Kosthold

Derfor bør du spise linser

Kokte linser er godt, gir masse næring og er en langt billigere proteinkilde enn kjøtt. Sjekk tipsene for hvordan spise mer.

BILLIGE OG SVÆRT ANVENDELIGE: Gode, sunne og metter masse. Jo mindre linsene er, jo kjappere går det å koke dem.
BILLIGE OG SVÆRT ANVENDELIGE: Gode, sunne og metter masse. Jo mindre linsene er, jo kjappere går det å koke dem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Poteten er på retrett, og vi er blitt hyppige forbrukere av ris, nudler og pasta.Les også: Bli karbo-klokVel og bra, men det kunne vært enda bedre. Nordmenn har ennå ikke helt trykket bønner og linser til sitt bryst.Det er ingen grunn til å la være, for bedre matvare enn linser skal du lete lenge etter. Sjekk bare:

1. Linser er sunne

2,5 desiliter kokte linser gir deg 18 gram proteiner, 15 gram fiber, mindre enn ett gram fett og ikke noe som helst kolesterol. I tillegg gir 2,5 desiliter kokte linser deg 90 prosent av det anbefalte dagsinntaket av folsyre.

2. Linser kan oppbevares i evigheter

Tørre linser har knapt en «best før»-dato. De kan bli blasse i fargen, men smak og næringsinnhold endrer seg ikke.

3. De krever ikke bløtlegging

De er enklere å ha med å gjøre enn erter og bønner, som må ligge i bløt natten over. Koketiden for linser avhenger selvsagt av størrelsen på dem, men de minste typene trenger bare et par minutter.

4. De er anvendelige

Du kan bruke dem i varme og kalde retter, som en siderett eller som en del av hovedretten. Grønne linser er for eksempel fortreffelige i salat - røde linser er kjempefine i supper og gryteretter.

5. De er billige!

Et halvt kilo tørre linser er mye mat, og koster cirka 30 kroner i vanlig butikk eller i en helsekostforretning. Er du så heldig å bo et sted der det finnes innvandrerbutikker kan du regne med å finne enda rimeligere linser der.

Prøv denne deilige linseoppskriften:

SITRONKYLLING MED LINSESALATHer kan du gjerne lage urtesalsaen i forveien, den blir bare bedre av det.(Til 4 personer)saften fra 1 sitron0,5 dl olivenolje4 kyllingbryst med vinge og skinn,gjerne levichekyllinggodt salt og nykvernet pepperfersk spinatLinsesalat1 ts grovkornet sennep3 ss god olivenolje1 ss rødvinseddik215 g linser, gjerne puylinser1/2 rødløk1 ts hakket, fersk estragon1 ts hakket, fersk salvie1 ts hakket, fersk bladpersillegodt salt og nykvernet pepperUrtesalsa2 ss kapers2 ansjosfilet (ekte, fra glass i olje)3 vårløk3 ss hakket, fersk bladpersille2 ss hakket, fresk kjørvel eller estragon1/2 ts zest av sitron (finrevet sitronskall)3 ss god olivenolje1 ss sitronsaftnoen dråper rødvinseddikgodt salt og nykvernet pepperSjekk ut denne oppskriften også: Kyllingbryst med linser og rotfrukterBegynn med kyllingen. Bland sitronsaft og olje. Legg brystene i en bolle og ha over sitronsaft-oljen. Mariner i cirka 1 time. Sett stekeovnen på 220°. Krydre kyllingfiletene med salt og pepper, legg dem med skinnsiden ned i en varm panne. Stek til de er gylne, snu og stek 1 minutt. Ha kyllingen over i en ildfast form og sett den inn i ovnen i 10–12 minutter.Ta ut fra ovnen og la hvile i 5 minutter før du skjærer filetene litt diagonalt i tre deler hver. Mens kyllingen steker, kan du lage linsesalaten. Bland sennep, olivenolje og eddik i en bolle. En ballongvisp er et supert instrument. Kok linsene etter anvisning på pakken. Ha linsene i vinaigraitten sammen med finhakket rødløk, urter, salt og pepper. Når det gjelder urtesalsaen hakker du alle ingrediensene godt og blander alt sammen. Før servering, skyll spinatbladene godt og legg på linsesalat. Kyllingen på linsene og urtene på toppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer