Annen forskning tyder på at stoffet for øvrig er kreftforebyggende og fertilitetsfremmende.Tomater inneholder for øvrig masse C-vitaminer. Prøv denne deilige fiskeretten med tomatsaus:

Torsk med oliven i tomat

Dette er en sunn og superenkel rett som er veldig rask å lage.(Til 4 personer)1 stor neve svarte oliven1 boks tomater1 stor løkca. 800 g torskefiletpersillesitroneventuelt poteter, servert som stappe eller tynne skiver som du har i bunnen av gryta.Sett stekeovnen på 200°. Varm 1 ss olje i en dyp, ildfast stekepanne. (Har du ikke det, bruk en gryte som tåler å stå i ovnen.) Ha i hakket løk og la det surre et par minutter. Tilsett tomater, salt og pepper. Kok opp og ha i olivenene. Legg på fiskestykkene og sprinkle over med litt god olivenolje. Sett pannen i ovnen og bak i ca. 15 minutter. Dryss over hakket persille, skvis litt sitron over og server rett fra pannen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer