JORDSKOKK: Jordskokk ser ikke så delikat ut, men smaker faktisk kjempegodt!  Foto: Printemps - Fotolia
JORDSKOKK: Jordskokk ser ikke så delikat ut, men smaker faktisk kjempegodt! Foto: Printemps - Fotolia Vis mer

Jordskokk

Derfor bør du spise mer jordskokk

Sunt, godt og kan gi assosiasjoner til trøfler.

KK.NO: Jordskokken ser kanskje ikke så spennende ut der den ligger liten og knudrete ved siden av de andre fargerike grønnsakene - men ikke la deg lure av utseendet dens.

Med en smak som kan minne om en blanding av trøffel, sopp og artisjokk, er dette absolutt roten til mye godt!

LES OGSÅ: Derfor bør du spise «grove» grønnsaker

Jordskokk er en god kilde til insulin

Selv om jordskokken hadde en sentral plass i det norske kjøkken for bare noen tiår siden, har de fleste av oss i dag problemer med å identifisere den lille, knudrete knollen.

Kort fortalt er jordskokk en liten rotgrønnsak som er hardfør og lett å dyrke.

JORDSKOKK: Jordskokk har sprøtt og saftig fruktkjøtt som smaker søtt og delikat.  Foto: Marco Tiberio - Fotolia
JORDSKOKK: Jordskokk har sprøtt og saftig fruktkjøtt som smaker søtt og delikat. Foto: Marco Tiberio - Fotolia Vis mer

Den er knudrete, noe uregelmessig i formen og ligner litt på ingefær. Jordskokkens skall er tyn og varierer fra gult til rødfioletthvitt. Den har sprøtt og saftig fruktkjøtt som smaker søtt og delikat.

Når det kommer til næringsinnholdet, er jordskokk er en kalorifattig grønnsak som inneholder mindre mengder vitaminer og mineraler. Det den derimot er en god kilde til, er fiberet inulin.

Inulin er et løselig fiber med en noe søtlig smak som både er nyttig for helsen og tarmene, da det stimulerer veksten av helsebringende tykktarmsbakterier.

I tillegg til å kunne virke gunstig på fordøyelsen, er inulin med på å regulere blodsukkeret vårt. Derfor kan både diabetikere og andre som har problemer med svingende blodsukker spise jordskokk med god samvittighet.

Jordskokk inneholder også litt kalium, kalsium, fosfor, jern og natrium og noe C-vitamin.

JORDSKOKKSUPPE: Jordskokk kan brukes til mye. Hva med å lage en deilig suppe av den smakfulle rotgrønnsaken?  Foto: Dani Vincek - Fotolia
JORDSKOKKSUPPE: Jordskokk kan brukes til mye. Hva med å lage en deilig suppe av den smakfulle rotgrønnsaken? Foto: Dani Vincek - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er frosne grønnsaker er sunnere enn ferske?

Jordskokk har mange bruksområder

Jordskokk kan brukes til så mangt, og smakes like godt rå som kokt. Med sin runde trøffelaktige smak kan den for eksempel nytes smørdampet, ovnsbakt, i pureer, fløtegratinert, i supper eller som sprøstekt snacks.

Jordskokk smaker også kjempegodt i rå salater og råkost, men da bør den dryppes litt sitronsaft over like etter den er skrelt - ellers blir den sort og ser lite appetitlig ut.

Når det kommer til tilberedningen av jordskokk, er denne veldig lik som for poteter.

Det vil at du må bør børste dem grundig før bruk. Skallet er tynt og spiselig, men vanligvis skrelles jordskokken før servering.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: