<strong>KIMCHI:</strong> Hørt om det før? Den koreanske retten er ikke bare fargerik og smakfull, men prosessen der ingrediensene fermenteres gjør den også svært så fordelaktig for helsen din.  Foto: elieli - Fotolia
KIMCHI: Hørt om det før? Den koreanske retten er ikke bare fargerik og smakfull, men prosessen der ingrediensene fermenteres gjør den også svært så fordelaktig for helsen din. Foto: elieli - Fotolia Vis mer

Mat

Derfor bør du spise kimchi

Inneholder enorme mengder av de fordelaktige bakteriene du finner i yoghurt.

Publisert
Sist oppdatert

Det dukker stadig opp nye matvarer på listen over det som blir ansett som «supermat».

Og med tanke på at det er så mye mat som ikke er sunt, er det godt å vite at det finnes matvarer som for eksempel kan senke blodtrykket og hjelpe deg ned i vekt.

Men supermat er egentlig ikke noe nytt.

Mye har eksistert i tusenvis av år, uten at man har vært klar over hvor sunt det egentlig er.

Dette gjelder blant annet kimchi - retten som inneholder opp til tusen ganger så mye av de sunne bakteriene du finner i yoghurt, skriver Fox News.

LES OGSÅ: Verdens beste og sunneste is lager du selv

Proppfull av fordelaktige bakterier

Har du hørt om kimchi?

Kimchi er Koreas nasjonalrett og består av fermenterte grønnsaker, eventuelt reker og  andre små sjødyr. Grønnsakene varierer, men basisen er ofte kinakål med hvitløk, reddik og frisk chilipepper.

<strong>KIMCHI:</strong> Retten er veldig sunn og kan spises alene eller serveres sammen med andre matvarer, som nudler, kylling eller annet.  Foto: unyata725 - Fotolia
KIMCHI: Retten er veldig sunn og kan spises alene eller serveres sammen med andre matvarer, som nudler, kylling eller annet. Foto: unyata725 - Fotolia Vis mer

- Retten inneholder tusen ganger så mye probiotika som yoghurt, sier Judy Joo, kokk og programleder for serien på the Cooking Channel «Korean Food Made Simple».

Og det er godt kjent at både fermentering og probiotika er bra for deg.

Fermentering handler om gjæring, og blir blant annet brukt under produksjon av fermentert te, som er ansett å være den nye «superdrikken». Prosessen er også noe av det som gjør kimchi så sunt. Ved å blande grønnsaker med krydder og vann og lagre det over noen dager, danner du bakterier (probiotika) som øker holdbarheten og hever smaken. 

Probiotika - eller levende melkesyrebakterier, er kjent for å være i yoghurt, men det finnes også i andre matvarer - som i surkål. Probiotika er veldig bra for magen, men har også en positiv effekt på tennene og hjertet ditt.

Judy Joo kan også fortelle at kimchi inneholder lite kalorier og bidrar til å øke forbrenningen din og styrke immunforsvaret.

LES OGSÅ: Er du blitt hekta på sukker?

Lag den selv eller kjøp på boks

Joo, som selv jobber i en koreansk restaurant i New Jersey, kan fortelle at det finnes mange forskjellige typer Kimchi - nærmere bestemt 187 varianter. Og hver familie har sin egen oppskrift - også hennes.

Hun følger selv oppskriften til moren sin, som alltid har laget retten fra bunnen av, gjerne med grønnsaker som er dyrket frem i deres egen hage.

<strong>KRYDDER:</strong> Kimchi inneholder masse forskjellige typer krydder, som gir retten en spennende smak. Prøv blant annet kimchi til sushi.  Foto: Jag_cz - Fotolia
KRYDDER: Kimchi inneholder masse forskjellige typer krydder, som gir retten en spennende smak. Prøv blant annet kimchi til sushi. Foto: Jag_cz - Fotolia Vis mer

- Kimchi er omtrent som spaghettisaus. Du kan tilsette omtrent hva som helst i den, og den blir egentlig bare bedre, forteller Joo.

Kimchi kan spises alene, eller sammen med andre ingredienser for å lage forskjellige retter. Flere matbloggere anbefaler å servere kimchi sammen med sushi.

Du kan prøve å lage din egen kimchi, ved å blande inn forskjellige krydder (for eksempel kayenne, paprikapulver, tørket chili, hvitløk og ingefær - se oppskrift hos matblogg.net) med vann og honning og lagre det i en lufttett boks over noen dager.

Eller så kan du også kjøpe kimchi på boks. Sjekk dagligvarebutikken der du bor (her er noen tips til butikker på Kimchi.no), hør med innvandrerbutikken i nærheten eller kjøp på nettet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer