Agurk

Derfor bør du spise mer agurk

Kalorifattig, god og proppfull av helsebringende væske.

BIDRAR TIL AT DU FÅR I DEG NOK VÆSKE: Én agurk består av cirka 96 prosent vann. Det tilsvarer cirka to glass vann. På grunn av det høye vanninnholdet er grønnsaken også svært kalorifattig og regnes som super slankekost. Foto: Image Source
BIDRAR TIL AT DU FÅR I DEG NOK VÆSKE: Én agurk består av cirka 96 prosent vann. Det tilsvarer cirka to glass vann. På grunn av det høye vanninnholdet er grønnsaken også svært kalorifattig og regnes som super slankekost. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Agurk (også kjent som slangeagurk) er en grønnsak de aller fleste av oss har et forhold til – om det så er i sommersalaten, på brødskiva med leverpostei, eller som del av en herlig råkostsalat til laksemåltidet.

Ja, agurk kan brukes til så mangt, og det er også en super grønnsak å spise mye av dersom du er opptatt av å holde vekten.

SAMME SOM ÉN AGURK: En halv agurk tilsvarer å drikke cirka ett glass vann. Én agurk tilsvarer dermed cirka to glass vann. Foto: iStockphoto
SAMME SOM ÉN AGURK: En halv agurk tilsvarer å drikke cirka ett glass vann. Én agurk tilsvarer dermed cirka to glass vann. Foto: iStockphoto Vis mer

Proppfull av vann


Agurk er nemlig svært kalorifattig (10 kalorier per 100 gram) og er dermed ekstremt mager kost. Du kan med andre ord spise ekstremt store mengder agurk uten å legge på deg et eneste gram.

Grunnen til at agurk regnes som «slankemat», er at grønnsaken er proppfull av vann. Én enkel agurk består faktisk av hele 96 prosent vann, og spiser du en halv agurk så har du fått i deg omtrent ett glass vanlig vann, står det på Bama.no (ekstern lenke).

Agurk kan derfor sammenlignes med en tørstedrikk, og er derfor super å ha i salater eller på brødskiva på varme sommerdager, når det kan være vanskelig å få i seg nok væske.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise cherrytomater

Vitaminer og mineraler

I og med at grønnsaken inneholder 96 prosent vann og nærmest null kalorier, så kan det kanskje være underlig at det er en plante vi anbefales å spise.

For er det egentlig noe særlig næringsstoffer igjen, når man tar ut alt vannet?

Jada, agurk er ikke bare god på smak, den inneholder også sentrale næringsstoffer som kan være verdt å ta med seg. Riktignok i små mengder, men det er nyttig uansett.

Grønnsaken inneholder for eksempel noe vitamin A og vitamin C. I tilegg til kalsium og jern.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise bønnespirer

Se liste over næringsinnhold per 100 g spiselig matvare nedenfor:
(Kilde: Frukt.no - ekstern lenke)
 • Spiselig del 97 %
 • Vann 96 g
 • KJ 44
 • Kcal 10
 • Protein 0.8 g
 • Karbohydrat 1.2 g
 • Fett 0.1 g

  GOD PÅ SMAK: Agurk er supert både som snacks (med dipp), i salater og ikke minst på sandwicher, knekkebrød og skiver. Foto: Getty Images/iStockphoto
  GOD PÅ SMAK: Agurk er supert både som snacks (med dipp), i salater og ikke minst på sandwicher, knekkebrød og skiver. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

  Ikke oppbevar i kjøleskapet


  Når du kjøper agurk, så bør du se etter en agurk som er mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet skal være lett knudret eller glatt, i tillegg skal grønnsaken være velformet og ikke for sterkt bøyd.

  Sørg også for at den du velger er fri for prikker og bløte flekker.

  Når det gjelder oppbevaring av agurk, så er det også viktig å huske på at den ikke skal holdes i kjøleskapet.

  Ifølge Mattilsynet kan nemlig en del grønnsaker og fruktslag ta skade av for kald lagring og agurk, samt tomat, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash, er blant disse, står det på Matportalen.no (ekstern lenke).

  LES OGSÅ: Ikke gjør dette med middagsrestene

  Pakk inn i plast

  Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no – ekstern lenke) bør agurk oppbevares på en temperatur på rundt 12 grader. Altså – ikke for varmt og ikke for kaldt, og gjerne på et mørkt sted.

  I tillegg bør du faktisk pakke agurken din inn i plast før du legger den vekk. Plasten kan nemlig beskytte mot uttørkning og etylenpåvirkning.

  LES OGSÅ: - Kast originalemballasjen til osten

  I stedet for å ha agurken i plasten den kommer i, kan det derfor være lurt å legge et nytt plastfolielag rundt agurken – da holder nemlig hele grønnsaken seg (inkludert tuppen) frisk mye lenger.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer