Tomatsaus inneholder nemlig et knippe råvarer som til sammen gir deg et solid påfyll av kalium – et livsviktig mineral for kroppen.
Tomater, løk og gulrøtter er alle råvarer som er svært gode kilder til dette næringsstoffet. Tilsetter du i tillegg litt hvitløk, blir tomatsausen spesielt rik på mineralet.
LES OGSÅ: Kos deg med kaffe hver dag
Høyt blodtrykk
Det er flere grunner til at kalium er viktig for kroppen vår.Blant annet kan stoffet være med på å gi lavere blodtrykk, og siden en stadig økende del av befolkningen har for høyt blodtrykk, er det lurt å øke inntaket av mineralet - slik at du når de anbefalte daglige dosene, skriver Health.com.
Ifølge Helsedirektoratet bør en voksen kvinne (18-75 år) få i seg cirka 3,1 gram kalium per dag.
For mye salt
En av grunnene til at mange av oss sliter med for høyt blodtrykk, er at vi får i oss altfor mye salt.Og vet du ikke helt hvor mye salt du egentlig spiser, bør du sjekke ut denne regnemetoden. Det er nemlig slik at flest nordmenn i dag spiser dobbelt så mye salt som vi egentlig burde. Dropp derfor å tilsette tomatsausen eller pastaen ekstra salt.
– Et høyt kaliuminntak kan motvirke den blodtrykksøkende effekten et høyt saltinntak har, forteller kostholdsveileder Camilla Andersen på sitt kostholdsnettsted Somebody.no.
LES OGSÅ: Superhonningen som tar knekken på bakteriene

Muskler og hjerte
Selv om mange får i seg nok kalium gjennom det de allerede spiser, så skal det heller ikke så mye til før du plutselig får i deg for lite.Hvis du kaster opp, eller får diaré kan det føre til kaliummangel.
Kalium er ifølge Norsk Helseinformatikk nødvendig for kroppens muskler og hjerte, og for å opprettholde væskebalansen i kroppen. Nyrene regulerer mengden av kalium i blodet.
Studier tyder også på at det å øke inntaket av kalium og redusere inntaket av salt, kan minske risikoen for slag med over 20 prosent.
LES OGSÅ: Sjekk dette før du kjøper kosttilskudd

Magesmerter og kvalme
Selv om du finner kalium i de fleste matvarer, er det likevel store forskjeller på hvor mye kalium de ulike produktene inneholder. Og noen råvarer inneholder mer enn andre.De beste kildene til kalium er:
Brune bønner: 1040 mg kalium per 100 g.
Kikerter: 1000 mg kalium per 100 g.
Svisker: 860 mg kalium per 100 g.
Hvitløk: 620 mg kalium per 100 g.
Avokado: 540 mg kalium per 100 g.
Kveite: 430 mg kalium per 100 g.
Banan: 415 mg kalium per 100 g.
Tomat: 340 mg kalium per 100 g.
Gulrot: 300 mg kalium per 100 g.
Løk: 200 mg kalium per 100 g.
Rødbeter: 160 mg kalium per 100 g.
Yoghurt: 170 mg kalium per 100 g.
Vær likevel klar over at du heller ikke skal få i deg for mye av mineralet. Det kan være like skadelig som for lite. Får du i deg for mye kalium kan det, ifølge , gi symptomer som magesmerter, kvalme, diare og rytmeforstyrrelser i hjertet.
LES OGSÅ: Helsedrikken som har flere kalorier enn cola
