Blåbær

Derfor bør du spise mer blåbær og linfrø

Kombinasjonen er enda sunnere når de spises sammen - bra for hjerte, skjelett og immunforsvar.

BEDRE SAMMEN: Linfrø og blåbær sammen, som i en smoothie, gir enda bedre helseeffekt enn når matvarene spises alene.  Foto: Thinkstock
BEDRE SAMMEN: Linfrø og blåbær sammen, som i en smoothie, gir enda bedre helseeffekt enn når matvarene spises alene. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er en kjent sak at blåbær og linfrø er veldig næringsrike matvarer, og perfekte å ha i både bakevarer, frokostblandinger og smoothies.

Men visste du at det å spise disse to matvarene sammen, gir enda bedre helseeffekt?

Ifølge ernæringseksperter er det nemlig slik at næringsstoffene i blåbær og linfrø komplimenterer hverandre, og kan være supre, samt fett- og kalorifattige tilskudd til et variert kosthold, skriver helsenettstedet Livestrong.com.

LES OGSÅ: Her er det nye superfrøet

Bra for hjerte og mage

Det er likevel ikke bare det lave fett- og kaloriinnholdet som gjør disse matvarene så sunne. De kan også være svært bra hjertet ditt.

Blåbær er nemlig proppfulle av flavonoider, som reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer ved å forhindre blodpropp., Ved å spise linfrø sammen med blåbærene øker du denne effekten da linfrø er en av de beste kildene til omega-3 fettstyrer, som senker nivået av skadelig kolesterol og reduserer risikoen for hjerteinfarkt.

Å kombinere blåbær og linfrø dobler også kaliummengden du får i deg, og kalium er viktig for å regulere hjerterytmen.

I tillegg til hjertet, er blåbær og linfrø også supre for magen og fordøyelsen, da begge deler er rike på kostfiber. Nok fiber er viktig, da et tilstrekkelig fiberinntak kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft i tykk- og endetarm og type 2-diabetes.

Et høyt fiberinntak senker også risikoen for å dø av luftveissykdommer som lungebetennelse og kronisk bronkitt. Som om ikke dét var nok, kan fiber (og da særlig kostfiber) bidra til å regulere blodsukkernivået ditt, slik at du unngår stadige søtsug - som igjen kan være negativt for vekten.

LES OGSÅ: Blåbær kan gjøre deg slankere

Skjelett, immunforsvar og kreft

Ved å ha blåbær og linfrø i smoothien din, kan du også bidra til å styrke skjelettet ditt.
Kalsium og magnesium er viktige næringsstoffer for å styrke beina i kroppen, og både blåbær og linfrø er rike på disse mineralene.

I tillegg bidrar bærene og frøene til å bygge opp immunforsvaret ditt, da begge deler er gode kilder til antioksidanter.

Blåbær er spesielt rike på vitamin C, A og sink, mens linfrø oinneholder en del av sistnevnte stoff - som er enormt viktig for å holde immunforsvaret i tipp-topp stand.

Et godt immunforsvar er også viktig i kampen mot sykdommer, og kombinasjonen blåbær/linfrø innehar unike plantebaserte stoffer som kan være med på å redusere utviklingen av visse former for sistnevnte sykdom.

Polyfenolene i blåbær motvirker for eksempel kreft ved å svekke veksten av kreftceller og forhindre at de sprer seg. Disse stoffene er også med på å redusere betennelser i kroppen, samt stimulere enzymer som hjelper kroppen til å kvitte seg med kreftfremkallende stoffer.

Forskere har også funnet ut at linfrø er rikt på østrogenliknende stoffer kalt lignaner. Undersøkelser tyder på at disse har en positiv effekt mot brystkreft.

LES OGSÅ: Slik lager du «verdens sunneste» smoothie

Ikke spis for mye linfrø

I likhet med andre bær, er blåbær så sunt at du nærmest kan spise ubegrensede mengder. Det samme gjelder ikke for linfrø.

Ifølge Mattilsynet inneholder nemlig linfrø nemlig cyanogene glukosid, som blir frigjort til blåsyre (hydrogencyanid; HCN - giftig) i magen.

Noe av blåsyren blir borte, men det er skadelig å få i seg for mye, skriver de på Matportalen.no.

Én til to spiseskjeer hele linfrø per dag for voksne fører imidlertid ikke til forgiftning. Du bør bruke hele frø, da knuste frø frigjør mer HCN.

Vil du være helt sikker, så kan du varmebehandle knuste linfrø ved cirka 90- 100 grader i stekeovnen i 20 minutter før du spiser de.

LES OGSÅ: Dette bør du spise mer av

NÆRINGSRIK: Fedon.no har oppskriften på en supergod og sunn smoothie med blåbær og linfrø. Husk bare å ikke ha oppi for mye linfrø, da det kan være giftig.  Foto: Colourbox.com
NÆRINGSRIK: Fedon.no har oppskriften på en supergod og sunn smoothie med blåbær og linfrø. Husk bare å ikke ha oppi for mye linfrø, da det kan være giftig. Foto: Colourbox.com Vis mer

Lag deg en sunnhetsbombe


Blåbær og linfrø er for eksempel supre sammen i en smoothie.

Nedenfor får du en super oppskrift laget av kokk Per Lauritz Lien for Fedon.no.

Blåbær og kesam smoothie
Dette trenger du til 2 porsjoner:
2 dl blåbær, hvis frosne må de tines
1 beger kesam 1%
3 dl lettmelk
½ avokado, grovhakket
1 ss knuste linfrø
2 egg, rå
2 ss presset sitron
3 ss fruktose

Slik gjør du det:
Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til blandingen blir helt glatt. Start med lav hastighet og øk til maks etter 10-15 sekunder. Til sammen tar det dette ca 2 minutter. Serveres i store glass.

LES OGSÅ: Disse matvarene bør spises sammen


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer