Kosthold

Derfor bør du spise mer protein hvis du er syk

Behovet øker betraktelig når du er dårlig.

PROTEINER: Du tenker kanskje først og fremst trening, men protein har mange viktige funksjoner i kroppen - blant annet for immunforsvaret.  Med andre ord er det god grunn til å spise en god kyllingsuppe, hvis du føler deg dårlig. Foto: Joshua Resnick - Fotolia
PROTEINER: Du tenker kanskje først og fremst trening, men protein har mange viktige funksjoner i kroppen - blant annet for immunforsvaret. Med andre ord er det god grunn til å spise en god kyllingsuppe, hvis du føler deg dårlig. Foto: Joshua Resnick - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når du hører ordet protein, er kanskje din første tanke trening. 

Men det finnes langt flere årsaker til at du kan trenge tilskudd av noe enn bare trening - for eksempel kan det være nødvendig når du er syk eller veldig stresset.

Og det gjelder heller ikke bare protein, men også karbohydrater, fett og vitaminer.

LES OGSÅ: Disse bønnene er verdt å prøve

Avhengig av nok protein ved feber

- Alvorlige sykdommer som kreft og brannskader øker behovet for protein betraktelig, men behovet vil også være noe høyere ved vanlig febersykdom, sier Susanne Christensen, ernæringsfysiolog og faglærer ved Hudpleieakademiet.

Hun forklarer at proteiner er viktig for å bygge opp ødelagt vev (som ved brannskade, brudd og lignende), men at det også spiller en viktig rolle for immunforsvaret vårt.

- Immunforsvaret vårt er avhengig av nok proteiner for å fungere fordi protein er byggemateriale i alt vev. Proteiner er viktig i både oppbygging og reparasjon av vev, dannelsen av spesialproteiner og enzymer, sier hun.

- Når vi utsettes for en infeksjon eller annen sykdom er vi avhengig av tilstrekkelig med protein slik at immunforsvaret kan fungere slik det skal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer