Hvitløk

Derfor bør du spise rå hvitløk

Da gir nemlig løkplanten mye større helsefordeler.

MASSE HELSEFORDELER: Hvitløk kan blant annet redusere betennelser, lette symptomer på leddgikt og redusere risikoen for kreft, men da gjelder det å bruke den riktig. Foto: Colourbox.com
MASSE HELSEFORDELER: Hvitløk kan blant annet redusere betennelser, lette symptomer på leddgikt og redusere risikoen for kreft, men da gjelder det å bruke den riktig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke uten grunn at hvitløk er en av de eldste og mest kjente medisinplantene vi har. I tillegg til å gi god smak til mat, kan den hjelpe mot de fleste plager.

Til tross for at du ender opp med å stinke opp både arbeidsplassen og hjemmet ditt for å bli kvitt forkjølelsen med hvitløk, er det absolutt verdt det.

Hvitløk er kjent for å fungere som et naturlig antiobiotikum, ha en betennelsesdempende funksjon og i tillegg kunne redusere dårlig kolesterol og triglyserider i blodet.

Men det gjelder å vite hvordan du best kan ta nytte av fordelene til hvitløk, og ifølge helsenettstedet LiveStrong.com (Ekstern lenke) må du nok holde ut med drageånden, for det beste er å spise hvitløken rå.

LES OGSÅ: Urtene som hjelper mot ondter

Mister effekten når den varmes opp

Forfatteren av boken «Juicing for High Wellness and Vibrant Good Looks» Cherie Calbom, forteller til nettsiden at hvitløken kan miste evnen til å fungere som et antibiotikum når du varmer den opp, og at du derfor bør spise løkplanten rå.

Hvitløk inneholder enzymet allinase. Når du knuser hvitløken sørger dette enzymet for dannelsen av et svovelholdig stoff kalt allicin, som gjør hvitløken så helsebringende. Allinase tåler imidlertid ikke høye temperaturer.

Slenger du hvitløken i en varm panne straks den er kuttet vil ikke dannelsen av allicin skje. Og da er helseeffekten av løken sterkt redusert.

Det er imidlertid lite fristende å spise rå hvitløksfedd både morgen og kveld. Heldigvis finnes det en metode for å ivareta flere av helsefordelene også når du skal varme opp hvitløk.

Hvis du lar hvitløken ligge på skjærefjøla i 10-15 minutter etter du har kuttet den opp, og før den går i stekepanna, vil ikke varmen ta knekken på stoffet allicin. Enten du bruker dette trikset eller spiser den rå, kan du dra nytte av mange fordeler fra hvitløk.

LES OGSÅ: Drikken som hjelper mot forkjølelse

Lette smerte ved leddgikt

Leddgikt er en samlebetegnelse for mange forhold som påvirker ledd, ved og muskel- og skjelletsystemet i kroppen.

Hvis du spiser hvitløk regelmessig, kan det bidra til å lette smertefulle symptomer som hovne ledd som følge av de betenneslesdempende egenskapene til løken.

I tillegg har studier vist at løken kan hjelpe til med blodstrøm og sirkulasjon, som er spesielt viktig for dem som lider av leddgikt. Bedre sirkulasjon vil blant annet føre mer blod til de berørte områdene.

LES OGSÅ: Melk kurerer hvitløksånde

Redusere risikoen for hjertesykdom

Hvitløk kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom. Det er flere årsaker til at man rammes av hjertesykdommer, blant annet høye nivåer av LDL kolesterol, høyt blodtrykk og røyking.

Tidligere studier tyder på at hvitløk senker det dårlige LDL-kolesterolet og øker det gode HDL-kolesterolet.

Det er også høyere risiko for og rammes for dem som har høye CRP-nivåer. Dette er nivåer som forteller om bakterielle infeksjoner i kroppen, for eksempel urinveisinfeksjon eller halsbetennelse. Dette behandles som oftest med antibiotika, men også hvitløk har vist seg å være effektivt.

LES OGSÅ: Unngå smørkrisen i julebaksten

Kan også redusere risikoen for kreft

Det er fortsatt nødvendig med mer forskning for å avgjøre om hvitløk er effektivt som kreftforebyggende, men foreløbig rapporter er lovende.

Hvitløk kan bidra til å styrke immunforsvaret, som hjelper kroppen å bekjempe sykdom, og studier tyder på at den også kan en forebyggende effekt mot kreft.

Observasjon av personer som spiste hvitløk regelmessig hadde mindre risiko for å rammes av kreft i spesielt i magen og tykktarmen. Faktisk kunne de se en 30 prosent reduksjon i risikoen for tykktarmskreft hos dem som spise mye kokt eller rå hvitløk.

LES OGSÅ: Gi plass til dette i maten din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer