Honning

Derfor bør du spise mer honning

Ufiltrert honning inneholder masse viktige næringsstoffer - og kan bekjempe farlige bakterier.

IKKE BARE SØTT OG DEILIG: Honning er nesten magisk, så mange helsebringende effekter den har.  Foto: Colourbox.com
IKKE BARE SØTT OG DEILIG: Honning er nesten magisk, så mange helsebringende effekter den har. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Honning er en naturlig, gylden medisin. Men for å høste honningens goder, må du kjøpe den ubehandlede varianten.

Det ser lekkert ut med flytende, «gjennomsiktig» honning, men denne er filtrert og pasteurisert, noe som gjør at mange av de unike kjemikaliene og bestanddelene forsvinner. Gå heller for den som ser tykk og dus ut, gjerne med hvite rester av pollen på toppen, skriver The Daily Mail.

Helsefremmende

Ubehandlet honning kan variere i fargespekteret, alt ettersom hvilke blomster biene har vært bortpå. Jo mørkere honningen er, jo mer antioksidanter inneholder den. Særlig er honningen full av polyfenoler, som linkes til redusert kreftrisiko, og som kan hjelpe mot både høyt kolesterol og hjertesykdommer. Og ja, den kan hjelpe deg til å sove bedre også.

LES OGSÅ: Bytt ut hostesaften med honning

Bie-penicillin

Den hvite ringen på toppen av honningen inneholder B, C, D og E-vitaminer, og 31 andre antioksidanter. Det er den kraftfulle propolisen i honningen som har fått kallenavnet bie-penicillin. Biene blander harpiks fra trær med sitt eget spytt, og lager en tapet på veggene i kuben som beskytter mot sopp, bakterier og virus. Rester av propolis finner du i ubehandlet honning.

Mot skumle bakterier

Ikke nok med det. Biene gir også fra seg enzymet glukoseoksydase. Når dette enzymet kommer i kontakt med fuktighet, gir det fra seg hydrogenperoksid, som er antiseptisk. Det kan altså drepe bakterier.

På et universitet i New Zealand fant de ut at når de påførte ubehandlet honning på infiserte sår som var motstandsdyktige mot antibiotika, ble sårene raskt sterile. Sårene grodde så fort at pasientene kunne dra fra sykehuset flere uker tidligere enn ventet.
Prøv selv å smøre honning på plaster eller bandasjer, dersom du har et sår som ikke vil gro, eller er betent. Til og med E-coli og penicillinresistente gule stafylokokker (MRSA) kan visstnok bekjempes med honningen.

LES OGSÅ: Bytt ut sukkeret med honning

For friskere hud

Har du kroniske hudlidelser som eksem og psoriasis, kan et karbad med et halvt glass honning oppi, hjelpe mot utbruddene fordi honningen er anti-inflammatorisk. Blander du den med olivenolje, kan den gjøre underverker for flassende hodebunner.

Og så smaker det så godt i teen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer