Spinat

Derfor bør du spise spinat

Grønnsaken er blant de aller sunneste som finnes.

SPINAT: Denne bladgrønnsaken er noe av det sunneste du kan spise. Foto: lecic - Fotolia
SPINAT: Denne bladgrønnsaken er noe av det sunneste du kan spise. Foto: lecic - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvis spinat ikke allerede er en del av din kost, burde den bli det ganske snart! Det er fordi det kommer så mange positive effekter ved denne bladgrønnsaken.

Ikke bare er det en vitaminbombe, men den kan forebygge både kreft og rynker, den er god for kolesterolet, har en positiv effekt på hjernen, og i tillegg kan det faktisk brukes i alt!

Flere har tatt i bruk spinaten i juicer og smoothier, men har du noen gang tenkt på å bruke den i vafler? Ekspertene forklarer hvorfor bladgrønnsaken er så sunn og hvordan du kan bruke den i matlagingen.

LES OGSÅ: Spiser du glutenfritt for å bli sunnere?

Har en positiv effekt på hjernen

Forskere ved Rush University i Chicago analyserte kostholdet og mentale funksjoner hos 954 eldre mennesker over en periode på fem år, og fant ut at de som spiste mer grønt hadde større sannsynlighet for å være mentalt skarpe.

De som spiste en eller to daglige porsjoner av grønne bladgrønnsaker hadde de samme kognitive evnene som hos de som var 11 år yngre og ikke gjorde det. Dette mener de skyldes spinatens rike innhold av vitamin K.

Dersom du spiser litt spinat hver dag, kan det forbedre hukommelsen og bidra til å forsinke prosessen med aldersrelatert kognitiv svikt.

BRA FOR HJERNEN: Spiser du spinat kan det ha mye å si for dine kognitive evner. Foto: nata_vkusidey - Fotolia
BRA FOR HJERNEN: Spiser du spinat kan det ha mye å si for dine kognitive evner. Foto: nata_vkusidey - Fotolia Vis mer

Vitaminbombe

Spinat er en god kilde til vitamin A, og en porsjon vil dekke halvparten av dagsbehovet for vitamin A. Og spiser du spinat, får du faktisk i deg like mye vitamin C som fra en appelsin. 

I tillegg inneholder bladgrønnsaken en del jern og kalsium, og dessuten flere andre sunne antioksidanter. 

2,5 desiliter rå spinat har følgende næringsinnhold:

•7 kilokalorier
•181 prosent av dagsbehovet for vitamin K
•56 prosent av dagsbehovet for vitamin A
•15 prosent av dagsbehovet for folat
•14 prosent av dagsbehovet for vitamin C
•13 prosent av dagsbehovet for mangan

2,5 desiliter varmebehandlet spinat har følgende næringsinnhold:

•41 kilokalorier
•Mer enn 100 prosent av dagsbehovet for vitamin A og K
•Mer enn 20 prosent av dagsbehovet for folat, vitamin C, riboflavin, vitamin B6, mangan, jern, kalsium og kalium
•Mer enn 10 prosent av dagsbehovet for fiber, vitamin E, tiamin, kobber og fosfor

LES OGSÅ: Paprika kan holde deg frisk

MATLAGING: Spinat kan brukes til så mangt: Varmretter, baking og i juicer og smoothier. Foto: AntonioDiaz - Fotolia
MATLAGING: Spinat kan brukes til så mangt: Varmretter, baking og i juicer og smoothier. Foto: AntonioDiaz - Fotolia Vis mer

Forebygger både kreft og rynker

Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, har tidligere fortalt til KK.no at det er fargen på spinat som gir deg det tydelige hintet om at dette er en foryngende matvare. 

- Under den grønne fargen ligger det store mengder av oransje fargestoffer, karoteinoidene betakaroten, lutein og zeaxantin. Dette er sterke antioksidanter som beskytter kroppen mot skadelige, frie radikaler. De bevarer dermed spensten i hudcellene slik at huden ser ung og frisk ut. 

Vi finner også mye vitamin C i spinat, og en av oppgavene til dette vitaminet er å holde bindevevet i huden fast og stram. 

- På denne måten unngår vi rynker.

Men i tillegg til å hjelpe til med dette forebygger disse antioksidantene kreft, og holder hjertet og blodårene unge, sunne og friske.

Spinat inneholder også vitamin A som er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Karotenoidene reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og kreft, ved å forhindre skade på celler, kroppsvev og arvestoff.

Det har seg også faktisk slik at de som spiser spinat eller gulrøtter minst to ganger i uka, har mindre risiko for å utvikle brystkreft, sammenlignet med de som ikke gjør det, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention i 1997.

«Rister av seg» kolesterolet

Spinat inneholder også store mengder lutein, et karotenoid som beskytter mot grå stær og annen øyesykdom.

I tillegg har lutein vist seg å hjelpe arterieveggene til å «riste av seg» kolesterol. I blodet har kolesterol oppgaven med å pakke inn og frakte fettstoffer til alle kroppens celler.

Kroppen produserer kolesterol selv, så vi trenger egentlig ikke få det fra maten. Så hvis du har et høyt nivå av det dårlige kolesterolet, er spinat noe du absolutt bør inkludere i kosten.

Cirka 70 gram spinat om dagen er tilstrekkelig for at du skal ha nytte av alle de gode næringsstoffene grønnsaken inneholder. 

LES OGSÅ: Seks matvarer som reduserer kolesterolet

SPINAT I SUPPE: Hva med en god, gammeldags spinatsuppe til middag? Foto: Mikhail Malyugin - Fotolia
SPINAT I SUPPE: Hva med en god, gammeldags spinatsuppe til middag? Foto: Mikhail Malyugin - Fotolia Vis mer

Du kan ha spinat i alt

Mange tenker at en porsjon spinat skal spises som en del av en salat, men det er faktisk langt i fra det eneste alternativet du har. Ikke bare kan den brukes som dette, men den kan også varmes opp og brukes i middagsretter og til og med til baking.

Prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no, Toril Gulbrandsen har tidligere delt sine gode tips til KK.no om hvordan du kan bruke spinaten i matlagingen.

- Den er kjempefin å bruke i stuinger, gratenger, lasagne, wok, dampet eller bare stekt raskt i panne til den har falt sammen. Den kan selvfølgelig også spises rå i salater, men da må den vaskes godt først.

Og du må huske å velge riktig spinat! Bladene og stilkene skal være helt grønne og frie for mørke trykkskader. I tillegg skal ikke spinaten være inntørket. Oppbevar den i en plastpose eller lukket plastboks i kjøleskapet. 

Delvis uttørket spinat kan tilføres noe av den opprinnelige spenstigheten ved å legges i kaldt vann, forklarer Bama på sine nettsider.

Ernæringsfysiolog Linn Hansen bak bloggen «Sprudlende Sunn» liker faktisk å bruke spinat i vafler. 

- Spinaten stiller i en helt egen klasse når det gjelder næringsinnhold. Den kan puttes i smoothier, eller den kan brukes i bakst - jeg bruker den masse i pannekaker og vafler! Den er nokså smaksnøytral, så den egner seg godt til det meste, har Hansen tidligere uttalt til KK.no. 

Her er Hansens oppskrift på «Monstervafler med spinat»:

•3 økologiske egg
•3 ss Tjukkmjølk, tykisk yoghurt eller kesam (eventuelt kokosmelk)
•½ -  1 moden banan
•120 g havrgryn
•1 ts bakepulver
•1 ss Hemp proteinpulver (kan sløyfes)
•2 ss chiafrø
•3 never fersk spinat
•0,5-1 dl vann
•Litt salt

Slik gjør du: Kjør alt i blenderen/foodprosessoren din til en jevn og fin røre. Det skal ikke være nødvendig å steke vaflene i fett, men her varierer det sikkert fra vaffeljern til vaffeljern. Server gjerne med valgfritt pålegg og fargerike grønnsaker ved siden av.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer