Kosthold

Derfor bør du spise mer asparges

Har en unik evne til å stabilisere blodsukkeret ditt.

SPIS MER ASPARGES: En ny studie viser at den har en unik evne til å stabilisere blodtrykket ditt. I tillegg er det tidligere blitt ansett å være et afrodisiakum. Foto: Thinkstock.com
SPIS MER ASPARGES: En ny studie viser at den har en unik evne til å stabilisere blodtrykket ditt. I tillegg er det tidligere blitt ansett å være et afrodisiakum. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du ikke smakt asparges? Da er det på tide!

Ikke bare er denne grønnsaken fantastisk god, men den er en storfavoritt på kjøkkenet til kokkene - og er i tillegg proppfull av vitaminer!

Nå viser en ny studie at asparges også kan bidra til å stabilisere blodsukkeret, og i tillegg være en sentral nøkkel i forbindelse med bekjempelsen av diabetes, skriver DailyMail.com.

LES OGSÅ: Setter du melkekartongen din her?

Øker produksjonen av insulin

Forskere fra University of Karachi i Pakistan har funnet ut at asparges kan stabilisere blodsukkeret og øke kroppens produksjon av insulin.

Insulin er et hormon som hjelper til med å absorbere glukose - innholdet av sukker i blodet.

Diabetes type 2, eller livsstilsdiabetes, er i ferd med å bli mer og mer vanlig i den vestlige verden, og skyldes i stor grad et kosthold fullt av sukker og karbohydrater, kombinert med en stillesittende og inaktiv hverdag.

I Norge har rundt 100.000 mennesker fått konstatert diabetes 2, men man regner med at minst 20.000 andre går rundt uten å vite at de lider av sykdommen.

LES OGSÅ: Krydderet som kan hjelpe deg ned i vekt

Større mengder har den beste effekten

For å komme frem til resultatene testet forskerne effekten til asparges på mus, som allerede hadde lave nivåer av insulin og et høyt blodsukker.

Deretter ble halvparten behandlet med et ekstrakt fra asparges, mens den andre halvparten ble behandlet med en allerede eksisterende medisin mot diabetes. De ble gitt en dose hver dag over en tidsperiode på 28 dager.

Etterpå ble det utført blodprøver for å avgjøre effekten, og resultatene viste at små nivåer med asparges kan stabilisere blodsukkeret.

En større dose derimot, hadde også en betydelig effekt på produksjonen av insulin i bukspyttkjertelen, organet i kroppen som frigir hormonet i blodstrømmen.

Studien støtter oppom tidligere forskning, som også har funnet fordeler med grønnsaken. I 2006 ble det blant annet gjennomført en undersøkelse som viste at asparges kunne øke opptaket av glukose med 81 prosent.

LES OGSÅ: Trikset som gjør kakaoen sunn

Fungerer også som afrodisiakum

Ikke nok med at asparges har en positiv effekt på blodsukkeret, men grønnsaken har også rykte på seg for å være lystfremkallende.

Noe av bakgrunnen for statusen som afrodisiakum kan rett og slett handle om den falloslignende formen asparges har.

Imidlertid inneholder den også vitamin E, som skal kunne stimulere produksjonen av kjønnhormoner.

LES OGSÅ: <DSART883726>Bytt ut potetene med dette

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer