GÅ FOR KRYDRET MAT: En ingrediens i chilipepper kalt "capsaicin" har store fordeler for hjertet ditt.  Foto: Thinkstock.com
GÅ FOR KRYDRET MAT: En ingrediens i chilipepper kalt "capsaicin" har store fordeler for hjertet ditt. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Chili

Derfor bør du spise sterk mat

Hissige krydder kan senke blodtrykket og redusere det dårlige kolesterolet.

Publisert
Så sant det ikke er saltbøssen du strekker deg etter rundt middagsbordet er det ingen ting i veien ved å gi maten din et ekstra lite piff.

Faktisk viser studier at krydder som gurkemeie, kanel og paprikapulver kan redusere påkjenningen det usunne fettet fra en fet middag har på hjertet ditt.

Hvis du foretrekker sterk mat, og middagen din ofte får svetten til å hagle og nesen til å renne kan du også ha god samvittighet.

En ny studie viser nemlig at de mer hissige krydderne som jalapenos og cayennepepper kan senke blodtrykket og redusere det dårlige kolesterolet i blodet, skriver Daily Mail (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Her er maten som stresser deg ned

Påvirker kolesterolet og helsen til blodårene

Den nye studien gir svært gode nyheter for de som elsker krydret mat - sterk mat kan nemlig være nøkkelen til et sunt hjerte.

Forskerne bak studien mener at en ingrediens i chili kan være en nøkkel i kampen mot hjerte-og karsykdom, som er blant de mest dødelige sykdommene i verden.

Studien ble utført ved Det Kinesiske Universitetet i Hong Kong, og forskerne undersøkte virkningen til stoffet i chili kalt «capsaicin», som bidrar til å gjøre chilipepperen så sterk.

- Vi har nå en bedre oversikt og mer detaljert oversikt over stoffets effekt på genene og andre mekanismer som påvirker kolesterolet og helsen til blodårene. Dette er en av de første studiene som gir denne informasjonen, forteller Dr Zhen-Yu Chen, forfatteren bak studien.

LES OGSÅ: Krydder gjør maten sunnere

Øker sirkulasjonen til hjerte og andre organer

I studien fikk to ulike grupper med hamstere den sammen dietten med mat som inneholdt mye kolesterol. Deretter fikk den ene gruppen et kosthold med store mengder capsaicin, mens den andre fikk et kosthold uten stoffet.

Når forskerne analyserte resultatene kunne de se at stoffet hadde bidratt til å senke det dårlige kolesterolet i kroppen og økt tiden det tar å bryte det ned.

I tillegg blokkerte stoffet det genet som gjør at blodårene trekker seg sammen, og dermed økte sirkulasjonen av blod til hjertet og andre organer.

- Vi har konkludert med at capsaicin har mange fordeler når det kommer til å forbedre en rekke faktorer knyttet til helsen av hjerte og blodårene, forteller Chen.

Du skal imidlertid ikke kaste deg over chili med en gang. Chen understreker at chili ikke er noe erstatning for eventuelle medisiner, og at et balansert kosthold er sentralt for å unngå hjerteproblemer.

LES OGSÅ: Chiliguiden - fra mild til kruttsterk

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer