BRØNNKARSE: En ny forskning viser at brønnkarse kan ha en positiv effekt på kreft.  Foto: Africa Studio - Fotolia
BRØNNKARSE: En ny forskning viser at brønnkarse kan ha en positiv effekt på kreft. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

Brokkoli

Derfor bør du spise mer brønnkarse og brokkoli

Ny forskning viser at det kan være gull for helsa.

KK.NO: Spiser du ikke brønnkarse, eller dropper du kanskje brokkolien? Da gjør du en tabbe! Det er nemlig ikke uten grunn at forskere, kokker og andre eksperter har bitt seg merke i disse to sunnhetene.

Mens brokkoli kan styrke immunforsvaret, redusere risikoen for hjerte- og karsykdom og bekjempe Alzheimers-sykdom, kan brønnkarse holde huden din ung og motvirke rynker.

Nå har forskere funnet ut at brønnkarse og brokkoli også kan være effektiv i kampen mot kreft – og det samme gjelder for brønnkarse (les mer om forskningen her).

LES OGSÅ: Krydderurten som motvirker kreft

Kan forhindre tilbakefall og spredning av kreft

Ifølge Moul Dey, som er førsteamanuensis ved South Dakota State University, Department of Health and Nutritional Sciences, kan enkelte stoffer og enzymer som naturlig finnes i grønnsaker med en «crunchy» (knasende) struktur, også kjent som cruciferous grønnsaker, forhindre tilbakefall og spredning av enkelte krefttyper.

Dette gjelder blant annet brokkoli, brønnkarse, blomkål, kål og rosenkål.

Når man tygger disse grønnsakene blandes stoffene og enzymene deres, og det produseres phenethyl isothiocyanate (PEITC) i kroppen, som skal kunne virke kreftforebyggende.

- Når man har behandlet kreft med cellegift eller stråling forsvinner svulsten, men stamcellene til kreften lever videre da de ofte er resistente mot ordinær terapi.

- Selv om stamcellene utgjør mindre enn fem prosent av en svulst, kan de regenerere den opprinnelige svulsten eller i verste fall spre seg til nye steder, har Dey uttalt.

Og det er her brokkolien og brønnkarsen kommer inn i bildet.

FOREBYGGER KREFT: Når man tygger brokkoli produseres det phenethyl isothiocyanate (PEITC) i kroppen, som skal kunne virke kreftforebyggende. Foto: canyonos - Fotolia
FOREBYGGER KREFT: Når man tygger brokkoli produseres det phenethyl isothiocyanate (PEITC) i kroppen, som skal kunne virke kreftforebyggende. Foto: canyonos - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Overvekt øker risikoen for syv typer kreft

Viser lovende resultater

I fem år har Dey og hennes team jobbet med å behandle menneskelige livmorhalskreft-stamceller ved hjelp av PEITC.

Det endelige resultatet deres viser at 75 prosent av kreft-stamcellene de testet døde i løpet av 24 timer ved hjelp av en minimal konsentrasjon av PEITC – 20 mikromolar.

Basert på informasjon fra vitenskapelig litteratur, kan konsentrasjonen av PEITC Dey og teamet hennes brukte i sin forskning (mellom 5 og 20 mikromolar) oppnås dersom du spiser mye cruciferous grønnsaker, og da spesielt brokkoli og brønnkarse.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: