Kostholdsråd

Derfor bør du spise mer av dette

Bytt ut hvetemel, pasta og hvit ris med disse sunne alternativene.

TENK NYTT - BRUK QUINOA: Bytt ut de enkle karbohydratene med mer næringsrike varianter, som dette - quinoa. Foto: Laurence Mouton/ZenShui
TENK NYTT - BRUK QUINOA: Bytt ut de enkle karbohydratene med mer næringsrike varianter, som dette - quinoa. Foto: Laurence Mouton/ZenShui Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tomme karbohydrater med mye stivelse er ikke spesielt gunstig for helsen. De tilfører lite næringsstoffer, og gjør blodsukkernivået veldig ustabilt. De store synderne er matvarer som hvetemel, pasta og hvit ris.

Spiser du mye av dette? Da bør du trappe ned, så vil du se at du får et mer stabilt humør og energinivå, fordøyelsen din blir mer effektiv, og det kan godt være at du mister et par av ekstrakiloene dine, også.

Du trenger ikke bli helt fanatisk og kutte ut alt av hvetemel, hvit ris og pasta. Litt er absolutt ok. Men da er jo spørsmålet - hva skal du spise i stedet?

Hele korn og frø er svaret.

LES OGSÅ: Tre grunner til at hvete er fetende

IKKE HVETE: Bokhvete er ikke i slekt med hvete i det hele tatt. Foto: Colourbox
IKKE HVETE: Bokhvete er ikke i slekt med hvete i det hele tatt. Foto: Colourbox Vis mer
FIN FROKOST: Havregrøt er en super frokost som holder deg mett lenge. Foto: Colourbox
FIN FROKOST: Havregrøt er en super frokost som holder deg mett lenge. Foto: Colourbox Vis mer
UKJENT SUPERFRØ: Amarant er fortsatt uvanlig i Norge, men verdt å teste ut. Foto: Getty Images/Zoonar RF
UKJENT SUPERFRØ: Amarant er fortsatt uvanlig i Norge, men verdt å teste ut. Foto: Getty Images/Zoonar RF Vis mer

Nyttig føde

De er fulle av vitaminer som B og A, i tillegg til mineraler som magnesium og selen. De er også en fin kilde til fiber og komplekse karbohydrater av typen som kroppen bruker lengre tid på å bryte ned og omdanne til energi, og dermed får du ikke blodsukkersvingninger av dem. Korn er dessuten ganske kalorifattige, og metter godt.

Men hva slags korn bør du spise mer av? Ifølge en artikkel dr. Lisa Young, ernæringsprofessor ved New York University, tidligere har skrevet for Huffington Post, er disse supre valg:

BYGG
Bygg inneholder mye fiber som stabiliserer blodsukkernivået og reduserer kolesterolet. Perlebygg kan fint spises i stedet for couscous, eller er supert for å gi ekstra tygg til salaten.

BRUN RIS
Brun ris er mye sunnere enn hvit ris. Den inneholder nesten tre ganger så mye fiber som hvit ris, og har også mer B-vitamin i seg. Du blir dessuten fortere mett av brun ris. Brun ris er glutenfri.BOKHVETE
Bokhvete er full av magnesium og sink, og en rekke flavonoider som fungerer som antioksidanter og er betennelsesdempende. Fiberet gjør at bokhveten er mettende, og holder fordøyelsen i balanse. Bokhvete kan kokes som alternativ til ris, eller du kan lage grøt med den.

BULGUR
Dette er en type hvete, men bulgurhvete er mye sunnere enn vanlig hvete. Den inneholder mer fiber, og mest ikke-vannløselig type, noe som funker mot forstoppelse. I tillegg får du i deg jern, magnesium og B-vitamin. Bulguren du får kjøpt i butikk er allerede kokebehandlet, så etter 20 minutters småkoking er det saftige, nøtteaktige kornet klar til å spises. Kan brukes i stedet for ris og cous cous, og er super for å gjøre salaten mer mettende.HAVRE
Havre har den fine egenskapen at den senker kolesterolet og stabiliserer blodsukkernivået. I tillegg forebygger havre forstoppelse. Havren er sunnest som knuste korn (de blir for harde som hele korn), og er fine å ha i müsli. Havregryn og havrekli fungerer også. Havre er glutenfri (husk imidlertid å sjekke at havren har blitt behandlet på en glutenfri mølle).

QUINOA
Quinoa er den beste proteinkilden blant korntypene nevnt her. Den inneholder nemlig en av de essensielle aminosyrene vi MÅ spise, siden kroppen ikke klarer danne den selv. I tillegg er quinoa glutenfri, og full av jern, magnesium, fosfor og kopper. Kok quinoa og spis det i stedet for ris, eller bland i salaten.

HUSK! Du kan fint lage en miks av brun ris og quinoa/bulgur/perlebygg.AMARANT
Amarant er en frøtype som hylles som den nye supermaten. Frøet er glutenfritt, og inneholder mye fiber og proteiner. Amarant er også en god kilde til jern, magnesium og fosfor. I tillegg inneholder frøet betalainer, en antioksidant som virker betennelsesdempende. Frøet er bittelite, og kan for ekempel kokes og spises til mat i stedet for couscous eller linser, eller brukes som frokostgrøt, hvis du koker den med melk.

PS! Du trenger ikke skygge helt unna hveten, men velg i så fall produkter laget av fullkornshvete, som fullkornspasta, fullkornscouscous, og grove fullkornsbrød.

LES OGSÅ: Velger du riktige karbohydrater?

Denne saken er tidligere publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer