KOK OG SPIS DEN MED SKALLET PÅ: Da drar du best nytte av de gode næringsstoffene i poteten. Foto: Illustrasjonsbilde
KOK OG SPIS DEN MED SKALLET PÅ: Da drar du best nytte av de gode næringsstoffene i poteten. Foto: Illustrasjonsbilde Vis mer

Poteter

Derfor bør du spise poteter

Ny og overraskende helseeffekt oppdaget.

Publisert
Fokuset på lavkarbokosthold har gjort at poteten har fått mye tyn de siste årene. Muligens er dette noe ufortjent.

Forskning gjort på overvektige personer med høyt blodtrykk viser nemlig at et kosthold rikt på poteter bidrar til å senke blodtrykket. Studien ble gjennomført ved Scranton universitet i Pennsylvania i USA.

Ingen vektøkning - lavere blodtrykk

Testpersonene spiste 6-8 poteter daglig i en måned. Ingen av personene gikk opp i vekt, men blodtrykket gikk altså ned.

Én potet inneholder kun 110 kilokalorier og er proppfull av helsebringende fytokjemikalier og vitaminer. Særlig hvis du spiser den med skallet på.

Potetene som ble brukt i studien hadde rødt skall, men forskerne tror hvitt skall har samme effekt. For en ekstra helseboost kan du jo prøve blå poteter.

Det er selvsagt sentralt at du koker eller baker poteten, og unngår å dynge den ned med smør eller olje. Pommes frites har naturlig nok ikke samme effekt som naturell potet. Og potetgull gjelder i alle fall ikke.

LES OGSÅ: Den store potetgull-testen

Her får du et stalltips som gjør poteten enda sunnere - nemlig å avkjøle den etter koking:

Varmebehandlingen gjør at den utskjelte stivelsen i poteten absorberer vann og sveller. Når matvaren avkjøles, krystalliseres deler av stivelsen, slik at den ikke kan fordøyes.

Her er en rett med kokte poteter som burde glede de fleste ganer:

Urtebakt torsk
Urtebakt torsk Vis mer

Urtebakt torsk og smørdampede gulrøtter





(Til 4 personer)
800 g torskefilet uten skinn og bein, helst tykk ryggfilet
salt og pepper
1 dl god kalvekraft
50 g smør
persille

Urteskorpe
6 skiver loff uten skorpe
1 finhakket hvitløkbåt
2 ss finhakket persille
2 ss finhakket basilikum
2 ss grovhakkede mandler
2 ss revet parmesan

Smørdampede gulrøtter
3 gulrøtter i staver
1 ss smør
1 dl vann
3 ss sitronsaft
1 ts finhakket gressløk
salt og pepper

Sett stekeovnen på 130°. Skjær loffen i terninger og tørk den lett i stekeovn uten at de tar farge. Ha terningene i en food-prosessor sammen med hvitløk, persille, basilikum, mandler og parmesan. Kjør sammen til en grønn jevn mos.
Øk varmen i stekeovnen til 225°.

Skjær torsken i serveringsstykker, dryss salt og pepper over og legg dem i en smurt ildfast form. Fordel urtemassen på torskestykkene.

Sett formen i stekeovn og stek cirka 10 minutter til urteskorpen er gyllen og fisken ferdig. Kok opp vann med smør og sitron. Tilsett gulrøttene og kok til de er møre. Smak til med salt og pepper og dryss over gressløk.

Kok opp kalvesjy og pisk inn terninger med smør, ha i persille og server til fisken sammen med kokte poteter eller potetmos.

Tips: Bytt gjerne ut kalvekraftsmøret
med hollandaise.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer