Supermat

Derfor bør du spise «flower sprout»

Den nye bladgrønnsaken er full av helsefordeler.

FLOWER SPOUT: Den nye supergrønnsaken kommer i norske butikker i løpet av oktober.  Foto: Vang gård / Flowersprout.com
FLOWER SPOUT: Den nye supergrønnsaken kommer i norske butikker i løpet av oktober. Foto: Vang gård / Flowersprout.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Grønnsaken flower sprout er en krysning av grønnkål og rosenkål, og med slike «foreldre» finner man 100 prosent helse i hver bit, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama til KK.no.

Hun mener grønnsaken er kjempegod rå som snacks, men den kan også brukes på flere måter og passer godt til mange forskjellige middagsretter.

- Den er veldig dekorativ, så man bør bruke den hel, lett dampet for eksempel. Den kan også brukes i wok eller smørstekt til vilt, foreslår hun og legger til at grønnsaken også passer i smoothies.

LES OGSÅ: Tre grønnsaker det alltid er verdt å spise

Barnevennlig bladgrønnsak

GRØNNSAKSBONDE: Per Odd Gjestvang på Vang gård på Toten er den eneste bonden i Norge som dyrker Flower Sprout. Foto: Vang gård
GRØNNSAKSBONDE: Per Odd Gjestvang på Vang gård på Toten er den eneste bonden i Norge som dyrker Flower Sprout. Foto: Vang gård Vis mer

Det er grønnsaksbonde Per Odd Gjestvang på Vang gård på Toten som dyrker flower sprout - som eneste bonde i Norge. Han forteller til KK.no at også hans egne barn har falt for grønnsaken:

- Vi har små barn i huset og de liker flower sprout, men ikke rosenkål og i noe grad grønnsaker generelt, forteller han.

Ifølge bonden er det superenkelt å bruke bladgrønnsaken som tilbehør til middagen: 

- Halvannet minutt i lettsaltet vann, og så er det bare å forsyne seg!

Ifølge Arsky er flower sprout lettest å få tak i rett før influensasesongen og mørketiden setter inn for fullt, og Gjestvang opplyser om at Flower Sprout-sesongen er fra oktober til mars.

- Spis mye flower sprout, så styrker du immunforvaret ditt og bevarer ditt gode humør inn i vintermørket, tipser Arsky.

LES OGSÅ: Slik lurer du mer kål inn i maten

Kreftforebyggende

Bladgrønnsaken, som foreløpig er relativt ukjent i Norge, er svært sunn og kan ifølge Arsky regnes for å være en såkalt supergrønnsak. Den inneholder en rekker vitaminer og mineraler, og i tillegg kostfiber og andre helsebringende plantestoffer.

Grønnsaken er som andre grønnsaker også kalorifattig.

Som den kraftige fargen tilsier, inneholder flower sprout solide mengder betakaroten, som er svært viktig for normal celledeling. Dette betyr at vi får dannet nye celler når gamle dør, og at det ikke dannes nye celler ukontrollert. 

Fargestoffet betakaroten er på grunn av dette blant stoffene forskning har vist at kan bidra i forebygging mot kreft.

Bladgrønnsaken inneholder også vitamin E, som blant annet er kjent som fruktbarhetsvitaminet, og som er viktig for normal reproduksjon og seksuell funksjon hos begge kjønn. Kalsiuminnholdet i flower sprout er med på å styrke skjelettet vårt.

LES OGSÅ: Grønnsaken du helst bør spise rå

Pasta med flower sprout

Har du lyst til å forsøke og spise mer av denne nye grønnsaken, kan du prøve å tilberede den slik Arsky foreslår over, eller prøve deg på for eksempel denne oppskriften fra Bama:

Ingredienser
350 g flower sprout
350 g pastaskjell, tørre
200 g godt bacon, delt i 3 cm biter
2 ts olivenolje
1 liten rødløk, i små terninger
1 fedd hvitløk, presset
2,5 dl hvitvin eller eplejuice
250 g philadelphiaost naturell
Salt og pepper etter ønske

LES OGSÅ: Derfor bør du spise gresskarfrø

Slik gjør du
Rens og skyll flower sprouten godt. Kok pastaen som anvist på pakken. Mens pastaen koker, freser du bacon i olje på middels til høy varme. Hell av fettet. Når baconet er nesten ferdig, har du i løk og hvitløk, skrur ned varmen og freser videre til løken er myk og blank, ca 1 minutt.

Skru opp varmen igjen og ha i flower sprouten. Fres i 30 sekunder, ha i vinen og kok til det er redusert til halve væskemengden. Rør inn osten så den smelter. Rør inn en øse av det kokende pastavannet. Sausen skal være tynn nok til at den dekker pastaskjellene når du har dem i pannen. Juster eventuelt med enda litt mer pastavann.

Smak til med salt og pepper og server rykende varm. Voilà - en skikkelig høstrett!

- Flower sprout er helt nytt og unik, og et resultat av 15 års hard arbeid og hengivenhet, forteller David Rogers, salgsdirektør i Tozer Seeds i en pressemelding.

Selskapet står bak og har skapt den nye supergrønnsaken - som først ble lansert i en av Storbrittanias største butikkjeder Marks & Spencer for noen få år siden.

Nå har det altså funnet veien over dammen, og blir i løpet av oktober å finne i norske matbutikker. Finner du den ikke, kan du også spørre butikken om de kan ta inn grønnsaken. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer