SUNNERE ENN DU TROR: Rød paprika er proppfull av viktige vitaminer. Ved å spise kun fem "ringer" paprika per dag får du dekket hele dagsbehovet ditt med vitamin C.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SUNNERE ENN DU TROR: Rød paprika er proppfull av viktige vitaminer. Ved å spise kun fem "ringer" paprika per dag får du dekket hele dagsbehovet ditt med vitamin C. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Grønnsaker

Derfor bør du spise mer rød paprika

Bare fem ringer er alt som skal til for å dekke dagsbehovet av vitamin C.

Publisert
Paprika er en svært vanlig grønnsak her til lands, og uansett om du har den på brødskiva, i salaten eller i wokrettene dine, så har den en rekke positive effekter på helsen din.

Både gul, grønn og rød paprika er del av chilifamilien, og regnes som de mildeste av alle chilisorter.

LES OGSÅ: Får du i deg nok grønnsaker?

NÆRINGSSTOFFER: Rød paprika er den paprikavarianten med flest næringsstoffer. I tillegg til vitamin C, er grønnsaken rik på vitamin E, B6 og karotenoider.  Foto: Thinkstock.com
NÆRINGSSTOFFER: Rød paprika er den paprikavarianten med flest næringsstoffer. I tillegg til vitamin C, er grønnsaken rik på vitamin E, B6 og karotenoider. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Rød er «best»

Skal du velge ut den mest næringsrike paprikaen i grønnsaksdisken, er det imidlertid den røde du bør satse på.

Ifølge Bama.no er rød paprika proppfull av vitamin E, C og B6.

Ja, visste du at dersom du spiser fem ringer rød paprika, så har du dekket vitamin C-behovet ditt for en hel dag?

Vitamin C er, som kjent, en vannløselig antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev.


I tillegg til å motvirke sykdommer som forkjølelse og influensa, som er vanlige på denne tiden av året, vil vitamin C fornye vitamin E og fremme jernopptaket. Vitaminet er også viktig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner.

Vitamin E, som du ikke finner mye av i andre grønnsaker, er også et viktig næringstoff/antioksidant, mens vitamin B6 er et av vitaminene som er viktig for å omdanne proteiner, fett og karbohydrater fra maten til energi til cellene våre.

I tillegg til de ovenfor nevnte næringsstoffene, er paprika en super kilde til karotenoider - pigmentstoffer som også fungerer som kraftige antioksidanter.

Karotenoider er fettløselige antioksidanter som kan beskytte kroppen mot kreft og hjerte- og karsykdom. Noen av disse karotenoidene kan omdannes til vitamin A, men disse er det mindre av i paprika enn for eksempel gulrot.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise «grove» grønnsaker

SMAKFULLT: Fylt paprika er både godt og sunt. Du kan gjerne bytte ut den tradisjonelle kjøttdeigen med magrere varianter, som kyllingfilet eller kjøttdeig laget av viltkjøtt.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SMAKFULLT: Fylt paprika er både godt og sunt. Du kan gjerne bytte ut den tradisjonelle kjøttdeigen med magrere varianter, som kyllingfilet eller kjøttdeig laget av viltkjøtt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Slik øker du inntaket

Å spise mer paprika er ikke nødvendigvis så vrient. Og det absolutt enkleste er å pynte opp gulosten, eller pålegget på brødskiven med et par ringer hver dag.

Ellers kan du prøve ut et av forslagene nedenfor:
• Wok grønnsaken sammen med gulrøtter, løk og sukkererter.
• Lag en supersunn grønnsaksblanding av paprika og brokkoli som siderett til middagen. Ha litt olje i en stekepanne, og fres grønnsakene til de så vidt er blitt gylne.
• Hjemmelaget pizza kan pyntes med masse paprika. Går du for frossenpizza, så jazz den opp med paprika og andre grønnsaker for å gjøre den sunnere.
• Lag en frisk salat av paprika, tomat og finhakket løk. Hell over litt olivenolje, og krydre med pepper og litt salt.
• Kutt paprika i strimler og lag en dip av kesam eller naturellyoghurt - perfekt kveldssnacks!

En annen, super rett - er fylt paprika.

Nedenfor får du en herlig oppskrift fra Matprat.no:

Ingredienser:
400 g kjøttdeig
1 stk hakket løk
2 dl grovt revet hvitost
1 ts salt
¼ ts pepper
1 ts chilipulver
1 stk egg
4 stk gul, grønn eller rød paprika
2 dl revet hvitost
3 dl matfløte
½ ts salt
½ ts pepper
2 ss hakkede friske urter

Slik gjør du det:
1. Bland sammen alle ingrediensene til kjøttdeigfyllet.
2. Del paprikaene i to på langs, eller skjær av toppen. Rens og fyll paprikaene.
3. Legg paprikaene i en stor ildfast form, dryss over ost, og hell fløten i formen. Dryss salt, pepper og urter i fløten. Stekes på 200 °C i ca. 45 minutter.

Serveres med pasta eller brød.

LES OGSÅ: Sennepsfrø kan hjelpe deg ned i vekt

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer