Sunn Frisk Og Sporty

Derfor bør du spise hvitløk

Kan forebygge en rekke alvorlige sykdommer.

HVITLØK HOLDER DEG FRISK: Det oppdages stadig nye helseeffekter hos hvitløken.  Foto: Scanpix Denmark
HVITLØK HOLDER DEG FRISK: Det oppdages stadig nye helseeffekter hos hvitløken. Foto: Scanpix Denmark Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvitløken har blitt sett på som en vidundergrønnsak i tusener av år, og er blitt brukt som medisin mot alt fra forkjølelse til kreft. 

Selv om hvitløksånden kan være et lite hinder, er det langt flere grunner til å spise masse av denne herlige smaksbomben. Løken er kjent som en grønnsak med antibakterielle egenskaper, hvilket gjør at den skal kunne dempe forkjølelser og betennelser. 

FORKJØLA? I hvitløken finnes naturlig penicilin som motvirker forkjølelse og betennelser.  Foto: Scanpix
FORKJØLA? I hvitløken finnes naturlig penicilin som motvirker forkjølelse og betennelser. Foto: Scanpix Vis mer

Disse egenskapene kommer blant annet av at hvitløk inneholder en naturlig pencilin, nemlig allicin.

Stoffet er aller mest effektivt om hvitløken ikke er varmebehandlet, så kjenner du at du brygger på noe, eller er faren allerede ute, bør du altså spise hvitløken som den er.

LES OGSÅ: 3 rawfood-retter du bør prøve

Bra for tennene

Ifølge Frukt.no er hvitløk en kilde til B- og C-vitaminer og flere mineraler, som jern, fosfor, kalsium og magnesium. 

Mens C-vitaminer holder deg frisk, skal vitamin B kunne hjelpe på alt fra dårlig hud til angst. 

Jern er det mange kvinner som har for lite av og mineralet er viktig for både blodsirkulasjonen og kroppens evne til å frakte oksygen.

Fosfor og kalsium er begge viktige for tannhelsen, og magnesium skal blant annet kunne beskytte mot migrene.

Kan beskytte mot kreft

Men det stopper på ingen måte der. 

En studie fra 2011, gjort av Folkehelseinstituttet viser at løk, sammen med blant annet sjømat, skal kunne forhindre alvorlig svangerskapskvalme hos gravide. I den Norske mor og barn-undersøkelsen svarte 8000 kvinner på hva de hadde spist i de første ukene av svangerskapet. I tillegg melder de at en annen studie viser at hvitløk og tørket frukt skal ha sammenheng med lavere risiko for for tidlig fødsel. 

FOREBYGGENDE: Hvitløk skal kunne forebygge både kreft og hjerte- og karsykdommer. Foto: VG
FOREBYGGENDE: Hvitløk skal kunne forebygge både kreft og hjerte- og karsykdommer. Foto: VG Vis mer

Bramat.no skriver på sine nettsider at forskning viser at hvitløk skal kunne bidra til å senke kolesterolet, som igjen vil minke risikoen for hjerte- og karsykdommer. 

I tillegg skal hvitløken kunne virke forebyggende mot kreft. 

De svovelholdige stoffene i hvitløken skal kunne beskytte mot utviklingen av kreft i mage, tarm og spiserør, fordi de får fart på rensesystemer i kroppen som fjerner kreftfremkallende stoffer.

Dessuten skal løken forebygge åreforkalkning. 

LES OGSÅ: Spiser du hele drueesken? 

Eple mot hvitløksånde

Det er med andre ord ingen grunn til å spare på hvitløken i matlagingen. Er du redd for hvitløksånden er det også heldigvis noen små ting du kan gjøre for å unngå den.

Som KK.no tidligere har skrevet, kommer hvitløksånden av stoff kalt allyl-metylsulfid, som kroppen ikke klarer å bryte ned.

Den gode nyheten er at stoffet polyphenols, som du finner i epler, vil dekke over hvitløkslukten. Tar du deg et eple etter måltidet, som jo er gunstig for mer enn ånden, skal du altså være trygg. 

LES OGSÅ: 5 ting du bør vite om sjokolade

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer