<strong>SUNT OG GODT:</strong> Det er ikke bare hvitløk som er sunt og næringsrikt. Også vanlig rødløk og gulløk inneholder flust av viktige næringsstoffer. Tips til hvordan du kutter uten tårer får du lenger nede i saken!
SUNT OG GODT: Det er ikke bare hvitløk som er sunt og næringsrikt. Også vanlig rødløk og gulløk inneholder flust av viktige næringsstoffer. Tips til hvordan du kutter uten tårer får du lenger nede i saken! Vis mer

Løk

Derfor bør du spise mer løk

Grønnsaken er smakfull, kalorifattig og proppfull av viktige antioksidanter.

Publisert
Sist oppdatert
Løk er både smakfullt, næringsrikt og kalorifattig. Og dersom du liker grønnsaken, er det faktisk ingen grunn til at du ikke kan spise det hver dag – opptil flere ganger om dagen.

De fleste kjenner til helseeffektene av hvitløk, som blant annet dreper bakterier og motvirker infeksjoner, men rødløk og gulløk, som kanskje er de vanligste løksortene vi har i kjøleskapet, er også proppfulle av sunne vitaminer og næringsstoffer.

LES OGSÅ: Matvarer med smarte bonuseffekter

Sunt og godt

Ifølge Bama.no (ekstern lenke) inneholder løk tre hovedgrupper av næringsstoffer – antioksidanter, svovelforbindelser og karbohydrater, og det er disse stoffene som er med på å gi løkvariantene helsebringende gevinster.

Regelmessig inntak av løk kan blant annet forebygge hjerte- og karsykdommer, redusere kolesterolnivået i blodet og blodtrykket, beskytte mot flere former for kreft, ha en bakteriedrepende virkning og fungere som et naturlig antibiotikum, motvirke beinskjørhet, være bra for astmatikere og allergikere, i tillegg til at grønnsakstypen har en anti-diabetisk virkning.

Som om ikke dét var nok, så har løken også et annet stort pluss ved seg.

Ifølge Bioforsk er nemlig løken en av de mest robuste og lagringsdyktige grønnsakene vi har i dag, og dersom du sørger for å oppbevare løken på riktig måte, kan den holde seg frisk og næringsrik i lang tid, står det på Matportalen.no (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Slik stagger du sultfølelsen

<strong>KJØL NED FØRST:</strong> Ett godt tips til når du skal skjære opp løk, er å kjøle den ned først.  Foto: Getty Images/iStockphoto
KJØL NED FØRST: Ett godt tips til når du skal skjære opp løk, er å kjøle den ned først. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Tårevåt opplevelse

En av tingene mange synes er irriterende og plagsomt med løk, er prosessen med å kutte de opp – som ofte medfører rennende nese og øyne.

Grunnen til at løken får tårene til å flomme, er – som KK.no tidligere har skrevet, at den inneholder et stoff som kalles cystein, som igjen inneholder svovel.

Når vi kutter løken, skades løkcellene, og cysteinet blir omdannet til en svovelholdig gass. Svovelgassen stiger opp fra grønnsaken og treffer deg midt i synet, der den blander seg med tårevæske og irriterer øynene.

Nervene i øyet sender da beskjed til hjernen om at det er et eller annet som svir. Hjernen svarer med å øke produksjonen i tårekjertlene, for å forsøke å tynne ut gassen som irriterer.

Heldigvis finnes det enkle knep (og nei, vi snakker ikke svømmebriller eller neseklype), som kan forhindre den brennende fornemmelsen i øynene.


LES OGSÅ: Grønnsakene du blir mett av

Kjøl ned løken

Et av vi tidligere har omtalt, er å kjøle ned løken før du begynner å skjære den.

Nedkjøling (du kan for eksempel la løken ligge i kjøleskapet i 30 minutter, eller avkjøle den i isvann) vil nemlig hemme prosessen hvor cysteinet blir omdannet til svovelholdig gass – de svovelholdige forbindelsene vil altså ikke gå over i gassform like lett.

Et annet tips er å skjære opp løken med roten på (unngå å skrelle av roten på løken før du skjærer den). Eventuelt kan du bruke miksmaster eller kjøkkenmaskin for å kutte den opp.

Prøv også denne kuttemetoden:

1. Skjær ut en kjegleformet bit av bunnen (hvor røttene kommer ut) ved bruk av en liten kniv. Diameteren til kjeglens bunn bør være omtrent en tredel av løkens diameter. Kjeglen bør være like lang som en tredel av løkens høyde.

2. Kast kjeglebiten i søppelet. Det er nemlig når du hakker opp akkurat denne delen av løken du begynner å gråte.

3. Når du har fått denne biten ut, kan du hakke løken som normalt.

LES OGSÅ: Er dette verdens sunneste middag?

Ikke oppbevar i plastpose

Når det gjelder lagringen av løken din, bør du huske på at du ikke oppbevarer grønnsaken i en plastpose innerst i kjøleskapet ditt – altså nederste skuff (det samme gjelder også for brød).

Det å pakke løken inn i plast fører nemlig til et lukket og klamt miljø, i tillegg vil oppbevaring i plast raskt gi spirer i løken, samt mugg og dårlig kvalitet.

Ifølge Matportalen.no skal løk i utgangspunktet ikke lukte noe, bortsett fra når den er kuttet i biter/skiver. Lukter den vondt kan dette være et tegn på at grønnsaken er i ferd med å bli dårlig, og oppkuttet løk har derfor begrenset levetid.

Løk oppbevares best i et rom på noen få varmegrader, eller i romtemperatur på mellom 18 og 20 grader.

Mer info om de ulike løkslagene, og hva du bør se etter når du handler finner du i denne artikkelen!


LES OGSÅ: Ferdigmat til middag? Se etter dette!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer